Dolfijnen van het Dolfinarium 2018

Inleiding

Wat is Dolfinarium Harderwijk?

 

Het Dolfinarium Harderwijk is een (zee)dierenpark gelegen in Harderwijk. Het is momenteel het enige park in Nederland dat dolfijnen huisvest. Het Dolfinarium is al sinds de jaren 50' een begrip in Nederland en heeft een rijke geschiedenis. In 1955 kwamen de eerste zeezoogdieren al naar het park. Dit waren verschillende jonge zeehondjes die met de fles gevoed werden voor het publiek. Zij werden al snel gevolgd door Californische zeeleeuwen, een Patagonische zeeleeuw en uiteindelijk ook de dolfijnen. Sindsdien is het park uitgegroeid tot een waar zeedierenpark met wel zeven verschillende soorten zeezoogdieren; De tuimelaar, de Californische zeeleeuw, de bruinvis, de walrus, de gewone zeehond, de grijze zeehond en de Steller zeeleeuw. Mede hierdoor staat het Dolfinarium bekend als het grootste zeedierenpark van Europa, al zijn de meningen hier over verdeeld. Verder zijn er nog verschillende soorten haaien, roggen, overige vissen en andere lagere dieren te bekijken en zelfs aan te raken! Het Dolfinarium biedt verschillende voorstellingen en presentaties aan met deze dieren.

De dolfijnen in het park zijn verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het dolfijndomijn. De eerste vier dolfijnen arriveerden in 1965, hierop volgend trok het Dolfinarium in diezelfde zomer meer dan 40.000 bezoekers, een abnormaal hoog aantal voor die tijd. Ondanks het succes en de grote populariteit van dolfijnen heeft het Dolfinarium al meerdere keren moeilijke periodes doorstaan en is het park al verschillende keren van eigenaar gewisseld. Sinds eind 2014 valt het park onder 'Aspro Ocio' een Spaanse groep die eigenaar is van verschillende waterparken, aquaria, dolfinaria en themaparken. Net als menig dierenpark dat dolfijnen houdt is het Dolfinarium niet gespaard gebleven als het gaat om demonstraties van dierenrechtenactivisten. In 2010 kwamen zij wereldwijd in het nieuws door de opvang van Morgan, een sterk verzwakte orka die gevonden werd in de Waddenzee. Toen Morgan wonderbaarlijk genoeg bleek te herstellen werden er pogingen gedaan haar familie te lokaliseren. Waaronder het matchen van haar DNA, geluid en foto's van haar rugvin met alle bestudeerde populaties. Haar familie werd echter niet gevonden. Een groep onafhankelijke wetenschappers die ervaring had met orka's (zowel wild als in dolfinaria) werd gevraagd te adviseren wat er met Morgan moest gebeuren. Zij schreven een rapport dat leidde tot de conclusie dat Morgan niet zou kunnen overleven in het wild. Onder grote protesten van dierenrechtenorganisaties verhuisde zij in december 2011 naar Loro Parque in het Spaanse Tenerife. Voor Morgan's hele verhaal kun je hier verder lezen..Dolfijnen uit de Dolfijnendelta

Zoals hierboven al staat beschreven zijn de dolfijnen in het park verdeeld over twee leefgebieden; de dolfijnendelta en het dolfijndomijn. De dolfijnendelta of lagune is het buitengebied en naast een leefgebied voor tuimelaars ook het thuis verschillende soorten vissen, krabben, kreeften en andere kleine zeedieren. Dit gebied bestaat uit dertien miljoen liter seminatuurlijk zeewater. Dit betekend dat het water oorspronkelijk uit de oceaan komt, maar wel door een uitgebreid filtratiesysteem wordt gefilterd. De dolfijnendelta is opgedeeld in zes gebieden die allemaal toegankelijk zijn voor de dieren. Hier leven tuimelaars van beide geslachten en alle leeftijden in een dynamisch groepsverband. In 1996 begon men met de bouw van de lagune. Er werd met grote binnenvaartschepen water vanuit de Noordzee aangevoerd en met folielagen op de bodem werd het geheel afgesloten van het naastgelegen Wolderwijd.

