Aqualand Costa Adeje

Inleiding 

Aqualand Costa Adeje, (vroeger Aguapark Octopus) is een waterpark op het Canarische eiland Tenerife. Aqualand is een titel die geleend wordt aan een hele keten van waterparken door heel Europa. De eigenaar van deze keten is Aspro Ocio, die ook eigenaar is van onder andere het Dolfinarium Harderwijk, Deltapark Neeltje Jans in Zeeland en Boudewijn Seapark in België. Wat Aqualand Costa Adeje uniek maakt zijn haar uitstraling en de dolfijnenshow, die al meerdere keren de prijs voor 'beste dolfijnenshow' heeft gewonnen. Naast Dolfinarium Harderwijk is het de enige "Aqualand" die ook dolfijnen houdt. Ik schreef al enkele malen eerder over Aqualand, omdat ik er graag kom vanwege de dolfijnen. Inmiddels ken ik alle dieren bij naam en kan ik ze herkennen. Het is super leuk om de groep door de jaren heen te zien groeien en jonge dieren te zien opgroeien. ook dit jaar geef ik jullie een update. Ik kom er zelf al meer dan 10 jaar om de dieren te bewonderen en heb dus ook een groot deel van de geschiedenis van het park meegemaakt. Hoewel ik zelf meer fan ben van dolfijnen in een dierentuin dan een pretpark of waterpark, is Aqualand een van mijn favoriete dolfinaria omdat het zo'n leuke groep dieren heeft en ze erg goed worden verzorgd.

Het waterpark bestaat al sinds de jaren tachtig en heeft op deze plek altijd strategisch goed gelegen. Het ligt namelijk naast het bekende resort "Island Village", destijds het enige 5-sterren resort op Tenerife. Over de jaren heen zijn er in Costa Adeje tientallen andere resorts en attracties bijgekomen en heeft het zich ontpopt tot de "uitgaans-kant" van het eiland. Er is altijd veel toerisme in Adeje en het naastgelegen gebied. Met name jonge mensen en gezinnen, wat deze plek zeer geschikt maakt voor een waterpark. In 1997 opende Aspro "Jungle Park" als antwoord en directe concurrentie op "Loro Parque", een zeer populaire dierentuin op het eiland. Hieropvolgend werd in 2008 werd Siam Park gerealiseerd. Een concurrerend waterpark van dezelfde eigenaar als Loro Parque dat vrijwel naast Aqualand ligt. Hierdoor blijven zowel Aspro als Loro Parque concurrenten en grote spelers op het eiland. Het is soms moeilijk kiezen voor mensen of ze nu naar Aqualand moeten gaan of Siam Park. Beide parken hebben voor en nadelen, die van Aqualand bekijken we vandaag. 

Uitstraling

In 2010 werd het park omgetoverd tot Aqualand Costa Adeje in plaats van de oude naam. Door een investering van Aspro kreeg het park meteen een re-branding en nieuwe uitstraling. Veel van de originele thematisatie zoals de beroemde "waterkraan zonder bron" en de octopus speeltoestellen zijn hiermee verdwenen. De nieuwe uitstraling is een oud-Mediterraanse look die vanaf de ingang doorloopt in het park. Het gaat hier om een zandkleurige kastelen/sloten uitstraling. Inclusief kanonnen, een ijzersmederij en oude houten objecten zoals kisten, molens etc. Soms doet het ook wel een beetje piraat-achtig aan. Het is een zeer fraaie verschijning die vanaf de straat al goed opvalt en het park echt een hele mooie en aparte uitstraling geeft. Niet veel waterparken hebben een thema en al helemaal niet zo uitgebreid. Wanneer je Aqualand hebt bezocht lijken veel andere waterparken erg 'kaal'. Wanneer je verder afdaalt in het park wordt de uitstraling wat meer tropisch met palmen, parasols en een vulkaan bij lazy river. Toch blijft de thematisatie overal aanwezig. Bijvoorbeeld in de vorm van toiletgebouwen en eetgelegenheden. Je kunt goed zien dat er veel moeite in is gestopt en het brengt het park echt naar een hoger level. Dolfijnen en walvissen komen ook overal subtiel terug in het park, evenals een grote rode draak die opvallend veel lijkt op het logo van concurrent Siam Park. Door Aqualand heen zijn allerlei prachtige bloemen en planten te vinden. Dit is over de jaren heen echt sterk verbeterd en maakt alles net wat mooier en geeft de indruk van een goed verzorgd park.

