Walrus Olivia!

Inleiding 

Misschien hebben jullie het al gemerkt; Na het vertrek van Raisa is er nu ook een nieuwe walrus in het Dolfinarium! Dit is walrus Olivia en zij is makkelijk te herkennen. Ze heeft namelijk haar twee slagtanden nog steeds. De overige walrussen uit het Dolfinarium hebben dit niet. Bij het Dolfinarium worden de slagtanden van de walrussen namelijk op jonge leeftijd verwijderd vanwege veiligheidsmaatregelen. Olivia komt uit de Duitse dierentuin Hagenbeck's Tierpark. Deze dierentuin heeft een rijke geschiedenis in het houden van zeezoogdieren, met name vinpotigen. Tot 2003 leefde hier walrus Antje, een dier met enorme slagtanden. In 2012 kwamen er voor het eerst sinds het overlijden van Antje weer walrussen naar het park. Dit is best speciaal, aangezien er niet veel parken zijn die walrussen houden in gevangenschap. 

De walrussen van het Dolfinarium zijn als jonge dieren naar het park gekomen. Op 8 juli 1976 opende het Dolfinarium haar walrussenverblijf: Nova Zembla. In dit verblijf kwamen drie jonge walrussen van twee jaar oud. Zij verbleven sinds 1974 achter de schermen in de Koepel, nadat ze via de dierentuin van Moskou uit Siberië naar Harderwijk gekomen waren. In 1976 werden de dieren te groot en verhuisden zij naar hun nieuwe verblijf. Dit verblijf bevatte 260.000 liter water en had achter het droge gedeelte een aantal separatieverblijven. Het witte verblijf moest een Noordpool gebied nabootsen, met nagemaakt ijsschotsen in het water. In 2005 zijn zij verhuisd naar het huidige verblijf, de walrussenwal. Het Dolfinarium heeft zelfs verschillende fokresultaten behaald met de walrussen, dit was toendertijd een primeur en nog steeds heel bijzonder!

Olivia

Olivia werd geboren in Moscow Zoo in 2008. Op 26 maart 2013 verhuisde zij samen met mannetje Odin en twee andere vrouwelijke walrussen naar Tierpark Hagenbeck in Hamburg naar het prachtige nieuwe walrusverblijf in het "Eismeer" complex in Hagenbeck. Dit is een enorm arctisch verblijf waar onder andere Walrussen, Grijze Zeehonden, Pelsrobben, Pinguins en verschillende andere zeevogels worden gehouden. De dieren zijn vanaf verschillende punten te bekijken, bijvoorbeeld zowel boven als onderwater. Ook lijkt het vanaf sommige hoeken alsof al deze dieren samen leven. Dit is echter niet het geval, ze zijn gescheiden van elkaar en hebben allemaal een eigen deel van het verblijf. Olivia is geruild voor Raisa in het kader van het fokprogramma. Het doel is dan ook dat ze in de toekomst een jong krijgt met Nikolai, het enige volwassen mannetje van het Dolfinarium.

Olivia is nog maar heel even hier, maar bewijst al een echt deugniet te zijn. Ze heeft een eigen willetje en dit is goed te zien. Zowel naar mensen als andere walrussen! Ze doet vooral waar ze zelf zin in heeft en is een absoluut karakter! Haar uiterlijk is erg opvallend: Ze heeft slachtanden, ook wel 'tusks' genoemd. In het Dolfinarium werd er voorheen voor gekozen om deze tanden te verwijderen. Deze kunnen namelijk gaan ontsteken, waarbij de ontsteking tot in de kaak en zelfs de hersenen kan doorslaan. Ook is beschadiging waarschijnlijker, hoe langer de tanden zijn. Bij Olivia zullen de tanden niet worden verwijderd, maar eventueel van een beschermende coating worden voorzien zoals je vaak ziet bij olifanten in gevangenschap. Ze is echt een leuk dier en door haar herkenbare uiterlijk ook nu al een publieksfavoriet. Ze echt nog heel jong en dit zie je heel goed aan haar formaat en gedrag. Hopelijk kan Olivia haar draai goed vinden in de groep en brengt de toekomst een jonge walrus!