Tuimelaars Dolfijndomijn

Inleiding 

Het Dolfinarium is momenteel negatief in het nieuws. Dit gebeurde na een aflevering van het programma Rambam waarbij er met een geheime camera beelden zijn gemaakt achter de schermen bij het Dolfinarium. In de aflevering waar deze beelden worden gebruikt verkondigt het programma echter dingen die absoluut niet waar zijn en soms zelfs tegenstrijdig zijn met wat er op dat moment op beeld te zien is! Het is verschrikkelijk om te zien hoe degelijke programma's parken zoals het Dolfinarium moedwillig in een slecht daglicht lijken te zetten om publiciteit. Wat gebeurt er echt achter de schermen bij het Dolfinarium? Ik zal het je vertellen! Ik kom er namelijk regelmatig.

Het Dolfinarium Harderwijk is een (zee)dierenpark gelegen in Harderwijk. Het is momenteel het enige park in Nederland dat dolfijnen huisvest. Het Dolfinarium is al sinds de jaren 50' een begrip in Nederland en heeft een rijke geschiedenis. In 1955 kwamen de eerste zeezoogdieren al naar het park. Dit waren verschillende jonge zeehondjes die met de fles gevoed werden voor het publiek. Zij werden al snel gevolgd door Californische zeeleeuwen, een Patagonische zeeleeuw en uiteindelijk ook de dolfijnen. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een waar zeedierenpark met wel zeven verschillende soorten zeezoogdieren; De tuimelaar, de Californische zeeleeuw, de bruinvis, de walrus, de gewone zeehond, de grijze zeehond en de Steller zeeleeuw. Mede hierdoor staat het Dolfinarium bekend als het grootste zeedierenpark van Europa, al zijn de meningen hier over verdeeld. Verder zijn er nog verschillende soorten haaien, roggen, overige vissen en andere lagere dieren te bekijken en zelfs aan te raken! Het Dolfinarium biedt verschillende voorstellingen en presentaties aan met deze dieren. De dolfijnen in het park zijn verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het dolfijndomijn. De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965, hierop volgend trok het Dolfinarium in diezelfde zomer meer dan 40.000 bezoekers, een abnormaal hoog aantal voor die tijd. Ondanks het succes en de grote populariteit van dolfijnen heeft het Dolfinarium al meerdere keren moeilijke periodes doorstaan en is het park al verschillende keren van eigenaar gewisseld. Sinds eind 2014 valt het park onder 'Aspro Ocio' een Spaanse groep die eigenaar is van verschillende waterparken, aquaria, dolfinaria en themaparken. Net als menig dierenpark dat dolfijnen houdt is het Dolfinarium niet gespaard gebleven als het gaat om demonstraties van dierenrechtenactivisten. 

 

Tuimelaars van het Dolfijndomijn

De tuimelaars van het dolfijndomijn zijn de echte sterren van de zee! Zij zijn de hoofdrolspelers van de grote show in het dolfijndomijn dat iedere paar jaar verandert. Sinds lange tijd is er gekozen om in het Dolfijndomijn een mannengroep te houden. Dit is onder andere gekozen omdat er vaak een overschot aan mannetjes is in dierenpark. Veel dierentuinen kiezen er daarom voor om mannengroepen samen te stellen. Dit komt in de natuur ook voor bij veel dieren, waaronder de tuimelaar. Mannetjes die geslachtsrijp zijn verlaten hun groep of worden zelfs verjaagd door de andere dieren. Zij vormen dan met andere groepsverlaters een "vrijgezellengroep" ook wel "bachelor groep" genoemd. Zo zijn de dieren samen sterker tegen vijanden en kunnen zij sociaal gedrag zoals jagen en paren gewoon blijven uitvoeren. Welke dieren er in het dolfijndomijn leven wisselt regelmatig. Bijna alle dieren die er nu leven hebben op een bepaald punt ook in de dolfijnendelta of in een ander park geleefd. Welk dier waar komt te leven heeft te maken met de groepssamenstelling en ook waar het dier zich het fijnste lijkt te voelen. 

Het programma van de tuimelaars in het domijn is uitgebreid. Naast shows krijgen zij ook trainingen, speelsessies en 'vrije tijd'. Waarin zij zelf mogen bepalen wat ze doen en waar ze willen zwemmen. Hierbij zijn vaak alle hekken open zodat ze een ruime keuze hebben. Achter het showbassin is een bassinsysteem dat zich buiten bevindt. Veel mensen denken dat de dieren nooit daglicht zien; dit is echter onzin. Er zijn meer buitenbassins dan binnenbassins in het systeem van de het domijn en ook het dak van het showbassin gaat open om daglicht binnen te laten als er geen show is. Ook s'nachts hebben de dieren vrije keuze. Aangezien dolfijnen niet slapen zoals wij, hebben de dieren daarom heel veel uren vrije tijd.  Ik stel de dieren graag aan jullie voor:


