Tuimelaar dolfijnen in Marineland Antibes!


Inleiding

Wat is Marineland Antibes?

Marineland Antibes, ook wel Marineland France genoemd is een zeedierenpark in het plaatsje Antibes in Zuid-Frankrijk. Het is één van de grootste zeedierenparken van Europa en is één van twee parken in Europa waar je orka's kunt zien. Het bassin van de orka's is het grootste Orka-bassin ter wereld. In het park kun je naast orka's ook dolfijnen, Californische zeeleeuwen, Patagonische Zeeleeuwen, Steller Zeeleeuwen, Gewone Zeehonden, Zeeberen en IJsberen bewonderen. Naast een grote collectie vissen en schaaldieren leven er ook pinguins, zeeschildpadden en flamingo's in het park. Marineland is een onderdeel van een groot parkcomplex op hetzelfde terrein. Dit omvat een waterpark, golfpark, kinderpark, kermis en Marineland zelf. Veel bezoekers maken gebruik van een combinatieticket tussen deze parken omdat ze allemaal op loopafstand zijn van elkaar. In Marineland zelf staan geen attracties, wel worden er verschillende shows en presentaties gehouden. Evenals interactieve programma's met de dieren. 

Marineland is opgericht in 1970 door Roland de la Poype,  een voormalige gevechtspiloot van de Tweede Wereldoorlog en gepassioneerd liefhebber van zeedieren. Hij creëerde Marineland met de missie om om het leven van grote zeedieren bekend te maken, omdat dit destijds nog nauwelijks toegankelijk voor een groot publiek. In zijn eigen woorden sprak hij "Ik heb Marineland gemaakt om zeedieren beter bekend te maken en beter te verdedigen tegen de bloedbaden waarvan ze het slachtoffer waren" en "Ik wilde de deuren van een fascinerende dierenwereld wijd openen, een echte les in natuurwetenschappen aanbieden en ervoor zorgen dat iedereen, jong en oud, weggaat met iets om over na te denken". Het park opende met haar eerste dolfijnen, toen nog gehuisvest in wat nu het zeeleeuwenbassin is. Ook waren er toen al twee orka's aanwezig in het voormalige orkabassin waar nu de dolfijnen leven. Deze dieren "Calypso" en Clovis" stierven echter vrij snel na aankomst. In 2015 werd het park getroffen door een ernstige overstroming. Het was toen nog maar de vraag of het park weer zou openen. Inmiddels is het echter volledig gerenoveerd en weer open voor publiek.  

 

De Dolfijnen van Marineland

De eerste dolfijnen arriveerden in 1970. Dit waren Lucky, Snoopy, Splash, and Big Lil uit Flamingoland in het Verenigd Koningkrijk. Later volgden Moby, Josephine, André, Brigitte en Robi uit Frankrijk en Zwitserland. De dolfijnen leefden voorheen in het bassin waar nu de Californische zeeleeuwen leven. De orka's leefden namelijk in het bassin waar de dolfijnen vandaag de dag worden gehuisvest. In 2000 werd het huidige orkabassin gebouwd en verhuisden de dolfijnen naar de huidige locatie.  Het dolfijnenbassin van Marineland is een klassiek betonnen bassin met tribunes aan alle zijden. Het hoofdbassin wordt vergezeld door twee kleinere bassins aan de zijkant die ook weer op te delen zijn. Dit is belangrijk als er een dier moet worden gescheiden door bijvoorbeeld ziekte of een bevalling. 

Momenteel leven er zes dolfijnen in het dolfijnenbassin: De volwassen vrouwtjes Lotty, Sharky en Malou, samen met volwassen mannetjes Rocky, Dam en het jonge mannetje Kai. Deze groep dolfijnen ken ik al heel lang! Enkele dieren al sinds ze nog in vorige parken woonde of zelfs sinds de geboorte! Het is een stabiele groep dolfijnen met een duidelijke rangorde, al wil het jonge mannetje af en toe nog wel eens voor opschuddingen zorgen. Alle zes dolfijnen doen mee aan de shows en hebben allemaal een eigen karakter en verhaal. Ik stel voor:

