Zoo Duisburg

Inleiding 

Zoo Duisburg, jarenlang 'mijn' thuispark, waar ik nog zeker minimaal iedere maand een paar keer kom is een zeer aparte dierentuin. Voor de zeezoogdier liefhebber was dit vroeger de place-to-be. In haar gloriedagen kon je hier op één dag tuimelaars, beloegas, kortsnuitdolfijnen, tucuxis, bruinvissen én boto's zien. Inmiddels wonen alleen Baby de boto en de groep tuimelaars nog in het park. Wie er nu terug komt herkent het waarschijnlijk niet meer terug! Er zijn de laatste 15 jaar ontzettend veel vernieuwingen geweest! Dit is een overzicht van hoe Zoo Duisburg was, is en gaat zijn. Een prachtig en typisch Duits park met veel interessante soorten en geschiedenis. Ook heeft het prachtige foto mogelijkheden voor fotografen!.

Zoo Duisburg is de dierentuin van de Duitse stad Duisburg. Het is een typisch Duitse en zeer aparte dierentuin met een rijke geschiedenis. De dierentuin opende op 12 mei 1934. Het park kenmerkt zich door de twee delen waaruit het bestaat. Deze twee delen zijn verbonden door een loopbrug die recht over de snelweg gaat. Hier loopt ook een spoorweg onderdoor. Hoewel de dierentuin dus letterlijk langs de snelweg ligt is het er verrassend groen en ruim. In de dierentuin worden ongeveer 2150 dieren uit circa 280 soorten gehouden. Zoo Duisburg is vooral beroemd om de aparte soorten die er gehouden worden en werden. Vandaag de dag zijn dit de koala's, Fossa's, mierenegels, boomkangoeroes en de wombat. Ook de dolfijnen zijn erg populair. Zoo Duisburg heeft een groot aantal zeezoogdieren gehouden waaronder de tuimelaar, beloega, tucuxidolfijn, kortsnuit of Commerson's dolfijn, bruinvis, Californische zeeleeuw, zeebeer, gewone zeehond, grijze zeehond, zeeolifant en rivierdolfijn. Van al deze soorten zijn de tuimelaar, rivierdolfijn, gewone zeehond en Californische zeeleeuw nog steeds te zien in het park. Een waar paradijs dus voor de zeezoogdieren liefhebber en de liefhebber van aparte soorten!. 

Uitstraling

Zoo Duisburg komt voor de meeste Nederlanders nog steeds ouderwets en typisch 'Duits' over. Kenmerkende dingen hiervoor zijn bijvoorbeeld veel beton, 'kuilen' als verblijven en verzorgers die hands-on werken met de dieren. Toch hebben zij in de laatste 15 jaar ontzettend veel uitbreidingen en vernieuwingen gehad. Zo werd in 2006 de 'Rio Negro' hal gerealiseerd. Een tropische kas met Amazone thema die vast zit aan het oude aquarium. Dankzij de bouw van dit complex kregen de twee rivierdolfijnen die er toen leefden een veel grotere leefruimte. De oude leefruimte van deze dolfijnen werd omgebouwd tot binnenverblijf voor reuzenotters. Aan dit verblijf vast werd een groot buitengedeelte gemaakt met glazen barrières. Andere vernieuwingen zijn de verplaatsing van de 'kinderboerderij' naar de achterkant van het park. Alles werd hier totaal voor gesloopt en grotere gebouwen en verblijven kwamen op de nieuwe plaats te staan. De oude berenkuil werd ook gesloopt en inmiddels staat hier een nieuw, groot en modern berenverblijf. Evenals een nieuw verblijf voor de nevelpanters. Bij het grote kattengedeelte werden meerdere grote, nieuwe verblijven gebouwd voor lynxen en Europese wilde katten met een overdekt panoramagedeelte. Ietsje verderop bij het Australische gedeelte werd een verblijf gerealiseerd voor Tasmaanse Duivels. Één van de grootste en opvallendste recente verbouwingen is het tijgerverblijf tegenover het dolfinariumgebouw. Dit enorme complex heeft verschillende uitkijkpunten waar je de dieren echt heel goed kunt bekijken. Duisburg timmert aan de weg naar modernisatie en heeft al heel veel grote, kostbare projecten uit de grond gestampt om bij de tijd te blijven en de leefkwaliteit van de dieren te verbeteren! Zelden heb ik zoveel grote vernieuwingen gezien in een dierentuin en ik kom in aardig wat parken. De charme van Duisburg ligt ook aan de grote hoeveelheid verblijven die allemaal verschillend zijn opgebouwd. Er zijn veel binnenverblijven zoals het aquarium, de Rio Negro, het apenhuis, het giraffenhuis, grote kattenhuis, een deel van de kinderboerderij en het Dolfinarium, waardoor de dierentuin ook aantrekkelijker wordt met slecht(er) weer. Alles is erg groen en ruim, wat je niet verwacht van een stadsdierentuin. 

