Eismeer Zoo Hamburg

Inleiding 

"Eismeer" of vertaald "The Arctic Ocean" is een ecodisplay in de Duitse dierentuin Hagenbeck's Tierpark. In een route van 750 meter lang waan je je in de poolzeeën waarbij je langs en zelfs door verschillende gethematiseerde verblijven heen loopt.  Voor zeezoogdierliefhebbers is Eismeer echt een pareltje. Er leven Zeehonden, Zeeberen, Walrussen en IJsberen in Eismeer, evenals pinguins en verschillende zeevogels. Je komt tijdens de route verschillende panoramawanden tegen waar je de dieren ook onderwater kunt zien zwemmen. Ook onze eigen Raisa (een vrouwelijke walrus geboren in het Dolfinarium Harderwijk) woont nu in Eismeer.  Deze maand nemen we een kijkje in dit fantastische verblijvencomplex en kijken we ook hoe het met Raisa gaat.

Het Dolfinarium was lang één van de weinige dierentuinen en een tijdje zelfs de enige dierentuin met walrussen. Ook in Tierpark Hagenbeck woonde jarenlang een walrus. Een vrouwtje genaamd "Antje". Antje werd geboren op 25 mei 1976 en overleed  17 juli 2003 in Hamburg. Ze was een imposant dier met grote slagtanden. Zo groot, dat veel mensen dachten dat het een mannetje was. Na haar dood werd echter bevestigd dat Antje toch echt een vrouwtje was. Het dier haalde grote populariteit en was zelfs de mascotte van het NDR. Ze kwam regelmatig op TV en er staat een fontein van Antje in het winkelcentrum in Hamburg. Na haar dood werd ze opgezet en sinds 2004 is ze zien in het Zoölogisch Museum in Hamburg. Na Antje zijn er heel lang geen walrussen geweest in de Zoo Hamburg. Daar kwam in 2013 verandering in.

 

Hagenbeck's Tierpark / Zoo Hamburg

Hagenbeck's Tierpark werd 7 mei 1907 geopend. In 1848 begon de vishandelaar Gottfried Hagenbeck in Hamburg met het vertonen van 6 zeehonden. Hij had buitengewone interesse in exotische en wilde dieren. In 1863 opende hij een dierenwinkel. Zijn zoon Carl Hagenbeck nam de zaak in 1866 over en breidde dit uit tot de grootste dierenhandel ter wereld. Veel in het wild gevangen dieren werden via Hagenbeck naar andere dierentuinen, maar ook circussen verhandeld. Aan de Pferdemarkt in Hamburg kon men de dieren ook bezichtigen in "Hagenbecks Thierpark". Rond deze tijd stond Hagenbeck bekend om zijn vele exoten, grote groepen olifanten en ook circusshows. Hier werd hij later veel om bekritiseerd. Ook organiseerde Hagenbeck "Volkerenshows" waarbij hij verschillende stammen mensen vertoonde in zijn dierenpark. Zo werden er Afrikaanse en eskimodorpen nagebouwd. Deze shows waren populair, maar negatief in het nieuws omdat de mensen in deze shows slecht werden behandeld. Zo stierf een inuit familie aan de pokken omdat zij niet gevaccineerd werden. 

Je zou zeggen dat Hagenbeck hierdoor alleen maar een negatieve reputatie had/heeft, maar dit is niet waar! Hij heeft namelijk ook een aantal revolutionaire wijzigingen doorgevoerd in de dierentuinwereld en de dierhouderij, die tot op de dag van vandaag worden gebruikt. Hagenbeck's Tierpark was het eerste dierenpark waar dieren verblijven zonder tralies werden vertoond. In plaats van tralies en hekken gebruikte Hagenbeck greppels, grachten en andere waterpartijen. Dit was in die tijd ongewoon en was nergens anders te zien. Ook gebruikte hij natuurlijke barrières in lagen waardoor het leek of verschillende dieren in één verblijf zaten, terwijl dit niet zo was. Dit is tot op de dag van vandaag te zien in het Eismeer. Hier leven ijsberen, walrussen, zeeberen, grijze zeehonden en vogels. Wanneer je uitkijkt over het walrusverblijf zie je de ijsberen op de achtergrond lopen, alsof ze zich in hetzelfde verblijf bevinden. Ze worden echter gescheiden door een gracht, dit is door de verschillende lagen niet te zien. Hagenbeck was de eerste die hierdoor habitats creërde met de verschillende dieren uit één ecosysteem. Al deze aspecten zie je tot op de dag van vandaag terug in de moderne dierhouderij.

