Whale | Walvis, Vindplaats: Maastricht

Inleiding 

Whale | Walvis, Vindplaats: Maastricht is een kleine, maar interessante expositie over resten van walvissen die zijn gevonden in Maastricht. Naast de resten is er ook een hoop leuke educatie over walvisachtigen in het algemeen. Er wordt zelfs één van mijn foto's gebruikt in deze expositie! Dat is natuurlijk extra leuk. Zowel voor volwassen als kinderen is het zeker aan te raden. De expositie is alleen nog deze maand te zien, dus als je er nog heen wilt zou ik dit zeker doen. Zo niet dan kun je hier de foto's en samenvatting zien van deze aparte, maar leuke en leerzame expositie.

Deze expositie is te vinden in het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Het hoogtepunt zijn de resten van de zogeheten 'ENCI-walvis'. Je zou het misschien niet zeggen, maar op veel plekken in Limburg en Brabant lagen vroeger zeeën. Er worden dan ook regelmatig resten van walvisachtigen opgegraven. Niet alleen walvissen, maar ook mammoets en andere oerdieren zijn niet eens zo heel zeldzaam in de bodem onder de rivieren. De botten van één bepaalde walvisachtige spelen in deze expositie de hoofdrol.

 

Walvissen in Maastricht?

Jaren lagen ze achteloos in een vitrine in het Natuurhistorisch Museum Maastricht: een aantal gebroken walviswervels en –ribben. Ze werden in 1979 gevonden in de voormalige ENCI-groeve in de Sint-Pietersberg in Maastricht. Pas in 2014 stelde een onderzoeksteam, onder leiding van Dr. John Jagt, paleontoloog van ons museum, de ouderdom van de ‘ENCI-walvis’ vast: circa 37 tot 33 miljoen jaar oud! Tegenwoordig worden walvisachtigen wereldwijd bedreigd in de gebieden waarin ze leven, vooral door overbevissing en militaire toepassingen van sonar. Zowel moderne walvissen als de ‘ENCI-walvis’ komen in deze expo tot leven. Alle aspecten van deze bijzondere zeezoogdieren komen aan bod: van hun perfect aangepaste lichaamsbouw tot hun unieke communicatiegedrag. Ook kom je via verhalen uit vroegere tijden, denk aan ‘Moby Dick’ en andere walvisvaarders avonturen, meer te weten over de reputatie van deze dieren; van angstaanjagend tot publiekslieveling. Meer kennis over de walvis zal het respect voor deze dieren vergroten.