Sneeuwpret in het Dolfinarium

Inleiding 

Het leek er even op dat we het niet meer zouden zien dit jaar; sneeuw! Helaas niet zo veel als de voorgaande jaren, maar genoeg voor leuke foto's van de sneeuwpret in het Dolfinarium. Met het opwarmen van de aarde zijn onze winters de laatste jaren erg warm en is er weinig sneeuw. Ik vind dit als fotograaf ook heel jammer, aangezien sneeuwfoto's uniek zijn in dierentuinen. Vroeger rende ik bij iedere sneeuwbui meteen naar mijn camera om in mijn favoriete parken te fotograferen. Die tijd lijkt nu helaas voorbij.. Toch heb ik nog even kunnen genieten van de korte sneeuwbui deze week en wat leuke foto's geknipt in het gesloten park. Laat de lente nu maar komen!  

Voorheen had ik altijd de leukste sneeuwbalgevechten met de dolfijnen. (In contrast tot de zeewiergevechten in de zomer). Ook was het altijd heel leuk om te zien hoe de dieren reageerden op de sneeuw. Vooral diertjes die voor het eerst sneeuw zagen zoals de jonge tuimelaars, zeeleeuwen en bruinvissen. Het is zo jammer dat me nog maar zo weinig sneeuw zien in de winter. Tegelijkertijd baart het me ook zorgen. Het klimaat verandert zichtbaar. Het is daarom ook zo belangrijk dat we allemaal ons steentje bijdragen aan de klimaatsverandering.

Gesloten periode

Ook in de winter gaat het werk in de dierverzorging natuurlijk gewoon door. Op de kerstvakantie na is het park gesloten in de winter, momenteel ook nog steeds. Dit betekent niet dat de dieren niet getraind worden! Dolfijnen hebben altijd mentale en fysieke verrijking/stimulatie nodig. Ook als er geen publiek meekijkt! De dierverzorgers werken moeten ook als het ijskoud is naar buiten en met de dieren werken. In een natte omgeving is dit uiteraard vaak nog vervelender. Je moet er wat voor over hebben! De trainers en verzorgers komen dik ingepakt naar buiten voor een trainingsessie wanneer ik mijn camera pak. Er ligt niet veel sneeuw, maar genoeg voor een winterse sfeer. Het water van de dolfijnendelta stoomt vanwege het warme water in de kraambaai. Dit is de enige plek waar het water kan worden verwarmd. De dieren lijken wel nog actiever met de kou, iets wat ik met de paarden ook altijd merk. De dieren zijn dan 'fris' volgens veel mensen. Duikers maken de dolfijnendelta ondertussen schoon. Ook zij moeten gewoon het water in, óók in de winter. Jonge James kijkt vrolijk rond en laat zien wat hij al allemaal kan. Maaike presenteert zichzelf opgewekt en krijgt een heerlijke grote vette vis als beloning. De dieren krijgen een uitgebreide speelsessie, terwijl de dieren aan de andere kant van de delta nieuwsgierig naar mij toe komen. Intussen prikken mijn wangen van de kou. Ook mijn handen, die inmiddels nat zijn worden rood en koud. En dan te bedenken dat deze verzorgers de hele dag de kou trotseren om deze dieren te verzorgen. Wat een toppers!