 Juno

Juno werd op 8 juni 1984 geboren in Windsor Safari Park. Zijn ouders zijn Lulu en Smarty. In 1997 sloot Windsor Safaripark haar dolfinarium en verhuisde alle dolfijnen naar het Dolfinarium. Hieronder waren Juno en zijn ouders Smarty en Lulu. Juno is een korte, gedrongen dolfijn met een donkere huid. Hij lijkt ontzettend op zijn vader Smarty. Hij zit vol met krasjes en littekens en heeft zeer kleine kraaloogjes. Een kenmerk van Juno is dat hij zijn hoofd en staart buigt bij een 'hooptie'. Andere dolfijnen doen dit gestrekt. Juno is een zachtaardige dolfijn die altijd in is voor wat kattenkwaad of stoeien met de andere mannetjes. Hij is samenmet Tucker één van de oudste dieren in het domijn.

Tucker

Tucker werd op 21 juni 1981 geboren in Seaworld Orlando. Zijn ouders zijn Tanya en Ralph en hij is daarmee een halfbroer van Roxy en Lucy. Tucker is een echte showman en dat is in de shows goed te zien! Tucker is een grote, lange dolfijn met vlekjes op zijn snuit. Hij is één van de weinige dolfijnen die de trainers recht uit het water kan lanceren. Tucker is een echte goedzak en zeer gesteld op zijn trainers. Hij is makkelijk te herkennen aan zijn formaat en de duidelijke vlekjes op zijn lichaam.

Yola

Yola werd op 2 mei 2002 geboren in de dolfijnendelta van het Dolfinarium. Zijn moeder is Maaike en zijn vader is Moby Dick, een van de originele vier dieren van het Dolfinarium. Zijn naam betekent "wind" in de taal van de Canadese Kwakwaka'wakw indianen, waar de dolfijnendelta vroeger op gebaseerd was. Yola is een echte deugniet en dat is ook te zien aan de vele krasjes op zijn lijf. Hij heeft een rond hoofd met een dikke, donkere ooglijn en verschillende krasjes en vlekjes op zijn gezicht. Hij is gek op kattenkwaad en stoeien.

Apollo

Apollo werd op 24 juni 1989 geboren in Windsor Safari Park. Zijn moeder is Lulu en zijn vader Prince. Hij is dus de halfbroer van Juno. Ook hij verhuisde in 1997 naar het Dolfinarium omdat Windsor haar dolfinarium sloot. Apollo is een gespierde dolfijn met veel krassen. Hij heeft een donkere ooglijn en donkere kleine ogen. Apollo is zeer goed in high energy gedragingen en neemt deze heel serieus. Wanneer de jonge dolfijnen een gedraging niet goed uitvoeren wil hij ze nogal eens corrigeren. Apollo is een indrukwekkend dier om te dien, met name als hij hoge sprongen maakt..

Nando

Nando werd op 6 juni 1990 geboren in Tiergarten Stadt Nürnberg. Hij is daarmee de volle broer van Nemo. De twee broers verhuisden samen naar Allwetterzoo Münster en hebben daar jarenlang samen geleefd. Nemo verhuisde  in 2008 naar het Dolfinarium in ruil voor Rocco, Palawas en Kite. Nando volgde pas in february 2013. De broers werden herenigd in het dolfijndomijn, waar ze sinds die dag allebei leven. Nando is een donkere dolfijn met een grote, herkenbare snuit. Zijn snuitpunten zijn wit. Nando is een betrouwbaar en vrolijk dier met een kalm karakter.


Nemo

Nemo werd op 1o april 1986 geboren in Tiergarten Stadt Nürnberg. Hij is de oudste broer van het duo. Nemo verhuisde in 2008 naar het Dolfinarium. Nemo is een lichtgekleurde dolfijn met kleine zwarte oogjes. Hij heeft een hapje uit zijn 'lip' en een dunne, rechte rugvin. Hij heeft veel krasjes, waaronder een aantal zeer herkenbare op zijn gezicht. Zijn snuit is donkerder dan de rest van zijn lichaam. Nemo is een energiek dier dat goed is in hoge sprongen en salto's. Hij is erg gesteld op Nando en zijn trainers.


Prince

Prince is een van de oudere mannetjes in het Dolfinarium. Prince komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar hij ook bekend stond onder de naam Flipper. Hij verhuisde in de jaren 80' naar het Verenigd Koninkrijk waar hij eerst werd gehouden in een dolfinarium in Scarborough. In 1984 verhuisde hij naar Windsor Safari Park samen het vrouwtje Lady uit Whipsnade Zoo, ook wel bekend als Rose. De twee werden Prince en Lady genoemd als parodie op Prince Charles en Lady Diana. Bij het ophalen van het vliegveld werd de bijnaam "The Royals" gebruikt voor de dieren. Prince kon het in het Dolfinarium erg goed vinden met Smarty. Princeheeft veel jongen verwekt in zijn tijd in het Dolfinarium. Hij is de vader van onder andere Apollo, Parel, Luna, Rif, Storm, King, Baya, Zoe en Indy. Prince is een rustige en kalme dolfijn en erg fijn om mee te werken volgens zijn trainers. Hij is een dominant mannetje maar uit dit niet snel in agressie naar andere mannetjes toe. Hij kan ook een beetje eigenwijs zijn, maar is een echte goedzak. Prince is te herkennen aan zijn donkere kleur, duidelijke witte snuitpunten en verschillende duidelijke krasjes, onder andere bij zijn ogen. Zijn rugvin is erg puntig.