Faciliteiten

In Aqualand is voor ieder wat wils. Er zijn attracties voor de allerkleinsten, stoere glijbanen voor echte durfals en alles daartussenin. Hoogtepunten zijn het prachtige golfslagbad, de ruime keuze in glijbanen (Zelfs voor de allerkleinsten zijn er mini glijbaantjes) en de lazy river, die je langs een vulkaan en onder bruggen door voert in een relaxt tempo. Er zijn ook heel veel speeltoestellen in de vorm van zeedieren, evenals een grote rode draak die opvallend veel lijkt op het logo van concurrent Siam Park. Wat mij vooral opvalt aan Aqualand is dat er veel vermaak is voor (hele) jonge kinderen. Dit is iets wat ik bij Siam Park niet echt heb gezien. Als gezin met kinderen heb ik het idee dat je meer plezier beleeft in Aqualand, vanwege de ruime keuze voor kinderen. Er is één centraal horecapunt in het midden van het park, de "Treasure Tavern". Deze ligt vlak bij de ingang, tegenover het golfslagbad. Hier kun je onder andere pizza, hamburgers, friet, kebab en ijs krijgen. Alles komt in menu's en het is voor Nederlandse standaarden redelijk aan de prijs. (12 a 15 euro voor één hamburger of pizza menu). Het eten vind ik er persoonlijk wel van goede kwaliteit. De horeca is voorzien van ruime terrassen met een afdak tegen de zon. Het park doet aan scheiden van afval en recycling, altijd een pluspunt! Bij de ingang en aan de linkerkant van het park, vlakbij het dolfinarium zijn WC's te vinden. Deze zijn schoon en ruim. Omkleedruimtes en douches zijn talkrijk en ik heb nooit problemen gehad om een plekje te vinden. Ook kluisjes zijn er in overvloed, deze kosten echter 2 euro met 5 euro borg. Alleen de borg krijg je terug. Ook strandstoelen kosten 2 euro of 5 euro voor een luxere versie met kussens. Er zijn geen gratis zitplaatsen te krijgen. Je zult merken dat voor heel veel dingen in Aqualand extra betaald moet worden en dat normale uitgaven zoals eten, souvenirs etc. redelijk duur zijn. Er worden op drukke dagen ook foto's gemaakt door fotografen van het park. Deze kun je aan het einde van de dag kopen. Ik vind het jammer wanneer parken deze foto's al uitprinten en het je dan aanbieden. Voor iedereen die de foto niet neemt is er dan inkt en papier verspild. Overal in het park wordt reclame gemaakt voor de interactieve programma's met de dolfijnen en de gelegenheid om met een dolfijn op de foto te gaan. Zoals we van Aspro parken gewend zijn. Om deze redenen komt het park erg commercieel over. Wat het park uniek maakt aan andere waterparken is de dolfijnenshow die bij je ticket is inbegrepen. 

Dolfijnen

De absolute publiekstrekker en voor bijna iedereen die er komt het hoogtepunt van de dag is de dolfijnenshow. In het hoogseizoen wordt deze twee keer per dag gehouden, in het laagseizoen één keer. Zorg dus dat je deze absoluut niet mist! De dolfijnenshow van Aqualand heeft een heel hoog entertainment level versus educatie. Het zijn vooral high energy gedragingen (sprongen, salto's etc.) op popmuziek. Een live spreker brengt sfeer in zowel Engels als Spaans. Kinderen uit het publiek worden betrokken bij deze show en mogen in een bootje varen of zelfs mee het water in! De eerste keer dat ik dit zag kon ik mijn ogen niet geloven. Dit is iets wat je nooit zou zien in Nederland of zelfs andere landen in vasteland Europa. Voor de kinderen is het echter een geweldige ervaring! Voor en na de show krijg je de gelegenheid om met de dolfijnen op de foto te gaan. Zowel het in het water halen van bezoekers als de massaverkoop van fotomomenten vind ik persoonlijk helemaal niks, maar ik heb wel keer op keer gezien hoe gelukkig dit mensen maakt. Het is echt een onvergetelijk moment in hun vakantie. De dolfijnenshow van Aqualand is spectaculair, vol energie en kan niet anders dan je met een glimlach op je gezicht achterlaten. De trainers zijn overduidelijk heel close met hun dieren, waardoor ze een onvergetelijke show neer kunnen zetten. Dit is ook de reden dat het al meerdere prijzen heeft gewonnen. Als tegenpool van het entertainment in de show, kun je de onderwaterruimte van het dolfijnenverblijf bezoeken. Hier is een 'dolfijnenmuseum' gerealiseerd. Dit komt neer op een aantal skeletten, educatieve borden en video's over de dolfijnen. Ook kun je dieren onderwater zien zwemmen door glas en is er een souvenirwinkeltje aanwezig. De ruimte is klein, maar interessant en bied je de mogelijkheid de dieren goed te kunnen bekijken. Ook dit kost echter geld (2,50 of 5 euro per persoon afhangend van het seizoen) en zodra je de ruimte verlaat zul je opnieuw moeten betalen om weer naar binnen te mogen. Over de dolfijnengroep zelf schreef ik al eerder een blog. Deze kun je hier bekijken.

