De Orka's van Loro Parque

Inleiding 

De hoofdreden dat ik bijna ieder jaar naar Loro Parque reis is natuurlijk om Morgan op te zoeken.  Echter bezocht ik het park ook al voor Morgan hier verbleef vanwege de andere orka's die daar in Orca-Ocean wonen. De groep in Loro Parque bestaat uit zes dieren; Drie mannetjes en drie vrouwtjes. De vier originele dieren zijn Keto, Tekoa, Kohana en Skyla. Zij arriveerden in 2005 in Loro Parque vanuit meerdere Seaworldparken. In 2010 werd Adán geboren en in 2012 verhuisde Morgan naar Loro Parque om zich bij de groep te voegen.

Er was in het begin veel kritiek op de orkagroep van Loro Parque. Met name vanwege de leeftijd en samenstelling van de groep dieren. De orka's waren praktisch nog baby's toen ze met zijn vieren naar het park verhuisden. Normaal wordt een orkagroep geleid door een ouder, dominant vrouwtje samen met haar dochters en zonen. De samenstelling in Loro Parque was dus verre van normaal of natuurlijk. In dit geval was er geen duidelijke matriarch en was de rolverdeling in de groep niet zo stabiel.  In 2010 beviel Kohana van een mannelijk jong genaamd Adán. Zij negeerde Adán meteen na de geboorte en heeft hem verstoten. Volgens veel mensen is de reden hiervan dat Kohana nooit heeft kunnen leren van haar moeder of andere oudere vrouwtjes hoe ze een jong moest verzorgen. Dit is één van de redenen waarom een matriarch belangrijk is in de groep. Inmiddels gaat het beter en is de groep stabieler. De dieren zijn volwassener en hebben een duidelijke rolverdeling. Dit jaar verhuisde Morgan naar Loro Parque. Ook werd orka Vicky geboren,het tweede jong van Kohana en Keto. Zij overleed helaas na een aantal maanden al door interne bloedingen. Vandaag stel ik de dieren aan jullie voor!

De Orkagroep

Kohana werd geboren op 3 mei 2002 in Seaworld San Diego in de Verenigde Staten. Haar moeder is Takara en haar vader Tilikum. Kohana was de tweede orka ter wereld die verwekt werd doormiddel van kunstmatige inseminatie (K.I.). Haar moeder Takara is bevrucht en bevallen van Kohana in San Diego, terwijl haar vader Tilikum Orlando nooit heeft verlaten. Uiteindelijk verhuisden Takara en Kohana samen naar Orlando in 2004. Hier werd ze erg close met haar halfzusje Skyla. Deze band is gebleven toen de dieren naar Loro Parque verhuisden. Kohana is de matriarch van de groep. Dat wil zeggen dat ze het dominante vrouwtje is en de baas. Op 13 october 2010 beviel ze van haar eerste kalf; een mannetje genaamd Adán. Dit was de eerste orka die ooit in Spanje werd geboren en daarmee ook de eerste geboorte in Loro Parque. Helaas had Kohana geen interesse in Adán. De trainers hebben moeten ingrijpen en Adán is met de fles grootgebracht. Hierbij werd melk afgetapt bij Kohana. Toen de twee elkaar later weer ontmoetten ging dit goed, maar een moeder-kalf band is er nooit geweest. Op 3 augustus dit jaar werd haar tweede kalf geboren, ditmaal een vrouwtje genaamd Victoria of Vicky. Helaas heeft Kohana ook dit kalf verstoten. De vader van beide dieren is Keto, waardoor er sprake is van inteelt (zo’n 6.25%). Keto is namelijk de oom van Kohana.

 

Skyla werd op 9 februari 2004 geboren in Seaworld Orlando in de Verenigde Staten. Haar moeder is Kalina en haar vader Tilikum. Skyla’s moeder was de eerste ‘baby Shamu’ van Seaworld. Dit betekent dat ze het eerste succesvol geboren orkakalf was in de geschiedenis van Seaworld. Skyla is hiermee een ‘grandbaby Shamu’. (“Shamu” is de artiestennaam waaronder Seaworld orka’s optreden, vergelijkbaar met merknamen zoals “Flipper” en “Lassie”). Haar oma Katina, leefde ook met haar in Orlando. Skyla was vanaf het begin een zelfstandige en ondeugende orka. Ze kon het in Orlando heel goed vinden met haar halfzus Kohana en halfbroer Ikaika. Skyla is ook in Loro Parque erg close met Kohana. Ze is nieuwsgierig, ondeugend en koppig. Ze staat er bekend om dat ze veel aandacht wil van de trainers en dat ze haar dominantie kan uitten naar zowel haar soortgenoten als trainers/verzorgers. Kohana doet er vaak alles aan om aandacht van de trainers te krijgen door te springen, hard te schreeuwen of op de platforms te gaan liggen. Ook raakt ze snel gefrustreerd als andere orka’s aandacht krijgen en zij niet. Ze wordt daarom ook wel prinses genoemd. Skyla was nog erg jong en de allerkleinste van de groep toen de dieren naar Loro Parque kwamen. Ze was daarom al snel de favoriet en zelfs wat verwend.