Lotty

Lotty, ook wel Charlotte of La Lotte genoemd komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar ze in ongeveer 1982 is geboren. In 1983 verhuisde ze samen met de vrouwtjes Sharky en Betty naar Knowsley Safari Park in het Verenigd Koninkrijk. In 1984 verhuisde de drie dolfijnen vervolgens naar Flamingoland, eveneens in het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens verhuisde de dieren in 1993 opnieuw, dit keer naar Kolmardens Djurpark in Zweden. Hier kon Lotty het erg goed vinden in de groep. Ze beviel hier van haar eerste jong, een mannetje genaamd Lotus in 1995. Lotus woont inmiddels in Zoomarine Algarve, Portugal. In 1999 kreeg ze een dochter genaamd Lyra. Lyra woont nog steeds in Kolmarden. Haar laatste jong is Fenix, een mannetje dat in 2001 is geboren. De vader van alle jongen is Flip, voorheen het dominante mannetje in de groep. In 2005 verhuisde Lotty nog een laatste maal, dit keer naar Marineland samen met Sharky en haar zoon Fenix. Lotty en Sharky kwamen daar in het showbassin terecht en Fenix in de Lagoon aan de andere kant van het park. Helaas is Fenix daar in 2009 gestorven. Lotty is makkelijk te herkennen aan haar lichte kleur en het unieke patroon boven haar oogstreep. Lotty is een rustig dier dat erg houdt van spelen. Lotty vindt het erg leuk om iets te pakken zoals een bal en deze te gooien naar de bezoekers! Trainers beschrijven haar als energiek, maar met een gouden karakter. Ze trekt vooral op met Sharky, met wie ze al een hele geschiedenis heeft! De twee komen uit dezelfde familie en hebben samen in allerlei parken gewoond. Je ziet het duo dan ook vaak samen zwemmen en ook tijdens shows zie je ze vaak samen gedragingen doen.

 

Sharky

Sharky, ook wel Chou Chou of Chachou genoemd komt oorspronkelijk uit de Verenigde Staten waar ze in ongeveer 1982 is geboren. In 1983 verhuisde ze samen met de vrouwtjes Betty en Lotty naar Knowsley Safari Park in het Verenigd Koninkrijk. In 1984 verhuisde de drie dolfijnen vervolgens naar Flamingoland, eveneens in het Verenigd Koninkrijk. Vervolgens verhuisde de dieren in 1993 opnieuw, dit keer naar Kolmardens Djurpark in Zweden. Sharky kon het altijd erg goed vinden met dolfijn Betty. De twee leken ook ontzettend op elkaar. Uiteindelijk zijn zij, Lotty en Lotty's zoon Fenix in 2005 naar Marineland verhuisd. In 2007 kreeg ze hier haar eerste jong genaamd Mila-Tami. Mila-Tami heeft uiteindelijk in de Lagoon gewoond, maar is hier helaas in overleden. In 2011 kreeg ze een dochter genaamd Joseph. Trainers dachten aanvankelijk dat Joseph een mannetje was, vandaar de naam. De naam was ook een eerbetoon aan de pas overleden dolfijn Josephine, één van de oudste dolfijnen van Marineland. De naam is later afgekort naar simpelweg "Jo". De vader van beide jongen is Eclaír. Sharky is zeer makkelijk te herkennen aan haar donkere en robuuste uiterlijk. Ook heeft ze hele donkere opvallende ogen waarvan het oogwit heel goed zichtbaar is. Sharky is een erg dominante dolfijn en zwemt het liefste samen met Lotty. Zoals hierboven beschreven zijn de twee onafscheidelijk. 

