Jonge Lamantijn in Burger's Zoo!

Inleiding 

Er is iets geweldigs gebeurd! In Burger's Zoo is een jonge lamantijn geboren! De lamantijn of Caribische zeekoe is een dier wat niet veel voorkomt in Europese dierentuinen. Er zijn slechts een handvol parken die deze dieren houden. Succesvolle geboortes zijn nog zeldzamer. Nu de lamantijnen van Burger's Zoo in de Mangrove leven kun je ze heel goed bekijken en dus ook het jong. Het is geweldig om alles van zo dichtbij mee te kunnen maken. Ik maakte een aantal foto's van de tedere band tussen moeder en kind die ik heel graag met jullie wil delen! Burgers Zoo is momenteel de enige dierentuin die lamantijnen huisvest in Nederland. Tientallen jaren leefden deze dieren in de Burger's Bush, maar tegenwoordig kun je ze vinden in de nieuwe Burger's Mangrove. Hier hebben de dieren een prachtig, ruim verblijf waar je ze heel goed kunt bekijken. Zowel van bovenwater als onderwater! Verder kun je in de Mangrove tientallen soorten vlinders en vogels vinden die los rond vliegen tussen de prachtige begroeiing. Zelfs het krabbenverblijf is de moeite waard! Hier kun je de grappige en fascinerende wenkkrabben en degenkrabben observeren terwijl ze hun natuurlijke gedrag kunnen uiten. De Mangrove is naast Burger's Ocean mijn favoriete verblijf in de dierentuin. Ik kan er uren zitten en kijken naar de lamantijnen of zoeken naar alle verschillende vlinders en vogels. Fotograferen is er ook echt leuk om te doen! Let wel op je apparatuur, het is er namelijk zeer vochtig. In de hal lopen meestal vrijwilligers die allerlei soorten educatie aanbieden. Ook kun je ze alles waar je nieuwsgierig naar bent gewoon vragen! De Burger's Mangrove is hiermee echt een geweldig mooi Ecodisplay dat leuk en leerzaam is voor jong en oud!


Moeder Maya en vader Sylvester

De twee lamantijnen die momenteel in Burgers Zoo leven en dus de ouders zijn van het nieuwe jong zijn allebei in gevangenschap geboren. Moeder Maya werd in 2013 in de Odense Zoo geboren. Dit is een dierentuin in Denemarken die ik in 2018 ook zelf heb bezocht. De Odense Zoo is momenteel de meest succesvolle dierentuin in Europa in het houden van Lamantijnen. Er worden bijna ieder jaar jongen geboren, iets wat vrij uniek is in dit deel van de wereld. De meeste lamantijnen die in Europese parken wonen zijn inmiddels gerelateerd aan de dieren uit Odense. Er zijn meer dan 12 geboortes geweest in dit park sinds 2001! De vader van het jong is Sylvester. Sylvester werd in 2001 in geboren in Zoo de Beauval in Frankrijk. Hij is een zoon van het originele paar lamantijnen uit Burger's Zoo genaamd Turbo en Siri.  Zij verhuisden in 1989 naar Zoo de Beauval. Sylvester leeft sinds 2005 in Burger's Zoo. Het is voor beide dieren hun eerste jong en ze reageerden allebei nog een beetje onwennig na de geboorte. Inmiddels vertoond Maya prima moedergedrag! Sylvester blijft nog een beetje op de achtergrond. Het is heel leuk om de groepsdynamiek te zien nu er een jong bij zwemt.


Jonge Lamantijn

Ik heb de jonge lamantijn inmiddels drie keer bezocht, maar de eerste keer vergeet ik nooit meer! Hij was net geboren en echt zo ongelofelijk klein! Bijna niet voor te stellen dat hij uiteindelijk zo'n enorm dier wordt. Hij week geen moment van zijn moeders zijde en vaak kwamen ze samen boven, waarbij je de grote neusgaten van de moeder eerst zien en dat het piepkleine neusje van het jong ernaast. Echt een groot contrast en natuurlijk enorm schattig. Ook het zooggedrag kon je al heel goed zien. Lamantijnen hebben hun tepels in de oksel zitten. Net als bij olifanten, waar deze dieren aan verwant zijn. Het jong drukt zijn snuit tegen de oksel van zijn moeder die hem dan toestaat om te drinken. Ook heeft het jong al hele korte snorharen, een hulpmiddel om voedsel te zoeken in diepere delen van de rivier. Deze snorharen zitten nog echt in kleine groepjes en zijn heel duidelijk te zien. Het jong is nog super klein, dun en heeft veel rimpels als hij beweegt. De komende tijd gaat hij tientallen kilo's per week aankomen. Zelfs de tweede en derde keer was hij al een stuk groter dan bij het eerste bezoek. Verzorgers houden het stel momenteel nog continu in de gaten, aangezien dit een kwetsbare periode is en het eerste jong van een zeezoogdier altijd wat meer risico met zich mee brengt. Zowel moeder als zoon (het is zeer waarschijnlijk een mannetje) maken het echter goed en ogen gezond. Ze vertonen al het gedrag dat normaal is tijdens deze eerste periode. Ik raad je echt aan om een kijkje te gaan nemen! Zo'n geboorte is al heel lang niet meer gebeurd in Nederland en je zult niet snel zo'n kleine/jonge lamantijn zien. Tenzij er vanaf nu natuurlijk meerdere geboortes gaan komen in Burgers Zoo.