Marineland Antibes

Inleiding 

Marineland Antibes of Marineland Côte d' Azur (in het buitenland ook wel Marineland France genoemd) is een zeedierenpark in het plaatsje Antibes in Zuid-Frankrijk. Het is één van de grootste zeedierenparken van Europa en is één van twee parken in Europa waar je orka's kunt zien. Het bassin van de orka's is het grootste Orka-bassin ter wereld. In het park kun je naast orka's ook dolfijnen, Californische zeeleeuwen, Patagonische Zeeleeuwen, Steller Zeeleeuwen, Gewone Zeehonden en Zeeberen bewonderen. Er leven ook verschillende soorten vissen en vogels in het park. Marineland is opgericht in 1970 door Roland de la Poype, een voormalige gevechtspiloot van de Tweede Wereldoorlog en gepassioneerd liefhebber van zeedieren. Hij creëerde Marineland met de missie om om het leven van grote zeedieren bekend te maken, omdat dit destijds nog nauwelijks toegankelijk was voor een groot publiek. In zijn eigen woorden sprak hij "Ik heb Marineland gemaakt om zeedieren beter bekend te maken en beter te verdedigen tegen de bloedbaden waarvan ze het slachtoffer waren" en "Ik wilde de deuren van een fascinerende dierenwereld wijd openen, een echte les in natuurwetenschappen aanbieden en ervoor zorgen dat iedereen, jong en oud, weggaat met iets om over na te denken".

Het park opende met haar eerste dolfijnen, toen nog gehuisvest in wat nu het zeeleeuwenbassin is. Ook waren er toen al twee orka's aanwezig in het voormalige orkabassin waar nu de dolfijnen leven. In feite zijn alle dieren een bassin opgeschoven toen het huidige orkabassin opende in 2000. In 2015 werd het park getroffen door een ernstige overstroming. Het was toen nog maar de vraag of het park weer zou openen. Inmiddels is het echter volledig gerenoveerd en weer open voor publiek. 

Uitstraling

Marineland is deel van een aantal parken die allemaal op hetzelfde terrein liggen. Dit zijn het waterpark Aquasplash, een kinderpark genaamd Kid's Island (vroeger "Ferme du Far West") en een golfpark met dinothema genaamd Kid's Golf. Al deze parken zijn van dezelfde eigenaar en er zijn dan ook verschillende combo-tickets te verkrijgen zodat je meerdere parken kunt bezoeken. Al deze parken liggen aan een groot parkeerterrein. Vanaf dit parkeerterrein kun je alle parken binnen gaan. Aan de overkant van dit terrein ligt tevens de permanente kermis "Antibesland". Marineland ligt dus midden in een hotspot voor entertainment en recreatie. Deze parken zijn op zichzelf niet zo groot, er wordt dus vanuit gegaan dat je een comboticket koopt. Zo kun je bijvoorbeeld gaan zwemmen in Aquasplash en wanneer het tijd is voor de shows in Marineland kun je letterlijk bij het andere park naar binnen lopen. Ik zelf kan me een hele dag vermaken in Marineland alleen, maar dat komt natuurlijk ook omdat ik fan ben van zeedieren en ook nog uitgebreid fotografeer. Sinds een aantal jaren ligt achter in Marineland nog een apart 'park'. Dit is "Marineland Lagoon". Hier kun je zwemmen waarbij dolfijnen vlak langs je afzwemmen achter een glaswand. Marineland zelf is al meerdere keren van uitstraling veranderd sinds ik er kom. De laatste keer was na de overstroming van 2015. Dit heeft zo veel schade aangericht dat het letterlijk nog niet zeker was of het park weer open kon. Gelukkig is dit wel het geval geweest! Momenteel heeft Marineland een veel serieuzere uitstraling dan voorheen. De opvallende kleurtjes hebben plaatsgemaakt voor bruintinten en zandkleurige paden/hekken. Steen en houtthema's worden gebruikt bij de verblijven, wat alles een veel natuurlijkere uitstraling geeft. Educatie staat ook meer dan ooit voorop, met verschillende nieuwe borden en educatiepunten. De popmuziek heeft plaatsgemaakt voor rustige, instrumentale muziek en ook de shows zijn meer gericht op educatie dan vermaak.

