Expositie: Kijk! Een Walvis!

Inleiding 

Vorig najaar spoelde het gigantische lichaam van vinvis Antonius aan in Vosseslag (De Haan) in België. Tijdens een leuke en leerzame zomerexpo werd het verhaal van deze vinvis verteld. Blikvangers waren de indrukwekkende kaken en enkele skeletten van kleinere walvissen. Mijn absolute reden om te gaan kijken waren de zeldzame en zeer oude orka botten! Namelijk twee schedels van een in 1843 bij ons aangespoelde moeder-orka met haar jong. Er lagen nog veel meer gave botten en objecten in bruikleen. Ik heb hier een aantal foto's van gemaakt.

Antonius was een gewone vinvis. De Gewone Vinvis is de meest verspreidde soort ter wereld van negen vinvissoorten in totaal. Het is een grote slanke walvis en de op één na grootste walvissoort ter wereld waarbij hij alleen verslagen wordt door de Blauwe Vinvis. De bovenzijde, borstvinnen en staartvin zijn donkergrijs. De onderzijde is lichtgrijs tot wit van kleur. De rugvin is zoals bij alle vinvissen (hieraan danken ze naam vinvis) kenmerkend ver naar achteren geplaatst en sikkelvormig.  De Gewone Vinvis voedt zich met vis, inktvis en plankton dat uit het water wordt gefilterd met behulp van baleinen. Vinvissen storten zich met hoge snelheid in een school vis of krill, waarbij ze enorme hoeveelheden water inzwelgen, om dit daarna weer naar buiten te persen. De vangst blijft dan in de baleinen hangen. Wanneer het dier zich voedt, draait het zich op zijn rechterzijde. Dat is misschien de oorzaak van het asymmetrische aanzicht van de kop, die aan de rechterzijde een grote witte vlek vertoont. De Gewone Vinvis leeft in paren of in kleine groepen genaamd pods van zo'n 6 tot 10 dieren. Er zijn echter ook groepen van meer dan 100 dieren waargenomen. Het is een vocale walvissoort die naast de klassieke hoge geluiden ook een hard gebrul uitstoot wat kilometers verder kan worden gehoord. Ze voeden zich met vis, inktvis, plankton en andere ongewervelden die ze uit het water zeven met baleinen. Het is een soort die veel wordt waargenomen door whalewatchers en er zijn regelmatig strandingen van Gewone Vinvissen, ook in Nederland is dit al meerdere keren voorgekomen.

Expositie

De locatie van deze kleine expositie is vlakbij de kust. Het is er ookj vrij toeristisch en je kunt er dus een heerlijk dagje uit van maken. De expositie is gratis om te bezoeken. Wel kan het even duren voor je naar binnen mag als het druk is heb ik gehoord. Het gebouw is namelijk niet heel groot. Voor deze expositie zijn stukken van verschillende andere collecties gebruikt, waardoor het als walvisfan echt de moeite waard is!  Mijn absolute reden om te gaan kijken waren de zeldzame en zeer oude orka botten! Namelijk twee schedels van een in 1843 bij ons aangespoelde moeder-orka met haar jong. Dit zijn waarschijnlijk de oudste orkabotten in een collectie ter wereld! De expositie bestaat uit twee ruimtes die vol staan met educatie en interessante botten en andere overblijfselen. Alleen al het leesmateriaal houdt je even bezig. Ook zijn er verschillende videobeelden te bekijken. Er wordt uitgebreid uitgelegd wat er is gebeurd met Antonius nadat hij werd gevonden en hoe hij werd schoongemaakt. Er staan echter ook algemene educatiepunten over walvisachtigen tussen. Je mag heel dichtbij de verschillende botten en resten komen, de meest waardevolle stukken staan echter achter glas. De expositie is leuk, leerzaam, maar wel klein. De stukken en educatie maken dat naar mijn mening wel goed. Ook kun je dit heel goed combineren met een dagje strand en een leuk restaurantje. Deze zijn allemaal op loopafstand van het expositiegebouw.