Acquario di Genova

Inleiding 

In juni bezocht ik het Acquario di Genova. Dit aquarium werd gebouwd voor de wereld Expo' 92 en ze noemen zichzelf het grootste aquarium van Europa. Andere bronnen zeggen echter dat dit L'oceanografic in Spanje is of zelfs Aquarium Lisboa in Portugal, aangezien L'oceanografic vaak wordt geclassificeerd als een dolfinarium. Dit aquarium ligt in de oude haven van Genua (Genova) en ligt gedeeltelijk op een pier. Het andere deel bestaat uit een schip van 100 meter in lengte dat aan het gebouw vast is gemaakt in 1998 om het aquarium uit te breiden. Het is een zeer aparte constructie om te zien en van buitenaf zou je eigenlijk nooit kunnen raden hoebeel (grote) aquaria en habitats er eigenlijk binnen zijn. In het totaal zijn er ongeveer 70 bassins en 10.000 meter ruimte! Ik heb dit aquarium één keer eerder bezocht, helaas had ik toen een kapotte camera. Dus ik was heel blij dat ik nu eindelijk ook foto's kon maken van dit interessante aquarium.

Het aquarium binnenkomen als toerist kan een beetje een gedoe zijn en frustratie opleveren, met name in het hoogseizoen. Het gebied rond het aquarium is namelijk zeer toeristisch en er zijn dan ook een heleboel opdringerige kooplui die je van alles aan proberen te smeren. Dit zijn met name immigranten uit verschillende delen van Afrika. Zij gebruiken een redelijk agressieve methode om je over te halen iets te kopen. Ze proberen je van alles gratis aan te bieden; beeldjes, hoeden, armbandjes etc. en als je er op in gaat willen ze ineens toch geld van je. Ik was er net voor het hoogseizoen dus dan val je als toerist nog wat extra op. Er kwamen zoveel van deze verkopers op mij af en rond mij heen gezwermd dat ik totaal ingesloten werd. Ik voelde me als een hulpeloos konijntje omsingeld door roofdieren. Ze negeren werd hierdoor bijna onmogelijk aangezien ze mijn pad blokkeerden, "nee" zeggen werkte ook niet. Een aantal van hen pakte mijn arm heel hard vast of trokken mijn arm ruig naar zich toe in een poging mij een armbandje om te doen! Er stond zelfs een politie agent op locatie om dit soort dingen te voorkomen, maar hij kon dit in zijn eentje niet allemaal in de gaten houden.  Wanneer je met je eigen auto komt, pas dan op: Deze mensen doen zich ook voor als degene waar je aan moet betalen om te parkeren. Ook proberen ze aan te bieden geld te wisselen en geven dan de verkeerde hoeveelheid terug. Het parkeerautomaat neemt bijna iedere munt en briefsoort aan, maar zij hadden een aantal opties afgeplakt waardoor het lijkt of je alleen met tientjes kunt betalen, zodat je bij hen ging wisselen. Dit maakte de introductie van de haven en het aquarium niet echt plezierig. Ik reis al een tijdje en trap niet zomaar in dit soort dingen, maar het was erg intimiderend om door 30 man lastig gevallen te worden en ze van je af te moeten slaan om bij de ingang van het aquarium te komen! Als ik de eigenaar van het aquarium was zou ik hier dan ook echt niet blij mee zijn, ze jagen zo absoluut potentiële klanten weg!!!

Aquarium

Nadat je het aquarium binnengaat kom je in een grote, donkere ontvangsthal. Hier staan een groot cilindervormig aquarium met verschillende soorten vissen en murenes. Er staan ook wat kleine aquaria met interessante soorten zoals zeepaardjes en een aantal educatiepunten. Wanneer je door de hal gaat naar het begin van de route kom je verschillende modellen van diepzeevissen tegen, evenals foto's van verschillende diepzeewezens. Een leuk fotomoment en een educatieve start van je bezoek. Het Acquario di Genova heeft zo ontzettend veel grote en kleine aquaria, habitats en educatiepunten dat ik ze niet allemaal één voor één ga behandelen. Ik zal hier schrijven over de aquaria en verblijven die het meeste opvielen en de grootste indruk op mij achter lieten.