Eismeer

Duik in een arctische en antarctische wereld. Of het nu neus aan neus is met een zwemmende ijsbeer of middenin van een kolonie pinguïns - In Eismeer wordt je een poolonderzoeker in meer dan 8.000 vierkante meter ecodisplay. Heel trouw aan het natuurlijke habitat zodat de verschillende bewoners van het Noordpoolgebied en Antarctica zich ook thuis voelen in Hamburg. Eismeer bestaat uit 1200 vierkante meter water met 5,3 miljoen liter. Hier kun je ijsberen, de enige walrussen van Duitsland , pelsrobben en Humboldt-pinguïns uitgebreid zien zwemmen en duikmanoeuvres zien uitvoeren. Arctische zeevogelsoorten zoals  Eidereenden, Noordse sterns en pinguïns hebben ook een thuis gevonden in de enorme inloop, natuurlijke volière met een speciaal ontwikkeld golfsysteem. De Noordelijke IJszee werd in 2012 geopend - na bijna 3 jaar bouwen en een totale investering van ongeveer 21 miljoen euro. Een enorm bedrag, dat het waard was. Niet alleen de dieren, maar ook de bezoekers hebben sindsdien waar voor hun geld gekregen: een 750 meter lang bezoekerspad leidt in ongeveer 1,5 uur door de verschillende regio's van de Noordelijke IJszee. Panoramische panelen in de inloopfaciliteit zorgen voor een breed scala aan onderwaterinzichten, waarvan sommige vrij ongebruikelijk zijn, maar altijd buitengewoon opwindend. Ontmoet duikende ijsberen, pelsrobben, walrussen en pinguïns en bekijk van dichtbij hoe de dieren zich over land en onder water verplaatsen - een fascinerende avontuurlijke reis in de voetsporen van grote poolpioniers! Eismeer is een enorm complex en het is niet in foto's uit te drukken hoe groot, mooi en hoeveel lagen er wel niet zijn in dit geweldige ecodisplay! 

Walrussen

Nesesyka was de eerste walrus die in 2012 de nieuwe Noordelijke IJszee betrad. Zij was op leen van een dierentuin in Izhevsk. Deze dierentuin  kon het dier niet langer helpen met haar gebitsproblemen. Dus kwam Neseyka twee jaar naar Hamburg als tijdelijke oplossing. Hier werd ze geopereerd in de zomer van 2013. Haar chronische ontsteking aan de tandwortels kon niet langer worden teruggehoudenmet medicatie. Zo kon Nesesyka toch behandeld worden en had Hagenbeck's Tierpark toch al een walrus om te laten zien. Een eigen walrusgroep zoeken kostte namelijk meer tijd dan verwacht. In 2013 verhuisden de eerste walrussen van de toekomstige fokgroep naar Tierpark Hagenbeck. Uit Zoo Moscow kwamen fokstier Odin (18)  samen met de vrouwtjes  Polosa (19) en Dyna (18) en hun dochter Olivia, geboren in 2009. Dyna was drachtig bij aankomst in Hamburg en kreeg op 15 juni 2014 een mannelijk jong genaamd Thor. Thor is de eerste in gevangenschap geboren walrus van Duitsland. In April 2014 vertrok Nesesyka terug naar huis. Op 4 juni 2015 kreeg ook Polosa een jong, dit keer een vrouwtje dat Loki werd genoemd. Odin is momenteel Europa's enige actieve fokstier. Daarom is vorig jaar zijn dochter Olivia geruild voor Raisa van het Dolfinarium in Harderwijk. Zo hebben beide parken een jong vrouwtje dat onverwant is aan hun volwassen mannetje. Over Olivia schreef ik al eerder een blog. Ik heb Raisa inmiddels bezocht en ze doet het super! Ze is al volledig geïntegreerd in haar nieuwe groep en is erg actief en vrolijk. Ik ben heel blij om te zien dat het goed gaat met haar! Ik heb haar immers zien opgroeien en ze is altijd één van mijn favorieten geweest.