Walvisdag Ecomare

Inleiding 

Een leuke en leerzame dag hebben waarbij walvissen de hoofdrol spelen? Dat kan op de Walvisdag. Deze jaarlijks terugkomende dag op Ecomare in Texel is zeer educatief en ook zeer leuk voor jonge kinderen! Ik was erbij en neem jullie graag mee in de activiteiten die er die dag werden gehouden. Zet hem alvast in je agenda voor volgend jaar, want als je een fan bent van walvissen of zeezoogdieren in het algemeen dan wil je dit echt niet missen! Het is een plezier voor jong en oud en de medewerkers van Ecomare maken er echt een feestje van. Ze zijn ontzettend enthousiast en behulpzaam en er zal geen enkel persoon Ecomare verlaten zonder iets te hebben geleerd!

Ecomare is een centrum, museum, aquarium en opvangcentrum voor zeedieren op het Waddeneiland Texel. Naast Bruinvissen leven er ook Gewone Zeehonden, Grijze Zeehonden en verschillende zeevogels in Ecomare. Een deel hiervan zijn dieren in permanente opvang, maar ook heel veel tijdelijke opvang. Al sinds de jaren 50' worden er bij Ecomare opgevangen. Meestal zijn dit de zogeheten 'huilers'. Jonge zeehonden die ziek, zwak of verdwaald zijn. Doordat gewone zeehonden in de zomer worden geboren en grijze in de winter, zitten er bij Ecomare bijna jaarrond zeehonden in de opvang. Af en toe worden ook andere zeehondensoorten opgevangen zoals de ringelrob en de klapmuts. Het hele opvangtraject is er te volgen: van de quarantaineruimtes binnen tot de groepsbassins buiten. Als de dieren zo’n 30 kilo wegen worden ze weer vrijgelaten in de Waddenzee. Verder zijn er ook een aantal zeehonden die niet langer kunnen worden uitgezet, die Ecomare opvangt en sinds dit jaar dus ook twee bruinvissen in permanente opvang! Wat speciaal is aan Ecomare is dat je dieren van heel dichtbij kunt bekijken. De zeehondenbassins hebben geen hekken en Ecomare is de enige plek in Europa waar je bruinvissen zowel boven als onderwater kunt bekijken!

Walvisdag

Eenmaal per jaar wordt de Walvisdag of dag van de Walvis gehouden bij Ecomare. Tijdens deze dag zijn er allemaal extra activiteiten zoals spelletjes, speurtochten, lezingen en educatieve voorstellingen. Deze dag staat helemaal in het  teken van walvisachtigen, maar met name de grote baleinwalvissen en potvissen. De vele extra activiteiten maken een bezoek aan Ecomare nòg leuker en interessanter. Alle activiteiten zijn gratis voor bezoekers. In de middag zijn twee lezingen gepland. "Spannende verhalen over gestrande walvissen rond Texel" en "levende walvissen in verre zeeën". De hele dag zijn er allerlei activiteiten rond de walvis te doen, die ook in 'onze eigen' Noordzee voorkomt. Zo was er om 12.00 uur een walvisbottenshow, om 13.00 en 15.00 uur een presentatie in de Walviszaal en worden vanaf 14.00 uur de twee spannende verhalen over walvisstrandingen en  walvisreizen verteld. Bovendien kon je terecht bij de strandvondstenkar  en was het zeelaboratorium open. Ook waren er extra activiteiten zoals spelletjes en een poppentheater. Ik persoonlijk vond de vele extra walvisbotten die normaal niet in de collectie te zien zijn erg interessant!

SOS Dolfijn

Ook SOS Dolfijn was op deze walvisdag te vinden met het "Reizende Walvisziekenhuis"! Dit walvisziekenhuis bestaat uit verschillende leuke educatiematerialen om mensen bewuster te maken over walvisachtigen. Zo kunnen kinderen een grote knuffel bruinvis helpen door de troep en plastic uit zijn maag te halen en hierbij aan te geven wat wel en niet in deze bruinvis thuishoort. Ook voor volwassenen zijn er veel interessante informatieborden en spelletjes om meer te leren over walvisachtigen en hoe we deze kunnen helpen. Een absolute cruciale toevoeging aan deze dag en eentje die laat zien waarom SOS Dolfijn en educatie zo belangrijk zijn voor zowel mens en dier!