Orka's van Marineland

Inleiding 

In 2008, 2010 en 2014 blogde ik al over de orka's van Marineland. Dit zijn de eerste orka's die ik ooit in het echt zag. Ze zijn daarom heel erg belangrijk voor mij en hebben een plekje in mijn hart. Helaas hebben we nu Freya en Valentin verloren. Twee iconische dieren die veel te vroeg moesten gaan. Ik schreef al eerder over Freya's overlijden. Valentin is kort daarna overleden aan een maagtorsie. Er is een vermoeden dat dit door de recente overstromingen komt. In het wild bestaan orkagroepen met name uit vrouwtjes met hun jongen.Nu leeft Wikie, samen met haar broer en haar jongen in Marineland. Een vrij natuurlijke samenstelling dus, al is de groep nu erg klein en is Wikie het enige vrouwtje.

Marineland Antibes of Marineland Côte d' Azur opene voor het publiek in 1970. In dit zelfde jaar arriveerde de eerste orka. Dit was een vrouwtje genaamd Calypso. Calypso werd al snel vergezeld door het mannetje Clovis. Beide dieren stierven echter snel, Calypso al in dat zelde jaar en Clovis in 1973. In 1976 arriveerde het mannetje Kim. Kim leefde zes jaar lang in het park en was een zeer geliefd dier onder trainers en publiek. Toen hij stierf werd hij datzelfde jaar nog vervangen door een nieuw mannetje dat in zijn eer opnieuw Kim (II) werd genoemd. De vrouwtjes Betty en Freya vergezelde Kim vanaf 1978 en 1982. In 1989 arriveerde de laatste vrouwtjes-orka genaamd Sharkan.  In 1993 werd het eerste jong van Marineland geboren; Shouka. Shouka's ouders waren Kim en Sharkan. In 2000 verhuisden de orka's van hun oude bassin (waar nu tuimelaars leven) naar het huidige bassin. Dit is het grootste orkabassin ter wereld!


Inouk

Inouk werd op 23 februari 1999 geboren. Hij was hiermee het tweede jong en de eerste zoon van Sharkan. Inouk is altijd vrij klein geweest voor zijn leeftijd en geslacht en was soms wat moeilijker uit elkaar te houden met Wikie. Met het overlijden van Valentin is Inouk nu het enige volwassen mannetje en heeft hij ruimte om uit te groeien. Dit is al goed te zien! Hij is ineens een stuk groter geworden en zijn rugvin is ook gegroeid. Deze krult nu over zijn rug. Het is echt een ontzettend verschil met twee jaar geleden! Inouk is iets terughoudender dan Wikie in karakter en leert minder snel wanneer het aankomt op de trainingen. Inouk is onder andere te herkennen aan de twee sproetjes op zijn keel aan de linkerkant van zijn lichaam. Zijn linker oogvlek is ook erg karakteristiek met drie uitstulpingen aan het einde, dicht achter het oog. Inouk is een kalm en zacht dier, ondanks zijn steeds groter wordende formaat en zijn daarmee imposante uiterlijk. Hij is letterlijk een grote vriendelijke reus.


Wikie

Wikie werd geboren op 6 januari 2001. Ze was meteen een grote publiekslieveling en werd geprezen als "Baby star Wikie" door het park. Wikie is een vrij stevige orka met een groot hoofd in verhouding tot haar lichaam. Ze zwemt bijna altijd met haar twee jongen in sleeptouw. Wikie is speels, eigenwijs en neemt sneller initiatief dan de andere jonge orka's. Ze is ook gek op speeltjes en jaagt regelmatig op meeuwen die op de bassinrand lopen. Hierbij gebruikt ze vaak een stukje vis of een ander lokmiddel. Dit "baiting" wordt ook gedaan door orka's in Seaworld en is een bewijs van de intelligentie van deze dieren! Wikie is te herkennen aan haar oogvlekken. Deze zijn puntig en aan het einde zijn duidelijke stipjes te zien. Inmiddels heeft ze twee zonen genaamd Moana en Keijo. Ze heeft na de dood van Freya de leidende rol in de groep overgenomen en is nu de matriarch. Haar gedrag is hierin ook erg aangepast en ze is veel dominanter dan ze voorheen was en over het algemeen heel anders. Ook naar de trainers toe!

Moana

Moana werd op 16 maart 2011 geboren in Marineland. Zijn moeder is Wikie, die in 2001 zelf in Marineland werd geboren. Zijn vader is Ulises, een mannetje dat in Seaworld San Diego leeft. Wikie is bevrucht doormiddel van K.I. en heeft Ulises dus nooit ontmoet. K.I. bied een uitkomst in situaties waar dieren in één bepaald park allemaal verwant zijn. Het is zo toch mogelijk voor de dieren om jongen te krijgen en hun natuurlijke gedrag te uiten zonder inteelt te hoeven gebruiken of de dieren te moeten verplaatsen uit een vertrouwde groep of hierarchie. Er werd eerst gedacht dat Moana een vrouwtje was. Dit werd zelfs al naar buiten gecommuniceerd naar het park en is ook de reden dat het jonge mannetje "Moana" werd genoemd, wat eigenlijk een vrouwelijke naam is! Toen later werd ontdekt dat hij toch een mannetje was hebben ze de naam zo gelaten. Moana is een groeiend jong mannetje en ook hij neemt zichtbaar toe in formaat. Hij is volop in training en leert bijna maandelijks nieuwe dingen. Moana is een orka die het moeilijk vindt om iets nieuws te doen en moet op een bepaalde manier worden getraind om succes te hebben. Hij is ook erg gesteld op één trainer. 

Keijo

Keijo werd op 20 november 2013 geboren in Marineland. Zijn moeder is Wikie en zijn vader is de overleden Valentin. Keijo is echt de baby van de groep! Hij is erg klein vergeleken met zijn grote broer Moana en zelfs nog heel licht geel, waar normale orka's wit zijn. Dit is een kenmerk van jonge orka's. Zij worden erg donker geboren, waarbij de witte delen oranje of bruin zijn en ze worden steeds lichter naarmate ze groeien. Keijo is een stuk gevoeliger dan zijn broer Moana en blijft nog veel bij Wikie. Hij is ontzettend speels en gek op spelen door het raam met zijn trainers. Hij is erg schattig om te zien en steekt graag zijn tong uit naar bezoekers om een reactie uit te lokken. Keijo is begonnen met de basis training, waarbij hij met name zijn moeder kopieert. 

Foto's