Toen het werd geopend in 1997 was de dolfijnendelta baanbrekend en uniek voor haar tijd. Nergens anders bestond een dergelijke leefomgeving voor tuimelaars met een gesloten ecosysteem in zeewater. Naast dolfijnen waren hier ook zeehonden en zeeleeuwen te zien. In 2016 is het verblijf voor Californische zeeleeuwen bij de totale leefruimte van de dolfijnen gevoegd. Net zoals alle andere moderne leefgebieden voor tuimelaars is de delta opgedeeld in meerdere bassins. Dit is bij zowel het Dolfijndomijn als bij de Dolfijnendelta het geval. Het is belangrijk dat de dieren opgedeeld kunnen worden in verschillende deelgebieden als zij bijvoorbeeld medische zorg nodig hebben. De zogeheten ‘medical pool’ is een speciaal hiervoor ingericht bassin dat het makkelijker maakt medische verzorging te bieden aan de dieren. In de Dolfijnendelta is er tevens ook een deelgebied dat kan worden verwarmd en dient als kraamkamer voor drachtige dieren en moeders met jongen. Het is daarom belangrijk dat de dieren overal gewend en vertrouwd zijn mochten zij tijdelijk in een deelgebied worden gehuisvest. Het kan dus voorkomen dat de dieren tijdelijk gescheiden leven om hier aan te kunnen wennen of wanneer er bijvoorbeeld één of meerdere jonge dolfijnen aanwezig zijn. Er zijn door de jaren heen al meer dan 30 jonge dolfijnen geboren in de dolfijnendelta. Een groot deel van de dieren die in het Dolfinarium wonen zijn er dan ook geboren! Ik stel je voor: 

Hoewel dolfijnen op het eerste oog erg op elkaar lijken heeft ieder dier zijn of haar eigen unieke uiterlijk en specifieke karakter waardoor ze door de trainers, maar ook door de vaste bezoeker makkelijk uit elkaar te houden zijn. Hoe meer je de in het park komt en de tijd neemt de dieren te bestuderen, hoe beter je ze zal gaan herkennen en zelfs gaan merken dat dieren die familie van elkaar zijn ook op elkaar lijken!  Hier volgt een korte introductie en een stukje geschiedenis van de dieren die op het moment in de dolfijnendelta leven:


                         Honey

Honey is na het overlijden van Skinny de oudste dolfijn van het Dolfinarium. Ze komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten en in 1970 verhuisde ze samen met het vrouwtje Sugar naar Windsor Safari Park in Engeland. Hier heeft ze jarenlang geleefd en kon ze het goed vinden met het mannetje Smarty. De twee dolfijnen voerden allerlei gecombineerde gedragingen uit met elkaar die ze weigerden met andere dieren te doen. Ze kreeg verschillende jongen met Smarty waaronder de vrouwtjes Miai en Thea en ook twee mannetjes genaamd Dinky en Neptune. Ze verhuisde in Oktober 1994 naar het Dolfinarium vanuit Windsor Safari Park samen met haar haar dochter Thea, en het vrouwtje Lulu met haar jong Zeus. De dolfijnen Smarty, Prince, Juno en haar zoon Neptune waren haar enkele maanden eerder al voorgegaan. Er werd een periode gewacht met het verhuizen van Honey en Lulu omdat ze allebei nog erg jonge kalfjes hadden en men geen risico wilde nemen door deze te snel te transporteren. Dit waren de laatste dieren uit het Windsor Safari Park dat na deze verhuizing permanent gestopt is met het houden van dolfijnen.Verzorger en trainer Steve Hearn verhuisde mee met de dolfijnen en is daarna ook in het Dolfinarium gebleven. In het Dolfinarium kreeg Honey samen met het mannetje Tucker een zoon genaamd K'wisa. Haar dochter Thea kreeg in 2005 ook een zoon genaamd Spetter. Spetter werd zeer bekend dankzij twee televisieseries en om het feit dat hij de eerste dolfijn was in Europa die door kunstmatige inseminatie is verwerkt. Honey is dus de oma van de bekende dolfijn Spetter!  Ondanks haar hoge leeftijd is ze een energieke en dynamische dolfijn die nog altijd zeer actief mee doet met de voorstellingen. Ze is vrij nuchter, serieus en observeert graag van een afstandje. Ze houdt vaak alles in de gaten zowel boven als onderwater. Je herkent Honey aan een beige tot bruinige gloed en duidelijke brede/donkere strepen die van haar voorhoofd naar haar ogen lopen.

