Aquaria en Musea in Oost Europa

Inleiding 

Dit jaar reisde ik tweemaal af naar Oost-Europa voor een opdracht om het dierenwelzijn in Oost-Europese dierenparken, aquaria, dolfinaria, maar ook maneges, dierenwinkels etc. uit te testen en hierover te bloggen. Hoewel het grootste deel van Oost-Europa nu bij de EU hoort, zijn het vaak nog landen met een achterstand. Hoewel de landen zich steeds sneller moderniseren is dit vaak goed te merken aan plekken waar dieren worden gehouden. Lid zijn van de EU betekent echter ook dat dit soort plekken aan bepaalde standaarden moeten voldoen. Ik bezocht ook verschillende aquaria en musea, waarvan ik een klein fotoverslag wil plaatsen hier op de blog. Het hele artikel zal binnenkort worden gepubliceerd. Voor deze website focus ik met name op de plekken met walvisachtigen en aquatische dieren. Over de dolfinaria zal ik twee aparte blogs schrijven.

Ik werd in de meeste gevallen positief verrast door alle aquaria, dolfinaria, dierenparken, maneges, dierenwinkels en etc. Ik had het echt véél erger verwacht. In dat opzicht is er echt ontzettend veel verbeterd. Nu moet ik er wel bij zeggen dat de aquaria en dolfinaria met name in toeristische gebieden liggen, waar het economisch sowieso een stuk beter gaat. Zo ben ik bijvoorbeeld in Boekarest geweest, waar alles vrij modern was, terwijl een paar uur verder in Transsylvanië nog echt met paard en wagen werd gereden en veel zwerfhonden waren. Over het algemeen liggen alle faciliteiten die ik hier ga behandelen aan de Zwarte Zee kust of er niet ver vanaf. Dit is echt een vakantie-oord en het was dan ook geen straf om daar te zijn!


Aquarium Varna

In Varna, een stad aan de kust van de Zwarte Zee ligt een enorm park. Dit park strekt uit over bijna de hele lengte van de stad. Het is er prachtig begroeid met enorme bomen, bloemen, grasperken en tropische planten. Aan dit park liggen verschillende parken en dagattracties. Waaronder de dierentuin van Varna, een reptielenhuis en een aquarium. Deze heb ik uiteraard allemaal bezocht. Het was er prachtig weer en het park gaf een heerlijke sfeer. Mensen kunnen er wandelen, hardlopen, picknicken, naar het strand of gewoon genieten van het weer. Dit werd ook volop gedaan. Omdat het park zo groot is en zo ver uitstrekt leek het er nooit druk of overbevolkt. Het Aquarium van Varna ligt in een oud landhuis. Bij binnenkomst is meteen de kassa en een souvenirwinkeltje. Door een gang kom je meteen in het aquariumgedeelte. De aquaria zijn in rijen opgesteld in een betonnen muur. De wanden van de aquaria waren in veel gevallen letterlijk ramen met kozijnen! Alles was er vrij primitief voor 'onze' standaarden. De soorten waren niet heel speciaal, maar wel leuk om naar te kijken. Er was zelfs een klein museumgedeelte waar ze schelpen en opgezette dieren tentoonstelden. Hier staan ook een bruinvis en een gewone dolfijn uit het dolfinarium in Varna. De dolfijn was heel slecht opgezet en brokkelde letterlijk uit elkaar. Het leek meer en zombiedolfijn dan iets anders! Het leuke aan dit aquarium was dat er ook een hoop lokale soorten werden getoond. Ook dieren die daar veel worden gegeten zoals de steur en verschillende kleuren karpers. Die zie je in het Westen niet vaak in een aquarium! Het was een erg leuk, maar klein aquarium. Je bent er zo doorheen, maar voor de prijs ( omgerekend zo'n 50 eurocent) kun je het niet laten! Geen van de dieren zag er slecht, ziek of gewond uit. Wel zaten veel dieren erg klein.