T 'lisala

T'lisala werd op 17 mei 2001 geboren in de dolfijnendelta van het Dolfinarium. Zijn ouders zijn Lucy en Beachie. Zijn naam betekent "zon" in de taal van de Canadese Kwakwaka'wakw indianen, waar de dolfijnendelta vroeger op gebaseerd was. T'lisala lijkt sprekend op zijn halfbroer/neefje Damsxi en de twee zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. De twee worden ook wel "Tik" en "Tak" genoemd door de trainers. T'lisala lijkt meer op zijn moeder Lucy. Hij heeft een grote snuit en kleine kraaloogjes. Zijn rugvin is gekarteld en hij heeft kleine ronde vlekjes op zijn gezicht.

T'salka

T'salka werd geboren op 8 juli 1998 in de dolfijnendelta van het Dolfinarium. Zijn ouders zijn Finagain en Beachie, hij is hiermee de volle broer van Palawas. T'salka is een lange, lenige dolfijn met grote ogen. Hij lijkt erg veel op zijn moeder Finagain. Hij heeft donkere, opvallende ogen en een witte snuitpunt. T'salka is erg speels en energiek. Hij is een lange en grote dolfijn en is in groepsgedragingen daarom moeilijk te missen. Ook is hij erg sociaal naar zowel andere dolfijnen als mensen. Een herkenbare gedraging van hem is de 'hooptie' waarbij hij gestrekt uit het water springt. Hij was één van de hoofdrolspelers van de oude show  "de Droomwens", waar hij op verschillende posters en aankondigingen te zien was.

Palawas

Palawas werd 31 juli 2004 geboren in de dolfijnendelta van het Dolfinarium. Zijn ouders zijn Finagain en Beachie. Zijn naam betekent "bloemen" in de taal van de Canadese Kwakwaka'wakw indianen, waar de dolfijnendelta vroeger op gebaseerd was. Palawas verhuisde in 2008 samen met Rocco en Kite naar Allwetterzoo Münster. Hiervoor in de plaats kwam Nemo naar het Dolfinarium. Palawas heeft in Münster geleefd tot er besloten werd het dolfinarium in Münster te sluiten. Daarna keerde hij terug naar het Dolfinarium. Dit keer met Rocco en Nando. Palawas is de volle broer van T'salka en dit is ook goed te zien. Hij lijkt erg op zijn moeder qua kleur en bouw, maar heeft de snuit van zijn vader Beachie. Hij heeft een korte snuit waarbij de bovenkant duidelijk een stuk korter en dunner is dan de onderkant. Zijn snuitpunten zijn wit. Hij wordt ook wel een 'bad boy' genoemd. Hij is gek op interacties.

Damsxi

Damsxi werd op 12 mei 2001 geboren. Zijn ouders zijn Roxy en Beachie. Zijn naam betekent "oceaan" in de taal van de Canadese Kwakwaka'wakw indianen, waar de dolfijnendelta vroeger op gebaseerd was. Hij lijkt sprekend op zijn halfbroer/neefje T'lisala en de twee zijn soms moeilijk uit elkaar te houden. De twee worden ook wel "Tik" en "Tak" genoemd door de trainers. Damsxi heeft een kortere, dikkere snuit en meer krasjes op zijn gezicht. Ook is zijn hoofd iets ronder. Hij lijkt ontzettend op zijn moeder Roxy. Damsxi is een behoorlijk nieuwsgierig diertje en zelfs een beetje ondeugend. Zijn brede onderkaak en kleine kraaloogjes zijn een kenmerk waaraan je hem kunt herkennen.

:

Spetter en Rif

Spetter en Rif verblijven tijdelijk in het Dolfijndomijn vanwege de recente geboortes en veranderingen in de groep. Zij doen niet mee aan de show, maar verblijven achter de schermen. Spetter heeft natuurlijk geen introductie nodig; Hij is Nederlands' bekendste dolfijn en de eerste dolfijn die kunstmatig werd verwerkt in Europa. Zijn moeder is Thea en zijn vader Beachie. Rif is een jong van Lucy en werd in 2009 geboren. Ook hij is kunstmatig verwerkt en zijn vader is Prince. Beide jonge mannetjes zullen binnenkort een vaste plek in een groep moeten gaan vinden wanneer ze geslachtsrijp worden.