                              Prince

Prince is een van de oudere mannetjes in het Dolfinarium. Prince komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar hij ook bekend stond onder de naam Flipper. Hij verhuisde in de jaren 80' naar het Verenigd Koninkrijk waar hij eerst werd gehouden in een dolfinarium in Scarborough. In 1984 verhuisde hij naar Windsor Safari Park samen het vrouwtje Lady uit Whipsnade Zoo, ook wel bekend als Rose. De twee werden Prince en Lady genoemd als parodie op Prince Charles en Lady Diana. Bij het ophalen van het vliegveld werd de bijnaam "The Royals" gebruikt voor de dieren. De dieren werden nog een aantal keren verhuisd naar Scarborough en weer terug naar Windsor om daar voor een seizoen op te treden (iets wat regelmatig voorkwam toen er nog een kleinere populatie dolfijnen in gevangenschap was in Europa). In 1989 werd zijn zoon Apollo geboren in Windsor Safari Park, de moeder van Apollo was het vrouwtje Lulu. In 1993 verhuisde Prince naar Dolfinarium Harderwijk samen met Smarty, Juno, Neptune en zijn zoon Apollo. Later volgden de vrouwtjes Honey en Lulu met de jonge dolfijntjes Thea en Zeus. Prince kon het in het Dolfinarium erg goed vinden met Smarty. De twee mannetjes waren erg close met elkaar. Prince was ook erg in trek bij de vrouwtjes en hij heeft veel jongen verwekt in zijn tijd in het Dolfinarium. Hij is de vader van onder andere Parel, Luna, Rif, Storm, King, Baya, Zoe en Indy. Prince is een rustige en kalme dolfijn en erg fijn om mee te werken volgens zijn trainers. Hij is een dominant mannetje maar uit dit niet snel in agressie naar andere mannetjes toe. Hij kan ook een beetje eigenwijs zijn, maar is een echte goezak. Prince is te herkennen aan zijn donkere kleur, duidelijke witte snuitpunten en verschillende duidelijke krasjes, onder andere bij zijn ogen. Zijn rugvin is erg puntig.

                              Joker

Joker werd geboren in 1991 in Heide-Park Soltau. Een pretpark in Duitsland  dat voorheen ook een aantal dolfijnen huisvestte. Zijn moeder is Daisy en zijn vader Fritz, het dominante mannetje uit de groep in Soltau. In 2008 besloot de eigenaar van Heide-Park te stoppen met het houden van dolfijnen en de resterende dieren waaronder Joker en zijn halfbroer Arnie verhuisden naar Tiergarten Nürnberg. Hier werden de dieren eerst in de groep, maar later na de opening van de lagune in Nürnberg apart gehouden van de rest. Joker en Arnie verbleven in het oude Dolfinariumgebouw van Nürnberg dat na de opening van de lagune daar als achter-de-schermen verblijf dient.  In 2013 verhuisde hij naar het Dolfinarium in het kader van het Europese fokprogramma. Hier is hij de nieuwe fokstier van de groep dolfijnen in de dolfijnendelta. Inmiddels is in 2017 zijn eerste nakomeling geboren. Het mannetje James. Joker is een zeer grote en lange dolfijn, de grootste van het Dolfinarium. In verhouding heeft hij een vrij kort hoofd en korte borstvinnen. Ook oogt hij wat lichter dan de meeste dieren. Hij is vrij makkelijk te herkennen aan zijn formaat en de verschillende lichte en donkere plekken op zijn lichaam. Rond zijn ogen is een duidelijke cirkel te zien. Zijn snuit is donkerder dan de rest van zijn hoofd en hij heeft witte snuitpunten. Joker is een rustig dier dat ondanks zijn positie in de groep niet heel duidelijk zijn dominantie zal uiten naar andere mannetjes. Zijn trainers beschrijven hem als een nuchtere en stoere dolfijn met een hart van goud.