Faciliteiten

Zoo Duisburg heeft een leuk aanbod van buiten en binnenverblijven. Ook zijn er verschillende speeltuinen voor kinderen. Een grote speeltuin achter in het park is vooral populair. Hier kun je tegen extra betaling ook in kleine auto's rijden over een parcour. Voor een stadsdierentuin is Duisburg verrassend groen, ruim en aangenaam. Het doet niet onder voor andere dierentuinen die wij als Nederlanders gewend zijn. Toch heeft het wel een 'Duits' tintje. Ook de grootte van het park is opvallend voor een stadsdierentuin. De ligging is heel apart en je merkt bijna niet dat je op een gegeven moment de snelweg oversteekt. Er is een groot aantal restaurants en winkeltjes. Het eerste winkeltje kun je meteen bij de ingang vinden, wat tevens ook de uitgang van het park is. Iets verder op is een groot restaurant, gelegen aan het giraffenverblijf. Loop je wat verder door dan kom je op het plein waar je verschillende richtingen op kunt. Langs het berenverblijf af, of richting het Dolfinarium. In dit gebied (en tevens door het hele park heen) zijn kleine tentjes te vinden waar je ijsjes, drinken en broodjes worst kunt krijgen. Wanner je richting het dolfinarium loopt kom je een friettent tegen waar je friet, verschillende snacks en zelfs Nederlandse joppiesaus kunt kopen. Een tweede groot restaurant kun je vinden richting de achterkant van het park, dit is de Safari Lodge. Hier zijn een groot aantal maaltijden en kleine snacks te verkijgen. Loop je helemaal naar achteren dan vindt je langs het zeeleeuwenverblijf een friettent met een groot terras, gelegen aan de grote speeltuin en de kinderboerderij. WC's zijn er verspreid over het hele park. Bijvoorbeeld bij de ingang, bij het dolfinarium en ook bij de speeltuin en uiteraard in de restaurants. Er zijn naast de grote variatie in dierverblijven en soorten ook verschillende shows en presentaties. De dolfijnenshow wordt afhangend van het seizoen twee tot vier keer gehouden. Ook bij de zeehonden en zeeleeuwen is een leuke presentatie, waarbij je als je geluk hebt zelf mag voeren! Ook olifantenvoederingen zijn sinds kort weer mogelijk in Duisburg, dit is iets wat je veel terugziet in Duitse dierentuinen. Let wel op als je van plan bent geld uit te geven in het park: Je kunt bijna nergens pinnen en vaak als je kunt pinnen moet dit boven een bepaald gedrag zijn. Er zijn geen pinautomaten in het park!

Dolfijnen

De absolute publiekstrekker is de dolfijnenshow. Deze is afhangend van het seizoen twee tot vier keer te zien per dag. Vroeger moest je apart betalen om deze show te kunnen zien. Je kon dan bij de kassa betalen of je je kaartje met of zonder dolfinarium wilde hebben. Dit is inmiddels al jaren niet meer zo. Alles is inbegrepen bij je kaartje en je kunt zelf bepalen of je naar de dolfijnenshow wil gaan of niet. Het dolfinariumgebouw is ook tussen de shows door open, je kunt dan echter alleen op de tribune komen. Vlak voor en na de show kun je wat verder naar beneden komen en de dieren van dichterbij bekijken. Kijk alsjeblieft uit, want de dolfijnen vinden het hilarisch om je zonder waarschuwing nat te gooien! Denk aan doorweekte kleren en kapotte mobieltjes en camera's!  De dolfijnenshow is meer een presentatie. Een trainers spreekt door een microfoon en er gaat niemand in het water met de dolfijnen. Wel wordt er een kindje uit het publiek gehaald die in een bootje over het water mag varen. In de show wordt veel educatie en algemene feiten over dolfijnen besproken. De presentatie is echter alleen in het Duits. Spreek je geen Duits, ben dan niet bang! De dolfijnen laten continu prachtige sprongen en mooie/leuke gedragingen zien. Het is dus sowieso leuk om naar te kijken!

