Aquatopia

Inleiding 

Aquatopia is een aquarium in Antwerpen. Het ligt tegenover het station en vlakbij Zoo Antwerpen. Er leven meer dan 10.000 soorten vissen en reptielen. Het is opgedeeld in verschillende gebieden waaronder: haaien, rivier, koraalrif, moeras, mangroven, mysteries van de oceaan, regenwoud en labo. Het aquarium maakt deel uit van het Radisson Blu Astrid Hotel. Dit aquarium opende in 2003 haar deuren en is sindsdien uitgegroeid tot een ware attractie. Het is een heel apart gebouw voor een aquarium en het is grappig om te zien wat ze met de soms beperkte ruimtes hebben gedaan. Veel aquaria hebben thematisatie wat erg doet denken aan SEALIFE of Center Parks. Ik bezocht het aquarium en maakte  een aantal sfeervolle foto's.

Aquaria zijn een vak apart en hoewel er een aantal openbare aquaria zijn naast dierentuinen of ketenbedrijven (zoals SEALIFE) is het vaak kostbaar en moeilijk om zoveel verschillende soorten te huisvesten en verzorgen. Het houden van zeedieren is namelijk een erg specialistisch vak. Veel aquaria in Nederland die niet bij een keten horen zijn duidelijk ontstaan als liefhebberij en missen de 'flair' en thematisatie die parken wel hebben. Toch heeft Aquatopia in haar vrij korte geschiedenis een behoorlijk compleet en goed uitziend aquarium neergezet. Er zijn zowel grote als kleine bassins, zeer veel verschillende thema's en leuke inrichting. Je kunt je hier zeker goed vermaken, er zijn zelfs een paar unieke soorten en aquaria te vinden.

Aquarium

Je komt binnen in een ontvangsthal waar zich ook de kassa bevindt. Na het betalen ga je door via een gang en trap waarmee je de wereld van Aquatopia betreed. De eerste ruimte is meteen heel erg uitgebreid met tropische planten en rotswanden. Er zijn een aantal thema aquaria te vinden zoals een aquarium met een weekschildpad en een pirahna aquarium in de vorm van een tempelgod. De thematisatie houdt aan terwijl je de route door het gebouw volgt. Er zijn verschillende biotopen gemaakt, waarbij de Mangrove en het haaiengedeelte een waar pronkstuk zijn. Beide zijn grote bassins, aangevuld met kleinere bassins in een prachtig thema met zeer grote dieren. Denk aan vleermuisvissen, Napoleonvissen, zaagvissen, zeeschildpadden, haaien en enorme baarzen. De manier waarop je je voortbeweegt door het gebouw is ook heel apart; doormiddel van roltrappen en rare gangen. De vorm van het gebouw vraagt om innovatie bij het huisvesten van zoveel aquaria en dat merk je eigenlijk alleen aan de routes.

Aquatopia is klein (lees: niet dagvullend) maar zeer rijk gevuld. Een aquariumfanaat kan er zeker een halve tot een hele dag spenderen. De gewone dagjesmens hooguit een paar uur. Het is een geweldige ervaring waarbij je in allerlei verschillende werelden treedt. De liefhebberij spat er voor mij vanaf en alles is met liefde en zorg aangekleed. Met haar combinatie van thematisatie, educatie en soortenaanbod is het absoluut een geslaagd dagje. Ook de dieren zagen er heel goed uit. Absoluut een aanrader als je in de buurt bent!