Het eerste bassin wat je ziet als je de route start in Acuario di Genova is het habitat van de lamantijnen. Er leven een volwassen mannetje, volwassen vrouwtje en een jong. Dit bassin is erg mooi ingedeeld met zeer helder water. Nog nooit zag ik deze dieren zo goed en was het water zo helder. Bij de lamantijnen in het bassin zwommen verschillende grote zoetwatervissen zoals Pacu's en verschillende soorten meervallen. Deze combinatie zie je vaker, bijvoorbeeld in Denemarken. Ze zagen er gezond en actief uit. Ook socialiseerden de dieren volop. Ze zwommen geen cirkels of steeds hetzelfde patroon. Wanneer je je route vervolgd kom je dit bassin nog een keer tegen, dit keer van de bovenkant. Wat opvalt is dat er ook verschillende ondiepe stukken en landpartijen in het bassin zijn waar de dieren op kunnen hangen. Hier kunnen de verzorgers de dieren ook op benaderen. De vloer heeft een leuke 'ripple' textuur en de lamantijnen gebruiken dit om over de bodem te 'lopen' met hun borstvinnen. Een leuke toevoeging! Tegenover het lamantijnen bassin is een aquarium met grote Japanse reuzenkrabben. Deze twee bassins zorgen voor een spectaculair begin van een zeer interessant dagje aquairum! 

Het haaienbassin was zeer groot en aan de reacties van de andere bezoekers te zien ook echt een spectaculaire attractie. Ze hadden verschillende soorten in één bassin zitten zoals de Zandbankhaai,  Zebrahaai, Zaagvissen en de Zandhaai of Zandtijgerhaai. Daarbij zwommen nog verschillende soorten grote beenvissen. Dit bassin was erg levendig. De achterwand van dit bassin heeft een bolle connectie naar de vloer in plaats van een rechte. Ook waren er verschillende rotsformaties in het bassin, zeker één van de hoogtepunten van het aquarium voor veel mensen.

Je komt op de route door het aquarium ook een bassin tegen met gewone zeehonden. Het valt misschien op dat dit een enorm verblijf is voor drie zeehonden en zeer uitgebreid gedecoreerd is met grote gekleurde rotspartijen. Dit komt omdat de zeehonden nu in het oude "koraalrif" aquarium leven. Het Lamantijnenverblijf was vroeger het zeehondenverblijf. Daarom zijn er ook zoveel ondiepe stukken en landpartijen in het huidige lamantijnenverblijf;  dit was eerst bedoeld voor de zeehonden! Toen de lamantijnen arriveerden moesten zij plaatsmaken en werden ze in het huidige bassin gehuisvest. De vissen uit het voormalige 'koraalrif' aquarium werden verdeeld over de overige aquaria. Dit maakt het huidige zeehondenverblijf tot een zeer mooi en kleurrijk bassin, maar er zijn weinig tot geen stukken waar de zeehonden goed op het land kunnen liggen. Één van de dieren hing de hele dag op dezelfde plek en blies voortdurend bubbels. De andere dieren waren erg actief en zwommen met een hoge snelheid rond, meestal steeds dezelfde route. Dit was in sterk contrast met hoe ik gewone zeehonden normaal  in parken zie: Zeer relaxed en meestal liggen ze ergens of drijven ze rustend rond

Los van een hele grote collectie grote en kleine aquaria met vissen uit alle wereld delen is er ook een ondiep roggenbassin en een enorm groot koraalrifbassin. Hier leeft een grote groep verschillende koraalvissen, zeeschildpadden, koraalduivels, vijlvissen, vlagstaarten, vleermuisvissen, juffers en een ENORME 1,5 meter lange egelvis. Ik had geen idee dat ze zo groot konden worden! Ook de roggencollectie is zeer groot met allerlei soorten roggen en pijlstaartroggen.