 

Malou

Malou, ook wel Malouky of Mamalou genoemd komt oorspronkelijk uit Cuba. Hier is ze in ongeveer 1984 geboren. Ze woonde daar in het Acuario Nacional de Cuba. In 1987 verhuisde ze naar Viareggio Ocean World in Italie, vervolgens naar Livorno, eveneens in Italie. Vervolgens verhuisde ze naar een plek genaamd Marina di Pisa waar ze in een zwembad bij een bar werd gehuisvest! Gelukkig verhuisde in 1991 naar Marineland waar ze het meteen erg goed kon vinden met de groep. In 1993 kreeg ze haar eerste zoon genaamd Cornelius, hij is helaas overleden op drie-jarige leeftijd. In 2006 kreeg ze vervolgens haar tweede zoon genaamd Neo. Neo woont nog steeds in Marineland, in de Lagoon aan de andere kant van het park.  In 2010 beviel ze van haar dochter Nala. Ook Nala woont in de Lagoon. De vader van Neo en Nala is Eclaír. In 2014 kreeg ze haar laatste jong, een mannetje genaamd Kai. Kai leeft nog steeds samen met Malou. De vader van Kai is het mannetje Rocky. Malou is het dominante vrouwtje van de groep. Malou is een dier dat niet zo houdt van interactie. Ze is vrij serieus en houdt alles goed in de gaten. Ook is ze een stuk minder speels dan de andere dieren. Haar trainers beschrijven haar als een dolfijn voor gevorderden. Ze is te herkennen aan haar grote snuit, donkere ogen, beige-achtige kleur en duidelijke dikke ooglijn.

Rocky

Rocky, in Spanje ook wel Rockito genoemd, werd in 1997 geboren in Zoo Madrid. Zijn ouders zijn Mary en Tritón. Rocky en Dam zijn halfbroers en zo'n beetje de mannelijke versies van Lotty en Sharky. Rocky is lichtgekleurd, Dam erg donker en ze zijn net als de twee dames onafscheidelijk omdat ze een geschiedenis hebben met elkaar.  In 2001  verhuisde hij samen met Dam naar Aquopolis Vilaseca in Spanje. In 2002 verhuisden ze opnieuw, dit keer naar L'Oceanografic, ook in Spanje. In 2011 verhuisden zij vervolgens naar Marineland Antibes. Rocky heeft in Marineland één zoon verwerkt. Dit is kleine Kai die nog steeds in Marineland leeft. Rocky is een lichte, lange dolfijn met een aantal krassen. Hierdoor is hij ook makkelijk te herkennen. De lijnen op zijn hoofd zijn ook erg karakteristiek. Rocky is een zachtaardige dolfijn en een echte goedzak. Zijn trainers beschrijven hem als meegaand en fijn om mee te werken. Hij zwemt het liefste met zijn halfbroer Dam en de twee zijn eigenlijk altijd samen te zien. Ook tijdens de shows zie je ze vaak langs elkaar springen. Dam is vaak de leidende dolfijn van het duo.

Dam

Rocky werd in 1999 geboren in Zoo Madrid. Zijn ouders zijn Mancha en Tritón. Zoals hierboven beschreven zijn Dam en Rocky halfbroers en zo'n beetje de mannelijke versies van Lotty en Sharky. Rocky is lichtgekleurd, Dam erg donker en ze zijn net als de twee dames onafscheidelijk omdat ze een geschiedenis hebben met elkaar.  In 2001  verhuisde hij samen met Rocky naar Aquopolis Vilaseca in Spanje. In 2002 verhuisden ze opnieuw, dit keer naar L'Oceanografic, ook in Spanje. In 2011 verhuisden zij vervolgens naar Marineland Antibes. Dam is een grote robuuste dolfijn met een rond hoofd en kleine oogjes met een duidelijke cirkel eromheen. Zijn ooglijn wordt onderbroken door meerdere donkere lijntjes. Ook is zijn snuit vrij klein en dun. Dam is een speelse en intelligente dolfijn die graag leert. Hij trekt het liefste op met zijn halfbroer Rocky, maar ook veel met vrouwtjes Sharky en Lotty. In Malou heeft hij ook interesse, maar zij meestal niet in hem. Dam is heel goed in "high energy" gedragingen.  Hij is ook een stuk ondernemender dan zijn broer. Wat de twee echt onderscheidt. 