                              Molly

Molly komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten. Hier leefde ze in de jaren 80' in Seaworld Orlando. Hier verbleef ze in de zogenaamde 'petting pool' waar bezoekers de dolfijnen konden voeren en aanraken. Molly was gek op menselijk contact en benaderde bezoekers vaak uit zichzelf. Ze liet zich zelfs aaien en knuffelen door enkele vaste bezoekers. In 1997 verhuisde Molly naar Harderwijk samen met Ralph, Molly, Beachie, Tucker, Cecil, Roxy, Lucy en Finagain vanwege de aanbouw van de dolfijnendelta. In 2001 kreeg ze haar eerste dochter genaamd Amtan. Amtan's vader was mannetjesdolfijn Moby Dick, een van de oorspronkelijke vier dolfijnen in het Dolfinarium. In 2009 werd haar tweede dochter Lelie geboren, de vader was Smarty en in 2013 kreeg ze haar laatste dochter genaamd Daisy. de vader van Daisy Tucker. Daisy is verwerkt toen de mannetjes uit het Dolfijndomijn in de Dolfijnendelta verbleven vanwege een renovatie. Hierdoor werd Daisy op een vrij ongebruikelijke tijd geboren, namelijk midden in de winter. Molly is een opvallende dolfijn met een aantal aparte kenmerken de het makkelijk maken haar te herkennen. Zo heeft ze over haar hele lichaam lichte patronen en sproetjes die duidelijk opvallen tegen haar grijze huid. Ook de ring om haar oog bestaat uit deze witte spikkeltjes. Verder heeft ze een nummer op haar zij staan, dit permanente identificatienummer is in Seaworld toegebracht en deze methode wordt tegenwoordig niet meer gebruikt. Bij haar staartvin heeft ze twee grote bulten, het is onbekend wat hier de oorzaak van is, maar het is wel bekend dat ze deze al had toen ze in Seaworld verbleef. 

                            Finagain

Finagain werd 15 april 1992 geboren in Seaworld Antiono in Texas, Verenigde Staten. Haar moeder is Notchfin en haar vader is Guy. In 1995 verhuisde ze naar Seaworld in Aurora in Ohio samen met de dolfijnen Bailey, Kelly en Duncan. Dit park is tegenwoordig permanent gesloten. Datzelfde jaar verhuisde ze opnieuw, dit keer naar Seaworld Orlando in Florida. In 1997 verhuisde ze uiteindelijk nog een laatste keer naar het Dolfinarium samen met Ralph, Molly, Beachie, Tucker, Cecil, Roxie, en Lucy. In het Dolfinarium heeft Finagain verschillende jongen gekregen waaronder T'salká, Palawas, Wup en Spat. In 2012 verloor Finagain haar pasgeboren jong. Kort daarna beviel dolfijn Naomi van een jong en leek hier geen interesse in te hebben. Finagain heeft dit jong, een mannetje genaamd King vervolgens geadopteerd. Finagain is een slanke dolfijn met een gave huid. Haar ogen zijn erg donker en het wit van haar ogen is duidelijk zichtbaar. Dit heeft haar onder andere de bijnaam "Bambi" opgeleverd.  Finagain is een atletische dolfijn en een goede moeder die veel  en ook een lange tijd met haar jongen doorbrengt.

                               Roxy

Roxy werd geboren in 1987 in Seaworld Orlando in Florida, Verenigde Staten. Haar moeder is Louise en haar vader Ralph. Roxy is opgegroeid in de zogeten "petting pools" van Seaworld waar bezoekers de dolfijnen mochten aaien en voeren.  In 1997 verhuisde ze naar het Dolfinarium samen met haar vader Ralph, haar zus Lucy, haar broer Cecil, haar halfbroer Tucker en de andere dolfijnen Molly, Beachie, en Finagain. In het Dolfinarium kreeg Roxy meerdere jongen waaronder Damsxi, Rocco, Parel, Storm en haar jongste telg dolfijntje James werd in 2017 geboren. Roxy is makkelijk te herkennen vanwege een aantal kenmerken. Zo heeft ze een kleine witte vlek boven haar borstvin, een gekartelde rugvin en kleine donkere ogen met een cirkel eromheen. Deze cirkel is ook duidelijk te herkennen bij al haar nakomelingen. Roxy is een eigenwijze dame.