In Acquario di Genova leven ook twee kleine pinguïnsoorten in hetzelfde verblijf. De Ezelspinguïn en de Magelhaenpinguïn. Die laatste soort zie je niet veel in gevangenschap al lijkt hij heel erg op de Humboldt en Zwartvoetpinguïn. Deze twee soorten bleven in strikte groepjes van hun eigen soort staan, ook al was het een gemixt verblijf. In dit verblijf bevonden zich verschillende rotsformaties, een waterval en een glaswand met onderwarerzicht. Het bovenste gedeelte van het verblijf matchte niet echt met de natuurlijke look van de rotsen. Beide soorten hadden een aantal jongen, waren vrij actief en ze waren erg populair bij de bezoekers.

Dolfijnen

Er zijn twee plaatsen in het aquarium waar dolfijnen worden gehouden. Namelijk in het "oude" bassin en in het "nieuwe" bassin. Het oude bassin was tot twee jaar terug het enige dolfijnenbassin, sinds dit jaar is ook het nieuwe bassin in gebruik genomen. In het oude bassin leven op het moment twee jongvolwassen mannetjes en in het nieuwe bassin een familiegroep.

In het oude bassin leven momenteel twee mannelijke dolfijnen uit het recent gesloten dolfinarium in Rimini. Dit zijn de jongvolwassen mannetjes Lapo en Sole. Deze groepering gaf mij een beetje een negatieve impressie. Het bassin is zeer leeg zonder enige vorm van verrijking in de vorm van omgeving (zoals rotsen, verhogingen etc.) of speeltjes. De mannetjes zwommen continu cirkels en hadden eigenlijk zo goed als geen contact met elkaar. Ik zag ze niet socialiseren en ze leken door de dag heen geen interesse in elkaar te hebben. Ook bezoekers of andere impulsen interesseerden de dieren niet. Er was een hekje geplaatst om te voorkomen dat mensen dicht bij het glas konden komen.

Net zoals met de meeste grote bassins kom je ook dit bassin later op de route weer tegen, dit keer van een hoger perspectief. Toen ik hier was hadden de dieren gelukkig inmiddels wel verrijking gekregen in de vorm van speelgoed; een boei en een verzwaarde bal waarbij de dieren veel moeite moesten doen om deze te verplaatsen. Dit leken ze erg leuk te vinden en ze sloegen deze bal heel hard met hun staartvin wat harde donder-achtige geluiden creëerde. Één van de dieren was zeer gefocused op de boei en klemde deze tussen zijn borstvinnen om vervolgens zijn penis in het gaatje te stoppen waar normaal een touw in gaat. Hij leek dit al vaker te hebben gedaan aangezien hij precies wist hoe hij de boei moest vasthouden en veel later op de dag was hij hier nog steeds mee bezig. Het was raar om te zien dat deze dieren meer interesse in hun speelgoed toonde dan elkaar. Uiteraard was dit een moment opname, maar de situatie leek niet heel sociaal verrijkend voor de twee mannetjes. Misschien komt het door de leeftijdscombinatie ( 21 en 7 jaar oud). 

In de nieuwe tank was het een heel ander verhaal. Dit bassin is sinds kort geopend en bestaat uit een hoofdgedeelte met daarbij meerdere separatiegedeeltes. Één van deze separatiebassins was leeg tijdens mijn bezoek. Alle dolfijnen zwommen samen in het hoofdbassin. Ze hadden de hele dag door toegang tot verschillende speeltjes zoals boeien en ballen. Aan de rand van het bassin zat een verzorger. Zij spoot de dolfijnen af en toe nat als ze boven kwamen of nam de speeltjes aan die de dolfijnen kwamen brengen. De dieren hadden een vrije keuze om deze persoon te benaderen en te kiezen om met die persoon te interacten. Later op de dag was dit nog steeds het geval, al was de persoon inmiddels gewisseld. In Acquario di Genova worden geen shows gehouden met de dolfijnen. Je moet geluk hebben om op een trainingsessie te stuiten, maar deze is niet zo spectaculair als een show (met name gezondheidstrainingen).

