Wilde Bultrug in Nederland!!

Inleiding 

Bultruggen zijn enorme baleinwalvissen. Ze zijn één van de imposantste soorten, met hun lange opvallende flippers en hun sierlijke sprongen. Het zijn vaak de favorieten onder de whale watchers. Om deze dieren goed te kunnen zien in het wild reizen veel mensen af naar de Verenigde Staten, Antarctica of zelfs Zuid-Afrika. Eind vorig jaar hadden ook wij Nederlanders geluk! Er werd een bultrug gespot voor de Nederlandse kust! Normaal is dit een zeldzaamheid. Bultruggen komen namelijk niet vast voor in de Noordzee, al worden ze tegenwoordig wel vaker kort waargenomen. Deze bultrug bleef echter meer dan drie maanden! Ik heb hem in de loop van 2018 en ook begin dit jaar meerdere malen mogen waarnemen en zelfs op de foto mogen zetten. Het voelt alsof de foto's zijn gemaakt op een ander continent, wat een ervaring!

Nu moet ik erbij vermelden dat ik deze foto's erg heb moeten inzoomen en verscherpen aangezien ik niet met zeer grote lenzen werk. Dat maakt me echter helemaal niet uit, want alleen de ervaring was al helemaal geweldig! Om dan ook nog foto's te kunnen hebben is alleen maar een pluspunt in dit geval! Ik heb de bultrug in het totaal drie keer kunnen zien op verschillende momenten. De eerste keer was absoluut het gaafste. Het moment dat je hem spot krijg je echt dat 'wauw' gevoel. De daaropvolgende keren waren echter spectaculairder omdat hij toen sprongen maakte en zelfs vergezeld werd door bruinvissen!

Eerste keer spotten

De eerste keer dat ik de bultrug ging spotten had ik afgesproken met een vriend van me genaamd Joris. Samen zijn we naar Scheveningen gereden, de locatie waar de bultrug op dat moment het meeste werd gezien. Toen we eenmaal in de buurt waren was het vervolgens een kwestie van wachten. Verschillende bronnen zoals waarnemingen.nl, social media en speciale groepen die de walvis al een tijdje in de gaten hielden waren hierbij hulpmiddelen. Zodra iemand het dier zou spotten werd het waarschijnlijk op één van deze platforms gemeld. Uiteindelijk was het zover! Hij zwom bij Den Haag, toen toch weer bij Scheveningen en toen weer ertussenin. Iedere keer liepen we hem net mis. Het is een actief diertje bleek wel! Er werd zelfs een tijdje gedacht dat er misschien wel twee dieren waren omdat de bultrug zo snel achter elkaar op verschillende plekken werd gespot. Na een lunch en een bezoekje aan SEALIFE gingen we voor nog een poging. Toen we het strand op liepen kwam er een nieuwe melding. Ter hoogte van de pier van Scheveningen zou het zijn! Daar stonden wij maar enkele meters vanaf! Zo vlug als we konden zijn we de pier opgegaan, waar al een aantal fotografen klaar stonden. (Dachten wij tenminste). We renden naar ze toe "hebben jullie hem al gezien?!". De fotografen keken ons raar aan. "Issie hier dan?"  We vertelden vervolgens over de melding. De ogen van de fotograaf lichtten op en meteen werd er met camera's, verrekijkers en meerdere mensen gezocht. Niets... Na een tijdje in de kou te hebben gestaan begonnen we de moed op te geven. En toen ineens.. "Daar!! een blow!!!" een grote ademstoot van de bultrug was in de verte te zien. De waterdamp kwam hoog in de lucht en verdween langzaam. Toen, een kleine bult met een nog kleinere rugvin. "Daar is hij!!! Oooh wat gaaf!". Een aantal toeristen keken ons raar aan en kwamen ons vragen waar we naar aan het kijken waren. Zij vonden het alles behalve spectaculair, maar voor ons was het ongekend gaaf! Een bultrug in Nederland! Ongelofelijk! Na die eerste keer heb ik de bultrug nog twee keer mogen zien. De tweede keer maakte hij drie ongelofelijk gave sprongen, waarvan ik er één op de foto heb kunnen vastleggen. Deze is zelfs op TV geweest bij RTL nieuws! De derde keer was in de namiddag tot aan de zonsondergang. Hij zwom toen op een grote afstand en werd vergezeld door twee bruinvissen. Het verschil in formaat is hierbij heel goed te zien! Ik kan het nog steeds niet geloven! Inmiddels is de bultrug weer verdwenen, maar ik zal hem nooit vergeten!

De bultrug

De Bultrug of Bultrugwalvis is een grote robuuste walvissoort met een onmiskenbaar uiterlijk. Het meest opvallende zijn de borstvinnen die zeer lang zijn in verhouding met het lichaam en vaak gedeeltelijk of helemaal helderwit van kleur zijn. Geen enkele walvis heeft zulke lange borstvinnen en hieraan is de bultrug dan ook gemakkelijk te identificeren. Ook de rugvin is kenmerkend. Deze is zeer klein en sikkelvormig met om de rugvin heen een ophoping waar de bultrug zijn naam aan dankt. Wanneer de bultrug duikt is deze 'bult' als eerste te zien. De kop is lang en smal gebouwd met een lange snuit. Op de snuit bevinden zich verschillende ronde uitstulpingen. Deze knobbels zijn eveneens uniek en worden bij geen andere soort gezien. Bultruggen zijn voornamelijk donkergrijs tot donkerblauw van kleur met witte aftekeningen aan de onderkant en witte borstvinnen. Er bestaan verschillende kleurvariaties onder individuen. De staartvin heeft een kenmerkend aflopende vorm waaraan de walvis eveneens makkelijk te herkennen is. De Bultrug is net als vele walvissen slachtoffer geweest van de walvisvaart. Hierdoor nam het aantal sterk af. Sinds het verbod op walvisvaart neemt de soort gestaag toe hoewel er vandaag de dag nog steeds meerdere bedreigingen zijn voor het bestaan van deze walvis. Zo komen de dieren regelmatig in aanvaring met grote schepen en raken ze verstrikt in netten. De bultrug is één van de meest bestudeerde walvissen en een favoriet onder whalewatchers. Vooral de mannetjes zijn erg spectaculair en maken vaak sprongen of zwaaien en klappen met de borstvinnen op het water. Het gezang van de Bultrug is ook erg populair en zou een ontroerend effect hebben op veel verschillende mensen. Ze voeden zich vooral met kreeftachtigen zoals krill en garnalen, maar ook met kleine vissen. Hij staat ook bekend om het zeer grote aantal jachttechnieken om aan voedsel te komen net zoals bijvoorbeeld de orka.