Faciliteiten

Marineland heeft een groot aantal horecapunten en winkels voor de grootte van het park. Meteen naast de ingang is de grootste souvenirwinkel te vinden. Slechts enkele stappen verder zijn restaurants "Atlantis" en "Neptune Grill" te vinden. Beiden serveren fast food. Bij Atlantis kun je buiten op het terras zitten en bij Neptune kun je ook binnen eten. Aan de andere kant van de ingang is een Subway station te vinden waar je je favoriete broodjes zelf kunt samenstellen. Naast de verschillende mobiele ijs en slush punten zijn er ook bepaalde winkeltjes waar je snoep kunt krijgen. Bijvoorbeeld aan het einde van de haaientunnel, waar je een beker met M&M's kunt vullen in verschillende kleuren. Aan de achterkant van het orka stadion is een snackpoint en een ijssalon. Loop je vervolgens naar links dan kun je bij het ijsberen verblijf Ben en & Jerry's kopen of naar het indrukwekkende Marina Bay Show Cooking restaurant gaan. Het eten is er redelijk prijzig, maar niet veel anders dan in Nederlandse pretparken en dierentuinen. De prijs-kwaliteit verhouding is naar mijn mening prima. Verspreid over het park zijn verschillende leuke winkeltjes. Bijvoorbeeld aan de achterkant van het orkastadium en dolfijnenstadium. Ieder winkeltje heeft weer andere producten, wat ik persoonlijk erg leuk vind. Hoewel Marineland niet erg groot is, zijn er veel verschillende verblijven te vinden. Zo zijn er drie verschillende verblijven voor Californische zeeleeuwen, een verblijf voor Steller's zeeleeuwen, twee verschillende verblijven voor pinguïns, twee aquaria met onder andere zeeschildpadden, haaien en tropische vissen. Een klein flamingoverblijf en een grote voliére met pauwen. Het hoogtepunt is natuurlijk het orkaverblijf. Dit is het grootste verblijf voor orka's ter wereld en een echte eye-catcher. Er worden shows en presentaties gegeven met de pinguïns, ijsberen, dolfijnen, orka's en de Californische/Steller zeeleeuwen. Hoeveel shows en presentaties er per dag zijn verschilt per seizoen. Er zijn drie toiletgebouwen in het park en een heel groot gedeelte van het park is rolstoelvriendelijk. Je kunt je zeker een hele dag vermaken in Marineland. Al helemaal wanneer je alle shows en presentaties bezoekt of een combinatieticket hebt met een ander park!

Dieren

Ik heb al verschillende blogs geschreven over de dieren in Marineland. Met name over de orka's en dolfijnen. Ik bezoek Marineland als sinds ik jong ben en ken de dieren daarom erg goed. Veel dieren zie ik al meer dan tien jaar of heb ik zien opgroeien. Dit is ontzettend leuk en het voelt zelfs een beetje als thuiskomen. De orka's zijn het absolute hoogtepunt van het park. Alleen in Marineland kun je orka's zien op het Europese vasteland. De enige andere Europese locatie om orka's te zien in gevangenschap is Loro Parque. Daar is echter een vijf uur durende vlucht naar de Canarische eilanden (naast Afrika ter hoogte van Marokko) voor nodig. De familie bestaat uit het dominante vrouwtje Wikie met haar broer Inouk en haar zonen Moana en Keijo. Alle dieren zijn in Marineland geboren. In het wild bestaan orkagroepen ook uit dominante vrouwtjes met hun jongen. De dolfijnengroep bestaat uit mannetjes, vrouwtjes, oude en jonge dieren. De dolfijnen kun je op twee locaties vinden in het park. Namelijk in het dolfijnenstadium, waar de show ook wordt gehouden en in Marineland Lagoon, waar je kunt zwemmen terwijl je de dieren door een glaswand bekijkt. Ook kun je hier interactieve programma's met ze boeken. Er zijn vijf soorten vinpotigen te vinden in Marineland, wat zeer bijzonder is. Dit zijn de Californische zeeleeuw, de Patagonische zeeleeuw, de Steller's zeeleeuw, de zeebeer en de gewone zeehond. Een andere zeer populaire diersoort is de ijsbeer. Deze dieren zijn onder het publiek bijna net zo geliefd als de orka's. Zij leven in een groot, modern verblijf waar zelfs echte sneeuw en ijs in te vinden zijn! Er is in 2010 zelfs al een jonge ijsbeer geboren, wat erg bijzonder is. De twee IJsberen, Flocke en Rasputin zijn erg relaxed en vaak heel goed te zien. Hoewel Marineland alleen zeedieren en waterdieren huisvest (op de pauwen in de voliére na) is het aanbod van dieren toch erg mooi om te zien en wordt het park echt niet saai! Naast de grote zoogdieren zijn de tientallen kleine dieren zoals vogels en vissen ook echt niet te onderschatten. De prachtige koraalaquaria en grappige flamingo's zijn net zo leuk om te zien en het is het zeker waard om daar even langer bij te blijven staan.