Je komt dit bassin eerst bovenwater tegen. Vanachter glas kun je de dieren bekijken met de haven op de achtergrond. Het pad langs dit verblijf heeft veel educatieve borden en borden met tips hoe je de dieren kunt herkennen. Ook is er educatie over verschillende dolfijnsoorten en waar deze voorkomen. Later op de route kom je dit bassin weer tegen, ditmaal onderwater. Dan zie je pas hoe groot en diep dit verblijf eigenlijk is! Je komt het gebied binnen via een tunnel waarbij de dolfijnen boven je zwemmen. Zoals bij een haaien/roggen tunnel. Daarna kom je bij een grote, hoge panoramawand waar je de dolfijnen goed kunt zien zwemmen. Het zicht loopt tot helemaal achter in het bassin door. Dit bassin heeft geen rotsen of andere decoratie, zoals de andere grote bassins. Dit geeft de dieren wel een hoop aaneengesloten zwemruimte. Er is een lage betonnen muur achter in het bassin waar de dieren graag tegenaan wrijven of overheen zwemmen. Deze groep dolfijnen is een mix van dolfijnen uit Gardaland en dolfijnen uit Rimini Dolphinarium. Beide faciliteiten hebben hun dolfinarium recentelijk gesloten en de dolfijnen leven nu in Acquario di Genova. De dolfijnen die tijdens mijn bezoek aanwezig waren heten Betty, Alfa, Robin, Luna, Teide, Nau, Mia en het pasgeboren kalf Goccia. Wat ik vooral geweldig vond aan dit verblijf was dat de dolfijnen in een echte 'pod' zwommen zoals in de natuur. Zoals je dit altijd ziet in beelden van wilde dolfijnen in natuur documentaires. Je verlaat deze enorme ruimte via een roltrap waarbij je vanuit een andere hoek nog eenmaal zicht hebt op het bassin en de tunnel die erachter ligt.

 

Conclusie

Het meest opvallende aan Acquario di Genova is het gebouw zelf en hoe het zoveel verschillende interessante verblijven bevat. Voor mij persoonlijk was het ongewoon om te zien hoe zeezoogdieren in een aquarium-setting gehouden worden. Ik ben dolfinaria en dierentuinen gewend, waar ze vaak heel andere verblijven hebben. De dieren waren voor zover ik kan beoordelen correct gehuisvest en er werd goed voor ze gezorgd. Soms opeen manier die ik niet gewend was. De nieuwe huisvesting van de dolfijnen is een hele verbetering vergeleken met de plekken waar ze vandaan komen.

Je kunt zoveel verschillende vissen, reptielen, amfibieen en andere dieren zien en bestuderen als je door dit aquarium wandelt. Ook een hele hoop speciale soorten die je niet overal ziet. Als je gek bent op zeedieren dan kun je hier zeker een halve of hele dag spenderen. Hou wel in gedachte dat het een zeer toeristische attractie is en dat het altijd druk is. Voor de 'dagjesmens' zijn er genoeg mooie en interessante soorten om een leuk dagje uit te hebben. Voor de dolfijn/zeezoogdier fan is het eens wat anders dan een klassiek dolfinarium. Als je gek bent op shows is dit misschien niets voor jou. Er is namelijk een zeer realistische kans dat je er een dag spendeert zonder dat je de dieren ziet springen, trainen of spelen met speeltjes. Hier moet je met toeval op stuiten. In dit aquarium kunnen de dolfijnen "gewoon dolfijn zijn" en dat is naar mijn mening ook absoluut leuk om baar te kijken. Vooral het enorme glazen panarorama is echt geweldig om de dieren te observeren. Als het aan mij ligt een echte aanrader!