 

Keto werd geboren op 17 juni 1995 en is daarmee de oudste van de vier originele dieren die naar Loro Parque zijn gekomen. Keto is ook de grootste orka van de groep en makkelijk te herkennen. Hij heeft een grote rugvin die slap over zijn rug hangt. Zijn oogvlek is klein en smal zoals die van zijn moeder Kalina. Keto is hiermee een halfbroer van Skyla. Keto was betrokken bij een incident met zijn trainer Alexis is 2009. Alexis is hierbij verdronken. Kort daarna stopte het waterwerk in Loro Parque volledig. Kohana is Keto’s favoriete vrouwtje en hij raakt erg gefrustreerd als ze een langere periode gescheiden raken. De twee hebben een goede band, wat geresulteerd heeft in twee kalfjes. In de show is Keto het absolute aandachtspunt en een grote publiekstrekker vanwege zijn formaat en krachtige gedragingen. Ook wordt hij vaak gebruikt voor de rustige segmenten bij en op het platform. Wanneer je alleen Keto’s hoofd boven water ziet, lijkt hij een stuk kleiner dan hij werkelijk is. Bij high energy gedragingen zie je echter hoe gigantisch hij is. 

 

Tekoa werd op 8 november 2000 geboren in Seaworld Orlando. Zijn moeder is Taima en zijn vader Tilikum. Taima is de dochter van orka Gudrun, die tien jaar lang in Dolfinarium Harderwijk werd gehuisvest. Tekoa is dus een kleinzoon van 'onze' Nederlandse orka Gudrun! Tijdens de geboorte van Tekoa werd zijn moeder Taima ondersteund door Kalina, de moeder van Keto en Skyla. Zoals bij haar eerdere kalven toonde Taima agressie naar Tekoa. De twee zijn toen uit elkaar gehaald en Tekoa is vooral opgevoed door Kalina en Katina, de twee andere volwassen vrouwtjes. Zelfs toen Kalina beviel van Skyla bleef ze ook voor Tekoa zorgen. In 2004 verhuisde Tekoa samen met Tuar naar Seaworld Antonio. In Loro Parque is Tekoa de laagste in rang. Dit is goed zichtbaar aan de vele littekens op zijn zij. Hoewel dit vandaag de dag meevalt, zijn de vrouwtjes erg dominant naar hem geweest. Tekoa is te herkennen aan zijn grote rugvin die nog half omhoog staat. Hij is een slimme orka die veel verschillende gedragingen kent.

 

Adán werd geboren Op 13 oktober 2010. Zijn moeder is Kohana en zijn vader Keto. Adán was de eerste in gevangenschap geboren orka van Spanje en Loro Parque. Helaas toonde zijn moeder Kohana geen interesse in hem en werd hij verstoten. Hij is vervolgens hand-opgevoed door zijn trainers en verzorgers. Later werd Adán weer herenigd met Kohana. Inmiddels zwemt Adán met de hele groep. Vanwege zijn verleden is hij erg gesteld op mensen en hij is dan ook een heel betrouwbaar dier. Hij is ook de eerste waar nieuwe orka’s mee worden samen gezet. Adán is nog volop in de groei en is na Vicky de kleinste orka van de groep. Hij kan het goed vinden met Morgan en de twee zwemmen veel samen.

 

Morgan heeft (als je vaker op deze website komt en mijn blogs leest) eigenlijk geen introductie meer nodig! Op 22 juni 2010 werd de jonge orka Morgan gevonden in de Waddenzee. Een dag later werd ze uiteindelijk opgevangen door Dolfinarium Harderwijk op verzoek van het LNV. Orka's komen vaker voor in de Noordzee, echter niet alleen en al helemaal niet zo jong. Orka's zijn echte groepsdieren en kunnen op deze leeftijd nog helemaal niet alleen overleven. Dit verklaart ook meteen de staat waarin Morgan is gevonden. Deze was ongelofelijk kritiek! Ze woog bij aankomst in het Dolfinarium 430 kilogram en was 3,57 meter lang. (Een normaal gewicht voor een orka van die lengte ligt rond een minimum van 660 kilogram volgens de dierenarts) Haar leeftijd wordt geschat op 2 tot 3 jaar oud. Al snel herstelde Morgan en kwam ze flink aan. Ook haar gedrag veranderde; van een zwak en apathisch dier naar een speelse, levendige en bijna onherkenbare orka! Dankzij het team van experts binnen het Dolfinarium knapte Morgan steeds meer op. Dit was echter niet voor iedereen goed nieuws; De activistengroep "Free Morgan" was helemaal niet blij dat Morgan in het Dolfinarium verbleef. Zij hebben het Dolfinarium meerdere keren aangevallen, beschuldigd van dierenmishandeling en zelfs demonstraties gevoerd bij de ingang van het park! Dit allemaal in het kader van Morgan's verhuizing naar Loro Parque en met name het feit dat ze niet terug in het wild werd uitgezet. Recentelijk verhuisde Morgan dan toch naar haar nieuwe thuis; Loro Parque in Tenerife. Dit echter na een lange vertraging vanwege de verschillende rechtzaken uit het iniatief van dierenrechtenactivisten zoals de Free Morgan foundation. Er kwam een rapport, vastgesteld door verschillende experts op het gebied van orka's (zowel in het wild als in gevangenschap) waarbij de conclusie was dat Morgan een uitzet naar het wild waarschijnlijk niet zou overleven. Uiteindelijk kwam de rechter ook steeds tot dezelfde conclusie: Morgan's overlevingskans in het wild is nihil en Loro Parque is een prima alternatief waar ze in permanente opvang kan leven, met genoeg ruimte en soortgenoten. Kort na haar vertrek kwam er iets aan het licht dat in het Dolfinarium al werd vermoed. Morgan blijkt doof te zijn. Dit kan verklaren waarom ze haar wilde familiegroep in de eerste plaats is kwijtgeraakt en is een nog groter argument tegen haar terugkeer naar het wild.