Delfinariu Constanta

Inleiding 

Zoals ik eerder al blogde ben ik een periode in Oost-Europa geweest. Dit om te schrijven over dierenparken, aquaria en dolfinaria in dat gebied en met name het dierenwelzijn in deze landen. Ik bezocht ook Delfinariu Constanta, een dolfinarium in Roemenië met een rijke geschiedenis. Recentelijk is het dolfinarium deels verbouwd, wat een hele verbetering is. Het tweede deel van de verbouwing start binnenkort, waarbij de leefruimte van de dolfijnen groter zal worden. Ook komen er dan meer dieren naar dit dolfinarium. Dit was de eerste keer dat ik de Stille Oceaan tuimelaar in het echt zag (Tursiops truncatus gillii). Dit was zeer interessant!   

Na het bezoek bij Festa Dolphinarium Varna had ik eerlijk gezegd niet zoveel verwacht. Ook had ik verschillende oude foto's en postkaarten van Delfinariu Constanta gezien van voor de verbouwing. Ik werd opnieuw positief verrast! Na de verbouwing is nu het hele dolfinarium binnen, voorheen lag het bassin in de buitenlucht. Ook is er nu een trainerpodium met slide-out en een achter de schermen gedeelte. Alles zag er heel nieuw en netjes uit! Dit dolfinarium ligt op een groot terrein waar ook een micro-reservaat, dierentuin, planetarium. manege, zeeleeuwenshow en speeltuin ligt. Je betreed alles via één ingang. Je kunt jezelf hier een hele dag vermaken, met als pluspunt de shows. Het hele terrein wordt ook wel "Science museum" genoemd. Dit omdat er heel veel te leren valt en educatieve aspecten zijn (zoals het planetarium). Alles is vrij klein en primitief, maar wel netjes en schoon. Totaal niet te vergelijken met de Nederlandse equivalenten, maar dat had ik ook niet verwacht.

Delfinariu Constanta

Delfinariu Constanta opende op 1 juni 1972. Op dat moment hielden ze een zeer speciale soort; de Gewone Dolfijn (Delphinus delphis). Deze soort is niet veel gehouden in gevangenschap en over het algemeen doet deze soort het ook niet zo heel goed in dierenparken. De gemiddelde leeftijd van de gewone dolfijnen in Delfinariu Constanta was 5,5 jaar en de oudste werd zelfs 14 jaar oud. Naast de gewone dolfijnen werden er ook tijdelijk bruinvissen gehouden. Deze overleefden gemiddeld maar zes maanden, de oudste bruinvis werd slechts 14 maanden oud.  In 1986 overleed de laatste Gewone Dolfijn en kwamen er vijf tuimelaars naar Constanta, waaronder het vrouwtje Alina en het mannetje Mark. Alle dolfijnen stierven vrij snel na aankomst, behalve Mark en Alina. Er zijn ook twee geboortes geweest in het Delfnariu, in beide gevallen was Alina de moeder en Mark de vader.  De eerste geboorte was op 25 juli 2000, helaas was dit jong gestikt door de navelstreng. Het tweede jong werd op 21 mei 2002 geboren na een twaalf uur durende bevalling. Ook dit jong overleed vrij snel. De eerste keer dat ik van Delfinariu Constanta hoorde, was toen een dierverzorger van daar contact met mij opnam. Dit moet in 2007 or 2008 zijn geweest Op dat moment was alleen Mark nog in het Delfinariu. Zij vroeg mij om advies, omdat ze mijn website vol met foto's en informatie over dolfijnen had gevonden. Mark bleek in een hele slechte staat toen ik het bericht kreeg. Blijkbaar is Mark lange tijd zeer agressief geweest. Hij had jaren eerder zelfs een mannelijke dolfijn aangevallen en gedood. Ook leek hij last te hebben van stereotypisch gedrag en waren er dagen dat hij helemaal geen gedragingen wilde doen, volgens haar was Mark erg ziek. Het klonk allemaal verschrikkelijk, ik heb haar de e-mail van onze dierenarts gegeven in een poging te helpen. Mark overleed uiteindelijk in 2009 op 31-jarige leeftijd,  waarvan hij er 23 in Delfinariu Constanta heeft doorgebracht. In 2010 arriveerden er drie nieuwe tuimelaars vanuit Beijing Aquarium. Dit waren Chen Chen, Ni Ni en Pei Pei. Alle drie de dieren waren in gevangenschap geboren. Op dat moment was het bassin nog in de buitenlucht. Tijdens één van de shows weigerden de dieren gedragingen te doen, omdat het begon te regenen en zij dit niet gewend waren. Op 8 juni 2013 overleed Pei-Pei onverwachts. Chen Chen en Ni Ni bleven achter en leven er vandaag de dag nog steeds.