 

Kai

Tenslotte is er nog kleine Kai. Ook wel Kaillou genoemd, wat de Franse variatie is van "Pebbles". Kai is op 16 april 2014 geboren. Zijn ouders zijn Malou en Rocky. Ik heb Kai vanaf het begin zien opgroeien. Het is een echte deugniet en stoeide vanaf het begin al met de grotere jongen mee. Zodra het hem iets te ruig werd vluchtte hij terug naar zijn moeder! Dit is niet veranderd en het is duidelijk te merken dat hij een kleine prins is. Zijn moeder is namelijk de 'baas' in deze groep. Hierdoor accepteren de volwassen dieren veel meer van Kai dan ze van een willekeurige jonge dolfijn zouden doen. Kai is inmiddels al vier jaar oud en wordt steeds zelfstandiger. Toch zoekt hij vaak zijn moeders bescherming en zwemt hij vaak met haar samen. Een echt moederskindje vergeleken met andere jonge dolfijnen. Kai is makkelijk te herkennen omdat hij de kleinste dolfijn is. Hij lijkt sprekend op zijn moeder en heeft ook wel wat weg van Rocky. De lijn van zijn voorhoofd naar zijn ogen is donker en duidelijk. Hij heeft net als zijn moeder een vrij duidelijke snuit. De komende tijd zal Kai's rol in de groep gaan ontwikkelen en zal zijn moeder hem meer los gaan laten. Voor nu blijft hij liever nog even lekker bij haar zwemmen en geniet hij van alle speeltjes en spelletjes.

Dan zijn er natuurlijk nog de dieren uit Marineland Lagoon. De Lagoon bevindt zich aan de andere kant van het park. Ook hier verblijven dolfijnen, vijf dieren om precies te zijn. In dit gedeelte kun je tegen betaling zwemmen langs een glaswand met de dolfijnen aan de andere kant van het glas. Ook loopt het zwembad verder langs de verblijven van zeeschildpadden en pijlstaartroggen. Dit levert hele leuke situaties op waarbij je dolfijnen goed kan zien, horen en zelfs met ze spelen! Uiteraard wel met glas ertussen. Het mooiste is dat de dolfijnen je ook echt zelf benaderen. Ik heb deze vakantie twee keer ruim een kwartier met ze kunnen spelen zonder dat dit werd opgedragen door een trainer of dat de dieren er een beloning voor verwachtten. Ook hoor je de dolfijnen heel goed onderwater waardoor het bijna lijkt of je tussen de dieren zwemt! Echt een aanrader! Je kunt in de Marineland Lagoon overigens ook interactieve programma's boeken met de dieren.

 

Neo, Nala, Jo en Anya

Neo werd op 23 december 2006 geboren en is een zoon van Malou en Eclár, het oude fokmannetje. Neo is een donkere mannetjesdolfijn met een hele brede oogstreep. Op zijn hoofd heeft hij wat herkenbare littekens. Neo is een absolute deugniet en is gek op stoeien. Nala werd geboren op 3 juni 2010 en is ook een kind van Malou en Eclár. Nala en Neo zijn dus een volle broer/zus van elkaar. Ik heb Nala als piepjonge dolfijn gezien en gefotografeerd in 2010. Sindsdien heb ik haar echt op zien groeien! Dat is zo leuk om mee te maken. Nala lijkt ontzettend op Neo, maar ze heeft een stuk dunnere ooglijn en is wat lichter op haar zij. Joe of Jo is op 8 juni 2011 geboren en is vernoemd naar Josephine, één van de oudste dolfijnen van Marineland die recentelijk overleed na Joe's geboorte. Joe is het jong van Sharky en Eclár en dat is goed te zien! Ze is erg donker zoals haar moeder. Ook heeft ze een donkergrijze kin. Ze is een vrij stevige dolfijn en heeft kleine ogen. Anya is op 7 mei 2011 geboren en samen met Joe opgegroeid. Ze is een jong van Ecumé en Eclaír. Ecume overleed vrij kort na Anya's geboorte. Gelukkig hebben de trainers haar kunnen opvangen. Anya heeft een hele grote snuit en net als Joe een donkere kin. De twee lijken erg op elkaar en zijn soms moeilijk van elkaar te onderscheiden. Zij zijn pas recentelijk naar de lagoon verhuisd.

Foto's