 

Voor en Nadelen

Voordelen:

 • Ligt in een gebied met meerdere parken waarbij combotickets te koop zijn voor een volle dag of zelfs meerdere dagen vermaak.
 • Enige park op het Europese vasteland waar je orka's in gevangenschap kunt bekijken.
 • Verblijfsmogelijkheden in het park (Marineland Hotel) en ook de optie om in het park te kunnen zwemmen en dineren.
 • Goed bereikbaar met zowel auto (ruime parkeerplaatsen) en openbaar vervoer. Bushalte en treinstation liggen tegenover het park.
 • Veel horecagelegenheden voor het formaat van het park. Veel keuze in consumpties en veel drankautomaten (met pin optie).
 • Groot aanbod van shows en presentaties met veel verschillende interessante diersoorten. Ook interactieve programma's te boeken met de dieren.
 • Je kunt alle dieren en verblijven bekijken buiten de shows om. Ook de zitplaatsen in de stadia zijn buiten de shows om beschikbaar.
 • Personeel spreekt goed Engels, iets wat niet overal vanzelfsprekend is in Frankrijk.
 • De doorstroom van plek naar plek is heel goed. De paden zijn breed en er zijn veel zitplaatsen, waardoor iedereen een plek heeft.

Nadelen:

 • Weinig beschutting voor de zon. Het kan er ontzettend heet worden in de zomer en dan heb je hier echt last van.
 • Weinig speelmogelijkheden voor kinderen. De speeltoestellen die er staan worden veel te heet in de zon en zijn dan niet te gebruiken. 
 • Veel winkeltjes en horecapunten zijn gesloten in het laagseizoen. Bezetting is minimaal in het laagseizoen waardoor het park uitgestorven overkomt.
 • Het park is erg klein en je bent er snel doorheen, je moet het echt van de shows hebben of de combinatie met een ander park.
 • Afval wordt niet gescheiden en er zijn weinig afvalbakken in het park. Ook gebruiken ze nog plastic rietjes.
 • Entreeprijs is aan de dure kant. Ongeveer 130 a 140 euro voor een gezin met twee kinderen. Dit is nog zonder eten, drinken, souvenir, ijsje etc.
 • Sommige delen van het park liggen er niet netjes bij. Bouwplaatsen liggen soms gewoon open en constructie gebeurt tijdens openingstijd.

Conclusie

Marineland is voor veel mensen alleen dagvullend in combinatie met de andere parken of omliggende activiteiten. Wanneer je alle shows bekijkt kom je je dag wel door, maar houdt er rekening mee dat dit eentonig kan worden. Ben je een dierenliefhebber of fotograaf dan kun je je er zeker wel één of meerdere dagen vermaken zolang je er rekening mee houdt dat het park klein is. Kijk ook naar het seizoen van je bezoek. Het kan er erg heet worden, het grootste gedeelte van het park bestaat uit beton en er is weinig beschutting. De dieren zijn indrukwekkend en de shows zijn zowel leuk als educatief. Entree en consumpties zijn aan de prijzige kant, maar niet veel extremer dan Nederlandse standaarden. De orka's maken Marineland uniek en zijn het naar mijn mening alleen al waard om een keer een bezoek te brengen. De bereikbaarheid is heel goed en er is genoeg te doen dankzij de vier omliggende parken. Kortom; zeker waard om te bezoeken, maar als je geen (zee)dierenliefhebber bent zou ik het combineren met iets anders en niet speciaal voor Marineland naar Zuid-Frankrijk afreizen.