Zee Aquarium Bergen Aan Zee 

Inleiding 

Het Zee Aquarium Bergen aan Zee. Één van de plaatsen waar ik begonnen ben met het werken met zeedieren. Ik kwam er terecht via een stage tijdens mijn toenmalige opleiding. Dit aquarium heeft daardoor toch absoluut een plekje in mijn hart. Het is geen groot aquarium, maar heeft recentelijk wel een zeer gave uitbreiding gehad. Onder deze uitbreiding valt onder andere een nieuw bassin voor twee Gewone Zeehonden. Vorig jaar tijdens mijn bezoek waren ze dit bassin nog aan het bouwen, dit jaar heb ik de zeehonden voor het eerst zelf gezien! Het is geweldig dat er in deze tijd nog parken zijn die mogelijkheid hebben zeezoogdieren aan de collectie toe te voegen. Zeezoogdieren zijn namelijk niet makkelijk om te houden en vaak is het houden van zeezoogdieren financieel ook erg belastend. Ik weet nog dat er tijdens mijn tijd bij het zee aquarium al interesse werd getoond in het houden van aquatische zoogdieren. Ideeën zoals zeehonden, bruinvissen of otters werden toen al genoemd. Dat het nu ook werkelijkheid is geworden is natuurlijk fantastisch!

Introductie

Het Zee Aquarium Bergen aan Zee is een zeeaquarium in Bergen aan Zee in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het idee om een zeeaquarium te beginnen begon in 1954. Er werd uiteindelijk gebouwd op de plek van het voormalige Hotel Nassau dat in de Tweede Wereldoorlog werd afgebroken. In 1956 werd het Zee Aquarium Bergen aan Zee officieel geopend. Eind jaren 60 werd het restaurant Neptunus erbovenop gebouwd. Aan het einde van de jaren 80 werd er het een en ander veranderd. De ingang werd verplaatst en het het Restaurant Neptunus veranderde in 'Neptunus Appartementen'. In de jaren 90 werden er grote bakken geplaatst met als thema onder andere: 'Noordzee' en 'Amazone'. Ook hangt er een potvisskelet, één van de hoofdattracties. Ik heb er in het verleden mijn stage gelopen en bezoek het nog regelmatig. Wat is er allemaal veranderd?

 

Vernieuwingen

Er is inmiddels heel wat veranderd in het Zee Aquarium! De laatste jaren is er verbouwd waardoor de ingang is vernieuwd. Het heeft een mooiere, modernere uitstraling en hier hangt nu ook het potvisskelet boven de kassa's. Wanneer je naar binnen gaat loop je nu een prachtig aangekleed gedeelte binnen waar allerlei terraria's te vinden zijn. Voorheen werden er alleen vissen en lagere dieren tentoongesteld in het aquarium, dus dit is een hele mooie verbetering! Alles is prachtig gethematiseerd en aangekleed. Wanneer je de route vervolgt kom je in het aquariumgedeelte, waar zich het roggenbassin bevindt. Ook hier zijn allerlei nieuwigheden! De muren zijn bekleed met foto's van vissen en koraalriffen. Ook staan en hangen er overal modellen van zeedieren. Dit is een verfrissende nieuwe kijk op de oude, kale wanden. Zelfs het plafond is bekleed! Het was leuk om een aantal oude bekenden te zien, zowel mensen als dieren! Er zijn nog een aantal dieren over waar ik mee heb gewerkt, maar ook zijn er veel nieuwe soorten toegevoegd. Een kenmerk van het Zee Aquarium is het interessante wisselende aanbod.

 

Zeehonden

Ik had het aquarium al kort bezocht tijdens de bouw van het zeehondenbassin. Dit bevindt zich achterlangs en is via een deur in het gebouw zelf te bereiken. Het is een mooi, diep bassin waar momenteel twee zeehondenvrouwtjes uit Denemarken leven. De dieren heten Selma en Ronja en zijn zusjes. Het verblijf is pas net open dus ze moeten nog erg wennen. Er werd dan ook gevraagd om op afstand te blijven. Alles is heel leuk gethematiseerd als havenstadje en alles heeft nog een frisse, nieuwe look. Ik weet nog dat tijdens mijn stage werd gezegd dat ze graag iets als zeehonden of otters wilden houden. Nu is dat werkelijkheid geworden!