 

Andere dieren

Duisburg heeft een aantal zeer interessante diersoorten die je niet overal ziet. Zoals bijvoorbeeld koala's, mierenegels, boomkangoeroes, fossa's, tasmaanse duivels, een rivierdolfijn, de koritrap en verschillende apensoorten. Ben je gek op aparte soorten dan kun je je hier wel vermaken! Ook als je gewoon een leuk dagje uit wilt zijn er echt heel veel mooie en indrukwekkende verblijven/dieren. Bijvoorbeeld het voederen van de wilde honden, waarbij er een stuk vlees aan een soort kabelbaan hangt en de dieren moeten 'jagen' op hun voedsel. Het tijgerverblijf en berenverblijf zijn ook absolute favorieten van mij. Ook het apenhuis, waar twaalf verschillende soorten primaten te zien zijn is indrukwekkend, al is het wel een beetje ouderwets. Klassieke dierentuindieren zijn er ook volop te vinden. Denk hierbij aan giraffen, olifanten, leeuwen, tijgers, beren, wolven etc. De dieren laten zich over het algemeen goed zien en in veel gevallen kun je heel dichtbij komen, wat ook voor fotograferen heel handig is. Het is moeilijk om favorieten te noemen, aangezien er zoveel leuke en mooie dieren te zien zijn. Persoonlijke favorieten zijn voor mij uiteraard de rivierdolfijn Baby, de tuimelaars, de zeeleeuwen, de zeehonden, maar ook de witte wolven, het leeuwenverblijf en het apenverblijf. Ik denk dat er voor iedereen wat wils is in deze dierentuin en ik heb nog niemand gehad die het niet leuk vond. Het is echt een leuk park voor een ouderwets dagje dierentuin.

Voor en Nadelen

Voordelen:

 • Goedkoop vergeleken met Nederlandse dierentuinen. Ook arrangementen voor families, alleenstaande ouders en kinderkaartjes gelden tot 16 jaar oud!
 • Heerlijk dagje dierentuin met alle bekende soorten + extra's. Veel winkeltjes en speelmogelijkheden. Gewoon een lekker dagje weg.
 • Interessante en speciale diersoorten voor de liefhebber. Ook veel soorten die je niet in Nederlandse dierentuinen ziet.
 • Een uitgebreid aanbod van shows en presentaties. Soms mag je zelfs de dieren voederen onder toezicht.
 • Groot aanbod aan restaurants en horecapunten met heel veel keuze aan snacks, maaltijden, drankjes en snoep.
 • Goede bereikbaarheid met zowel de auto als tram. Het ligt vlak langs de snelweg en zeer dichtbij het centrum van Duisburg.
 • Veel binnenverblijven, waardoor het zelfs met slechter weer goed te doen is. Je kunt dan gewoon even wachten in één van de grotere verblijven als het regent.
 • Verrassend ruim en groen voor een stadsdierentuin. Alles ligt er netjes en verzorgd bij. Ook de dierenverblijven zijn mooi en netjes.

Nadelen:

 • Je kunt bijna nergens in het park pinnen! Aan de kassa uiteraard wel, maar in de restaurants, winkeltjes en horecapunten vaak niet of pas vanaf een bepaald bedrag. 
 • Buiten de lente en zomer komt dit park vaak wat grauw over. Je mist al het groen dan echt enorm. Het is een groot verschil wanneer alles weer begroeid is.
 • Medewerkers spreken geen Nederlands en zelden Engels. Zorg dus dat je basis Duits begrijpt en kunt toepassen.
 • Veel winkels en horecapunten zijn in de rustige periode gesloten. Uiteraard is niet alles open als er weinig mensen zijn.
 • In de drukste periode (zomervakantie en overige vakanties) kan het echt zo druk zijn dat het zwart ziet van de mensen. Vermijd Duitse vakantiedata!
 • Het park ligt boven een snelweg. Dit merk je op de brug vooral doordeweeks omdat je het verkeer dan kunt horen. Kom je in het weekend dan valt dit mee.
 • Er zijn zeer weinig parkeerplekken en de parkeerplekken die er zijn, zijn onduidelijk aangegeven. Je moet vaak een drukke weg oversteken om bij het park te komen.

Conclusie

Als iemand mij advies vraagt om een dierentuin dan raad ik ze Duisburg altijd aan! Deze dierentuin biedt eigenlijk alles wat je van een dierentuin verwacht + meer, voor een zacht prijsje. Ook heeft het net weer een andere uitstraling dan een Nederlandse dierentuin wat verfrissend is, maar ook nostalgisch kan zijn. Deze dierentuin is het mooiste in de lente en zomer, omdat je dan van het groen kan genieten. Ook bij slecht weer biedt het echter genoeg mogelijkheden. Ik zou deze dierentuin mijden in de Duitse vakantieperiode, het is namelijk een populaire dierentuin en het is er dan ongelofelijk druk! Met kinderen is het ook prima te doen. Vooral de grote speeltuin en de kinderboerderij zijn erg leuk voor hen! Je kunt bijna overal met een buggy of rolstoel komen. Kortom: Wil je een lekker dagje dierentuin? Ga eens naar Duisburg! Vergeet alleen niet contant geld mee te nemen en leer wat basis Duits voor de zekerheid.