Aquarium Constanta

Dit aquarium was een stuk moderner dan degene in Varna. Dit aquarium hoort bij het complex in het centrum, waar ook het dolfinarium van Constanta ligt. Het aquarium is echter de enige faciliteit van deze eigenaar die los ligt van de rest. Namelijk aan de kust van de Zwarte Zee, in plaats van het centrum. Het ligt schuin tegenover een verlaten casino. Ook dit aquarium was niet zo groot, maar had duidelijk betere faciliteiten. Helaas zag ik meteen bij de ingang al een persoonlijke 'no-go' voor mij; gekleurde vissen. Dit zijn vissen die ze inspuiten met kleurstof om ze er zo vrolijker uit te laten zien. Dit had voor mij meteen een slechte toon gezet. Toen ik verder in het gebouw kwam bleek het echter mee te vallen. In plaats van kale verblijven zoals in Bulgarije, hadden deze vissen allemaal achterwanden, rotsen, hout en andere verrijking. Ook was er een enorme bak in het midden van de kamer met hele grote soorten zoals Pacu's en meervallen. De manier van houden was hier duidelijk meer zoals bij ons in het Westen. Ook hier waren veel lokale soorten te zien (karpers, meervallen, steuren), maar ook veel interessante en indrukwekkende soorten zoals reuzengoerami's, roggen en schildpadden. De aankleding van de ruimtes was opnieuw kaal beton, maar de verblijven waren gelukkig wel goed gevuld. Alles was ook een stuk groter dan het eerste aquarium. Op de gekleurde vissen na was het een positieve ervaring.

Natuurhistorisch Museum Boekarest

Dit was absoluut één van de hoogtepunten van mijn reis! Het Natuurhistorisch Museum Boekarest ligt midden in het centrum van de stad en is goed bereikbaar. Het is wat prijziger dan de meeste dingen in de buurt en ook als je foto's wilt maken moet je extra betalen. Je krijgt dan een sticker die je ten alle tijden zichtbaar moet dragen. Bij binnenkomst staan er al meteen gave skeletten van een mammoet en een Afrikaanse olifant. Een klein voorproefje van wat er nog moet komen. Je loopt een vaste route, waardoor je langs alle wonderen van de natuur komt. Je begint bij een ruimte met een display van de lokale zeedieren. Tonijnen, steuren, roggen en ook verschillende dolfijnen en walvisachtigen. Helemaal mijn ding dus! Dit display strekt over een hele lange ruimte. Je komt vervolgens langs vele ruimtes met allemaal verschillende vitrines die de fauna van dit land laten zien. De dieren zijn in heel hoge kwaliteit opgezet en bijna alle displays hebben een 'scenario' waardoor de dieren echt in beweging lijken. Vervolgens kom je verder op de route honderden opgezette dieren tegen, ingedeeld per continent. Zo is er een Afrika vitrine, Australische vitrine etc. Met op de achtergrond het passende landschap en wat lokale planten. Echt prachtig! Hier is overduidelijk veel tijd, geld en moeite in gestopt. Naast dieren kom je ook fossielen, schelpen en mineralen tegen. Vervolgens kom je in een hal met een aantal walvisachtigen en vinpotigen. Zeldzame skeletten zoals de narwal, walrus, maar ook een enorme vinvis zijn van heel dichtbij te bekijken! Uiteindelijk kom je in het hoogtepunt van de dierententoonstelling. Een enorme hal met mastodonten en vitrines aan alle kanten. Vooral de indrukwekkende Arctische vitrine met een enorme zeeolifant vond ik geweldig, dit display stamt uit 1907! Op de bovenverdieping heb je eveneens een uitgebreide tentoonstelling over de menselijke geschiedenis. Ook hier staan echt prachtstukken. Ben je ooit in Boekarest of in de buurt, ga dan alsjeblieft naar dit prachtige museum! Het heeft een hele hoge kwaliteit, al helemaal voor het land. Het is echt genieten en je kijkt je ogen uit, wat een collectie!