Cadeaus voor Rivierdolfijn Baby

Inleiding 

Vanwege een verjaardag en het aankomende pensioen van Uli was het mijn beurt om te trakteren in Zoo Duisburg, Natuurlijk bak ik de traktaties dan gewoon zelf! Dit keer waren het mijn bij vrienden beroemde dolfijn koekjes, ook in de vorm van Baby! Deze hebben we natuurlijk ook even aan hem zelf laten zien. Zo te zien was hij tevreden met resultaat!  Wat vinden jullie? Zien jullie de gelijkenis? Uiteraard lust Baby geen koekjes dus hebben wij maar alles opgegeten. Al had ik wel enkele leuke nieuwe speeltjes bij voor Baby!  Ik bak regelmatig koekjes in de vorm van zeezoogdieren, eens zien of jullie alle soorten kunnen herkennen!. 

Baby is een rivierdolfijn, een Boto om precies te zijn. Hij leeft in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. In het Engels wordt deze soort “Amazon river dolphin” genoemd. Er zijn niet veel boto’s in gevangenschap. Baby is zelfs de enige in Europa. Naast Baby worden er nog op twee andere plaatsen Boto’s in gevangenschap gehouden. Beide plaatsen zijn in Zuid-Amerika, waar deze dieren van oorsprong voorkomen. Hoe komt Baby dan helemaal in Duitsland terecht? Baby is samen met vier andere dieren gevangen in de jaren 70’. Het was toen nog normaal voor Duitse dierentuinen om expedities te houden naar andere landen en daar dieren te vangen om de collectie te verrijken. Nu zou dit uit den boze zijn en echt niet meer kunnen, toen werd het zelfs aangemoedigd. Zowel door de staat als het publiek! Inmiddels zijn de andere vier dieren niet meer in leven en is Baby alleen overgebleven. Een rariteit in Europa en in dierentuinen algemeen.

Observeren
 

Zoals jullie zien vond hij de koekjes erg interessant! Dolfijnen zijn hele nieuwsgierige dieren en dat is bij rivierdolfijnen geen uitzondering! Rivierdolfijnen hebben zelfs een extra nekwervel waardoor ze hun hoofd kunnen draaien. Dit hebben gewone dolfijnen niet. De meeste dolfijnen moeten hun hele lichaam zijwaarts of ondersteboven draaien om iets beter te kunnen bekijken. Beloega's en Rivierdolfijnen hebben de extra wervel, waardoor ze hun nek en kop veel meer kunnen bewegen als mensen. Dit is voor Boto's zeer handig, aangezien ze in donkere rivieren leven met veel ondiepe stukken en obstakels. Zo kunnen zij net wat beter observeren en manoeuvreren door de donkere en nauwe gebieden van de Amazone.

Belang van Verrijking

Baby's verrijking bestaat uit een aantal verschillende dingen. Verrijking of enrichment. Een term uit de dierverzorging die ontzettend belangrijk is! Verrijking is iedere vorm van positieve (vaak nieuwe of onvoorspelbare) prikkels gegeven aan een dier om zo de kwaliteit van leven, van in gevangenschap gehouden dieren te verbeteren.  Dit kan letterlijk van alles zijn zoals speelgoed of voedsel verstoppen (zintuigelijke verrijking), groepsindeling veranderen (sociale verrijking), het habitat veranderen (omgevingsverrijking) of het dier mentaal stimuleren met bijvoorbeeld een puzzel of opdracht. Verrijking is belangrijk voor ieder dier in gevangenschap of het nu een huisdier, dierentuindier, boerderijdier of laboratoriumdier is. Omdat zeezoogdieren erg intelligent zijn is verrijking een zeer belangrijk en complex aandachtspunt. 

De grootste vorm van verrijking voor zeezoogdieren in gevangenschap is natuurlijk training! Zeezoogdieren in gevangenschap hoeven niet te jagen. Toch beschikken zij over een hoge intelligentie en een hoog energievermogen dat in het wild vooral wordt gebruikt (en verbruikt) om te jagen. Bij jagen wordt natuurlijk meer dan alleen lichamelijke inspanning gebruikt, de dieren maken ook gebruik van jachttactieken en calculatie. Hierdoor is het noodzakelijk de dieren in gevangenschap toch genoeg verrijking te kunnen bieden, zowel lichamelijk als mentaal. Door de uitzonderlijke intelligentie en het probleem-oplossend vermogen van zeezoogdieren zijn ze vrij makkelijk en vrij snel te trainen vergeleken met de meeste andere dieren. Sommige soorten kunnen meer dan 50 verschillende gedragingen leren gekoppeld aan een uniek handgebaar. Dit kan zowel lichamelijke verrijking zijn (zoals het maken van sprongen) die bijdraagt aan het behouden van de conditie tot mentale verrijking (zoals het oplossen van puzzels).  Baby wordt erg minimaal getraind (gezondheidstraining) en doet natuurlijk niet mee aan voorstellingen of shows. Dit betekent dat er continu nieuwe dingen moeten worden verzonnen om hem bezig te houden. Speeltjes en objecten zijn daar een groot deel van!