 

Voor en Nadelen

Voordelen:

 • De entreeprijs is goedkoper dan Siam Park, er zijn veel deals waarbij kinderen gratis zijn of combodeals waarbij je voor één prijs naar zowel Aqualand als Junglepark kunt gaan.
 • Voor gezinnen met kinderen is er ontzettend veel keus en plezier voor alle leeftijden. Van de allerkleinsten tot tieners en alles daartussenin
 • Het attractie aanbod is erg groot en verschillend. Voor iedereen is er wat wils.
 • De uitstraling is prachtig en je hebt echt het idee dat je ergens in Griekenland of op een ander mediterraans eiland bent.
 • De dolfijnenshow is een absolute must-see die je niet teleur zal stellen. Ook kun je de dieren onderwater bekijken en leuke interactieve programma's boeken met de dieren.
 • De bereikbaarheid is super, er ligt een supermarkt tegenover het park en je loopt zo het centrum in. 
 • Er gaat een gratis bus vanuit verschillende plekken in de omgeving naar Aqualand en weer terug. Ook vanuit hotels en plekken in het centrum.
 • Een fotograaf legt alle leuke momenten vast die je die dag meemaakt. Voor gezinnen is dit erg leuk omdat dan iedereen erop staat.

Nadelen:

 • Veel dingen in het park kosten extra geld (kluisjes, stoelen, foto's, dolfijnmuseum etc.) en normale uitgaven zoals eten, drinken en souvenirs zijn erg prijzig. 
 • Op veel plaatsen in het park zijn de vloeren erg ruw, soms zelfs met losse steentjes en ook erg heet in de volle zon. Neem slippers of waterschoenen mee!
 • De baden zijn voorzien van zout water en niet extra verwarmd. In het laagseizoen kan het dus te koud zijn om te zwemmen, terwijl het park wel gewoon open is.
 • Veel winkels en horecapunten zijn al een uur voor sluitingstijd gesloten. Dit hangt wel af van het seizoen waar in je gaat. Houdt dit in de gaten.
 • Personeel spreekt niet altijd goed Engels, waardoor communiceren moeizaam gaat.
 • De hygiëne laat soms wat te wensen over. Dit heb ik helaas zowel in de drukke als rustige periode meegemaakt.
 • Er zijn weinig plekken waar beschutting is voor de zon, op de betaalde strandstoelen en terrassen waar je verplicht een consumptie moet kopen na.

Conclusie

Voor veel mensen is het kiezen of ze naar Aqualand of Siam Park gaan. Aangezien beide parken zo dicht bij elkaar liggen. Mijn advies is wanneer je kinderen hebt om naar Aqualand te gaan. Siam Park vind ik absoluut mooier, maar de verhouding tussen spannende attracties en kinderattracties is heel anders. Een groot deel van de glijbanen in Siam Park zijn behoorlijk heftig en meer voor tieners/volwassenen. Ook is er slechter overzicht en is het er vaak enorm druk. Hoewel Siam Park duurder is qua entreeprijs, ben je in Aqualand ongeveer net zoveel kwijt als je alle extra kosten mee berekent. In Siam Park kosten de kluisjes en stoelen namelijk geen extra geld. De absolute reden waarom ik persoonlijk Aqualand boven Siam Park zou verkiezen zijn de dolfijnen en de dolfijnenshow. Ook voor iemand die geen dolfijnengek is zoals ik, zou dat nog steeds een hele grote reden kunnen zijn. Voor kinderen is de show absoluut geweldig, maar voor iedereen heeft het een grote meerwaarde naar mijn mening. Over het algemeen heeft Siam Park een grotere, luxere uitstraling en heeft meer kwaliteit voor de prijs in aspecten zoals eten, uitstraling en de kwaliteit van de zwembaden en vloeren. Beide parken prijs ik echter aan!