                               Maaike

Maaike werd geboren in 1983 in de Verenigde Staten. Zij verhuisde in 1985 naar het Dolfinarium Harderwijk vanuit het Marine Life Oceanarium in Mississippi samen met Nynke en Anke. Nynke en Anke zijn uiteindelijk verhuisd naar Alwetterzoo Munster en later naar Tiergarten Nurnberg. In 2008 werden de dames weer herenigd. Maaike woonde haar eerste jaren in Harderwijk in het Dolfijndomijn (toen de Koepel geheten) waar ze de jongste dolfijn was op dat moment. Toen de dolfijnendelta werd geopend verhuisde ze naar dit gebied. Hier kreeg ze verschillende jongen zoals Yola, Nalu, Luna en Baya. Haar dochter Nalu heeft inmiddels zelf ook twee jongen waardoor Maaike nu ook oma is! Maaike is een dominante dolfijn en heeft ook wel de bijnamen 'queen bee' of 'hare majeisteit'. Praktisch gezien is ze de 'baas'. Ze is een oplettende dolfijn en vaak kun je haar meerdere malen zien spyhoppen vlak voor de voorstelling. Ook houdt ze van zonnebaden. Maaike is te herkennen aan haar gele snuit, donkere kleur en stevige voorkomen. Haar onderkaak is donker en de lijnen op haar voorhoofd en bij haar ogen zijn erg breed en duidelijk. Maaike trekt veel op met Honey en haar dochters Nalu en Baya.

                           Nalu

Nalu is de dochter van Maaike. Ze werd geboren op 28 september 2005 als enige vrouwtje van de vier jongen die dat jaar zijn geboren. (de anderen waren Spetter, Rocco en Kite). Haar vader is Smarty. Nalu lijkt erg op Maaike en is te herkennen aan haar donkere kin en snuit, ook zijn haar aftekeningen erg duidelijk zichtbaar. Net als haar moeder is ze vrij dominant. Nalu is gek op speeltjes, met name ballen hoepels. Ook showt ze graag dat ze deze speeltjes heeft. Nalu heeft twee jongen gekregen; mannetje Makai in 2011 en vrouwtje Indy in 2014. De vader van Makai is K'ulu'ta en de vader van Indy is Prince. Trainers beschrijven Nalu als een enthousiaste en soms wat lompe dolfijn. Ze trekt veel op met het vrouwtje Liya en haar moeder Maaike. 

                                Liya

Liya werd geboren in 2003 in Parc Asterix in Frankrijk. Haar moeder is Aya en haar vader is Pichi. In 2007 verhuisde Liya naar Dolfinarium Harderwijk met haar moeder Aya. Later volgde de andere dolfijnen van Parc Asterix vanwege een renovatie aan het bassin. In 2008 keerden deze dolfijnen terug naar Parc Asterix, Liya bleef echter achter in Harderwijk waar ze nog steeds verblijft. Liya is makkelijk te herkennen aan haar lichte kleur met een soort beige/ gelige gloed. Ze heeft donkere ogen en een dunne opvallende snuit. Ook is ze vrij klein en heeft ze een gave huid. Liya heeft één jong gekregen sinds ze in Harderwijk woont, namelijk het mannetje Sting.  In 2015 werd Liya ernstig ziek en bleek ze te leiden aan een schimmelinfectie in de longen. De medicatie sloeg hierbij niet aan. Hierbij heeft de dierenarts van het Dolfinarium een specialist in menselijke schimmels ingeschakeld. Samen hebben zij een behandelplan bedacht dat in totaal 590 dagen heeft geduurd. Hierbij is Liya genezen en zijn er belangrijke resultaten geboekt in het kader van de wetenschap over deze schimmels. Liya is volgens haar trainers een lieve en rustige dolfijn.

                                 Palawas

Palawas werd op 1 juli 2004 geboren in het Dolfinarium. Zijn moeder is Finagain en zijn vader is Beachie. Palawas verhuisde in 2008 naar Alwetterzoo Munster samen met dolfijnen Rocco en Kite. Deze dierentuin is in 2012 echter gestopt met het houden van dolfijnen waardoor Palawas weer terug kwam naar het Dolfinarium, ditmaal met dolfijn Nando en dolfijn Rocco. Hier heeft hij een hele tijd in het dolfijndomijn geleefd voor hij weer terug kwam naar de dolfijnendelta. Palawas lijkt zowel op zijn vader als zijn moeder. Hij heeft een vrij korte snuit en veel littekens. Palawas is dan ook een ondeugende dolfijn! Hij wil nogal eens stoeien en vechten met de andere mannetjes. Trainers beschrijven Palawas als een dolfijn die nogal wisselt in motivatie tijdens het trainen.