Faciliteiten

Delfinariu Constanta ligt op een terrein met meerdere dagattracties. Je betreed dit terrein door één ingang en bepaalt bij de kassa wat je allemaal bij je kaartje inbegrepen wilt hebben. Naast het dolfinarium is er nog een aparte ruimte met een zeeleeuwenshow, een microreservaat (een soort kleine dierentuin), een gebouw met allerlei tropische en exotische vogels, een planetarium en een manege. Het idee is dat je door het dierenparkje loopt en het planetarium bezoekt wanneer er geen shows zijn en zo een hele dag vermaak hebt. Het terrein is niet heel groot, maar genoeg voor een flinke wandeling. Qua diersoorten is er niet zo heel veel bijzonders te zien. Met name boerderijdieren zoals geiten, schapen, varkens, paarden en wat exotische dieren zoals papegaaien en zebra's. Aan de andere kant van de stad ligt ook nog een aquarium dat van dezelfde eigenaar is en bij dit complex is inbegrepen. Er is geen toegang tot het dolfinariumgebouw buiten de shows om. De zeeleeuwen kun je wel buiten de show om zien in het buitenverblijf. De kwaliteit van de verblijven in het dierenparkje zijn wat minder dan wat we in Nederland gewend zijn. Toch hebben de dieren erg veel ruimte en het is er zeer goed begroeid. Ik heb geen zieke, magere of gewonde dieren gezien. Ook in de manage zagen de paarden er goed uit. De manier van rijden en lesgeven was precies zoals in Nederland. Het enige wat verschilde met Nederland is dat alles net wat minder 'luxe' was. De middelen zijn wat simpeler en vaak goedkoper. De zorg van alle dieren is echter hetzelfde als hier. De dolfijnenshow zelf verbaasde me nog het meeste; Na de verbouwing ziet alles er tip-top uit. Modern en niet anders dan andere dolfinaria waar ik ben geweest. Het bassin is nog steeds kleiner dan in West-Europese dolfinaria, maar het aankomende tweede deel van de  verbouwing gaat meerdere bassins toevoegen en de leefruimte van de dieren groter maken. 

Dieren

Dit was de eerste keer dat ik de Stille Oceaan tuimelaar in het echt zag (Tursiops truncatus gillii). Deze ondersoort van de tuimelaar komt in Europese dolfinaria bijna niet voor. Wij hebben de Atlantische tuimelaar in dolfinaria. Je ziet een duidelijk verschil tussen deze dieren en de Atlantische tuimelaar. Ze zijn groter, hebben een andere lichaamsvorm en vooral het gezicht is heel anders. Zowel de vorm van het gezicht als de markeringen. De oogstreep en snuitpunt zijn heel donker, bijna alsof de dieren oogschaduw op hebben. Ook vond ik ze qua gedrag heel anders dan andere dolfijnen. Of dit aan de soort ligt of de manier van trainen in Constanta weet ik niet, maar de dieren reageerden veel sneller op commando's dan ik gewend ben. Bijna een soort van 'mechanisch'. Ook leken alle gedragingen een versnelling hoger te gaan dan in West-Europese dolfinaria. Bijvoorbeeld bij het ronddraaien, spinnen en zwaaien werd dit heel hyperactief gedaan. De traningsmethodes leken identiek aan die van andere dolfinaria. In de show was ook veel educatie aanwezig, wat me erg beviel. Chen Chen en Ni Ni zijn makkelijk uit elkaar te houden. Chen Chen is wat kleiner, korter en heeft sproetjes op zijn kin. Ni Ni is een stuk donkerder en heeft een hele herkenbare zwarte snuit, donnkere kin en  grote ogen. Ik heb beide dieren van heel dichtbij mogen bekijken en fotograferen. Ze zijn ontzettend actief en enthousiast. De dieren maakte een goede en gezonde indruk op mij en de verzorgers waren erg professioneel. Ook deden de dieren een aantal gedragingen in de show die ik nog niet eerder had gezien.

  

Conclusie

Delfinariu Constanta is eigenlijk een beetje een dolfinarium zoals we het kennen in het klein. Al zal dit niet lang zo zijn. Na het eerste deel van de uitbreiding, dat zich vooral op de faciliteiten heeft gericht, wordt de tweede uitbreiding vooral gefocust op de bassins en het leefgebied van de tuimelaars. Het plan is om na deze uitbreiding ook meer dieren aan te schaffen. Het hele terrein is een leuk dagje uit, maar niks spectaculairs. Speciaal naar Constanta reizen voor het dolfinarium en het terrein zou ik persoonlijk niet doen. Ben je in de buurt op vakantie dan zou ik wel absoluut een kijkje nemen. Vooral als je een dierenliefhebber bent!  De dieren waren in uitstekende staat en de zorg en training is niet anders dan in 'het Westen'. Een heel ander beeld dan wat ik in Bulgarije zag. Opnieuw werd ik positief verrast. Hoewel de middelen soms minder modern zijn of de verblijven kleiner en ouderwetser dan we gewend zijn, zitten de dieren er goed bij en worden ze goed verzorgd. Iets wat ik niet had gedacht na de eerste verhalen die ik over dit park had gehoord. Ik ben heel benieuwd naar de uitbreiding en hoop het nog eens te kunnen bezoeken als deze voldaan is!