                           Balasi

Balasi werd geboren op 16 augustus 2004 in Parc Asterix. Zijn moeder is Beauty en zijn vader is Pichi. Dit maakt hem dus de halfbroer van dolfijn Liya. Balasi verhuisde op 8 november 2012 van Parc Asterix naar het Dolfinarium. Hiervoor had hij al enige tijd in het Dolfinarium doorgebracht tijdens de renovatie van het bassin waarbij alle dolfijnen van Parc Asterix tijdelijk naar het Dolfinarium verhuisde. In de eerste periode leefde Balasi in de dolfijnendelta, daarna is hij voor langere tijd verhuisd naar het Dolfijndomijn. Inmiddels leeft hij alweer een half jaar terug in de dolfijnendelta. Hij heeft kleine donkere ogen en kleine stipjes op zijn huid. Dit zijn overblijfselen van grotere vlekken. Balasi lijkt qua karakter een beetje op Palawas waar hij ook veel mee optrekt. Het is een eigenwijze, maar erg lieve dolfijn volgens zijn trainers.

                         Rif

Rif werd geboren op 3 juli 2009. Zijn moeder is Lucy en zijn vader is Prince. Rif is een vriendelijke en rustige dolfijn die erg lijkt op zijn moeder Lucy. Roxy is zijn volle tante en ook zij en haar nakomelingen lijken erg veel op Rif. Verder woont hij samen met zijn vader Prince en zijn vele halfbroers en zusjes. Ook in het dolfijndomijn woont familie van hem, namelijk dolfijn T'lisala, ook een zoon van Lucy.  Lucy zelf woont inmiddels in het Franse park Planete Sauvage. Rif is één van drie jongen uit het jaar 2009, de anderen waren twee vrouwtjes genaamd Lelie en Luna. In zijn eerste jaren was Rif heel erg close met dolfijn Anke. Momenteel trekt hij veel op met Palawas en Storm. Hij is verder te herkennen aan zijn duidelijke snuit en kleine donkere oogjes. Hij heeft jaren geleden ook in het Dolfijndomijn gewoond samen met Spetter en K'ulu'ta.

                           Storm

Storm werd geboren op 6 oktober 2011 in het Dolfinarium tijdens een storm! Zijn moeder is Roxy en zijn vader is Prince. Storm werd geboren in een seizoen waarbij er 4(!) jonge mannetjes werden geboren. Makai, Sting, Storm zelf en King. Storm was de derde dolfijn die werd geboren, enkele weken na Makai en Sting. Toch was hij bij de geboorte al groter dan de andere twee kalfjes op dat moment waren! Zoals bij alle zonen van Roxy is hij een rustige en stabiele dolfijn met een fijn karakter. Hij trekt als sinds hij klein was veel op met dolfijn King en ook met dolfijn Rif. Storm lijkt veel op zijn moeder Roxy. Dit s te zien aan zijn snuit, ogen en ook de kring rond zijn ogen. Het is soms moeilijk om hem uit elkaar te houden met zijn neefje Rif!

                           King

King werd geboren op 30 April 2012, dit was toen nog Koninginnedag. Vanwege de datum kreeg hij de naam King. Zijn moeder is Naomi en zijn vader Prince. Bij de geboorte keek Naomi helaas niet om naar het jonge dolfijntje. Dolfijn Finagain had een paar dagen eerder een jong verloren en heeft King toen geadopteerd. Zij heeft King opgevoed en zelfs gezoogd! King was de jongste van 4 mannetjes dat seizoen en had het hier af en toe erg zwaar mee. Er werd regelmatig gestoeid en gepest. Inmiddels kent King al vele gedragingen.  Hij is te herkennen aan zijn korte snuit en ronde kop. King is een fijn dier om mee te werken volgens de trainers en zal niet snel iets verkeerd doen of verkeerd begrijpen. Hij trekt graag op met de andere jonge mannetjes en zijn adoptiemoeder Finagain. Zijn biologische moeder, Naomi is inmiddels verhuisd naar Zoomarine Algarve in Portugal. 

                           Baya

Baya werd op 6 juli 2016 geboren in het Dolfinarium. Haar moeder is Maaike en haar vader is Prince. Baya lijkt ontzettend op haar moeder Maaike, zowel in uiterlijk als in karakter. Het is een dominante en ondeugende dolfijn ook is ze heel intelligent. Op zeer jonge leeftijd begon Baya al mee te doen met de voorstellingen en kopieerde ze gedragingen van haar moeder. Ze is makkelijk te herkennen aan de zeer brede lijnen die van haar voorhoofd naar haar ogen lopen. Ook is ze de grootste van alle vrouwtjes die dat seizoen zijn geboren. Dit zijn Baya, Daisy, Zoe en Indy. Zij wonen momenteel allemaal nog in het Dolfinarium. Baya is een zeer speelse dolfijn en gooit soms zelfs met zeewier of speeltjes naar bezoekers!

                          Zoe

Zoe werd geboren op 9 augustus 2013 in het Dolfinarium. Haar moeder is Nynke en haar vader is Prince. Ook zoe lijkt ontzettend op haar moeder. Dit is terug te zien aan haar zeer lichte kleur en korte snuit. Haar blauwe oogkleur is ook erg duidelijk te zien. Haar moeder Nynke verhuisde kortgeleden terug naar Tiergarten Nurnberg. Zij verbleef sinds 2008 in het Dolfinarium in kader van het fokprogramma. Zoe is een zeer rustige en vriendelijke dolfijn, ook is ze vrij serieus. Ze benaderd bezoekers minder snel dan de andere jonge dolfijntjes. Toen Zoe net was geboren was ze al erg actief en sterk. Haar moeder Nynke liet haar veel los in plaats van Zoe bij zich te houden. Hierdoor is ze een erg zelfstandige dolfijn. Zoe trekt veel op met Baya, Daisy en Indy. Ze kan al een aantal gedragingen die de andere dolfijntjes van haar leeftijd nog niet hebben geleerd!

                            Indy

Indy werd 7 augustus 2014 geboren in het Dolfinarium. Haar moeder is Nalu en haar vader is Prince. Indy is een vrij grote dolfijn voor haar leeftijd met een donkere snuit en een gele snuitpunt. Ze heeft veel weg van haar moeder Nalu. Indy is een drukke dolfijn die niet altijd even geconcentreerd is. Ze is erg druk en houdt erg van stoeien en spelen. Qua gedrag lijkt ze erg op haar nichtje Luna. Ze is de op één na jongste dolfijn van het Dolfinarium maar wel duidelijk groter dan James. Ze is net als haar moeder gek op speeltjes en is vanaf haar geboorte heel erg actief en beweeglijk.

                                                

                           Daisy

Daisy werd geboren op 29 December 2013     in het Dolfinarium. Zoals hierboven vernoemd is dat erg speciaal! de vader van Daisy Tucker. Daisy is verwerkt toen de mannetjes uit het Dolfijndomijn in de Dolfijnendelta verbleven vanwege een renovatie. Hierdoor werd Daisy op deze vrij ongebruikelijke tijd geboren, namelijk midden in de winter. Normaal gesproken worden dolfijnen geboren in de zomer, al kunnen de vrouwtjes het hele jaar door vruchtbaar zijn. Daisy is makkelijk te herkennen aan haar zeer grote snuit en een zeer duidelijke onderbeet zoals alle jongen van Molly. Ook heeft ze een zeer egale kleur. Daisy wordt door haar trainers beschreven als een komisch dier dat snel leert. Daisy houdt erg van het spelen met ballen en is erg beweeglijk. Ze trekt veel op met de andere jonge vrouwtjes van haar leeftijd.

                           James

James is de jongste telg van de dolfijnendelta. Hij werd geboren op 26 mei 2017. Zijn moeder is Roxy en zijn vader is Joker. Hij is Jokers eerste jong! Net als alle jongen van Roxy is hij groot en stevig voor zijn leeftijd. James wordt steeds zelfstandiger en dat is goed te merken! Hij speelt heel graag met hoepels en ballen, maar ook met zijn omgeving. Hij gaat steeds vaker zelfstandig op onderzoek, maar zwemt ook nog vaak langs zijn moeder Roxy. James eet inmiddels ook vis en is begonnen met de basistraining. Hij is makkelijk te herkennen omdat hij de kleinste dolfijn uit de delta is. Ook lijkt hij veel op zijn moeder Roxy met een korte snuit, kleine donkere oogjes en een ring rond beide ogen.