Poema del Mar

Introductie 

Poema del Mar is een aquarium in Las Palmas de Gran Canaria. Het is van dezelfde eigenaar als Loro Parque en Siam Park. Poema del Mar, (vertaald: "Gedicht van de zee") werd op 17 december 2017 geopend. Het aquarium is opgedeeld in gethematiseerde gebieden. In het eerste gebied, La Jungla, worden landschappen nagebootst als eerbetoon aan de vijf continenten. Het tweede gebied, Arrecife, is een wandeling rond een enorme cilinder met een grote verscheidenheid aan koralen en vissen. In de derde zone, Deep Sea, wordt de diepste oceaan weergegeven. Poema del Mar is prachtig en huisvest een aantal zeer interessante soorten. Waaronder een brakwater combinatie die ik in mijn eigen woonkamer ook heb! Namelijk zilverbladvissen, argusvissen en kogelvissen in één bassin.

Momenteel is Poema del Mar één van de grootste en modernste aquaria ter wereld. Het neem je echt mee naar een andere wereld. De thematisatie en het formaat van dit aquarium maken het een indrukwekkend dagje uit. Ook voor mensen die geen fan zijn van dieren of aquaria in het algemeen. Het gebouw bestaat uit 12.500 vierkante meter, geïnspireerd op de ontwerpen van Nestor Martín-Fernández de la Torre, wiens picturale werk "Poema del Atlántico" ook inspiratie was voor de naam van het aquarium. Het bestaat uit drie grote thema gebieden: Aquatische ecosystemen aan de oppervlakte, diepzee en zoet water. Verder kom je 35 ecosystemen verdeeld in verschillende aquaria tegen die voor een totaal van 7.500.000 liter water, bijna alle natuurlijke habitats in de oceaan vertegenwoordigen. Los van een leuk dagje uit is het ook heel educatief én Poema del Mar zet zich in voor natuurbehoud. Ze werken  samen met de Europese Commissie en het Milieuprogramma van de Verenigde Naties om een ​​coalitie van aquaria te starten om zo de vervuiling door plastic en andere kunststoffen te bestrijden. Ook voeren ze bewustmakingsacties uit door middel van educatieve workshops, projecten voor de instandhouding en bescherming van kwetsbare soorten (zoals het herstel van gewonde schildpadden voor hun terugkeer naar de zee) en actieve educatie in het aquarium zelf.


Faciliteiten en Uitstraling

Al wanneer je aankomt bij het aquarium wordt je begroet door zeedieren; Acht kleurrijke orka-beelden, allemaal met een andere kunststijl staan in een rij voor de ingang. Deze beelden zijn deel van een collectie die over alle Canarische eilanden zijn verspreid. Dit om bewustzijn te creëren betreft het leven in de zee en als promotie voor het Aquarium. Wanneer je de ingang betreed krijg je al meteen een idee van het formaat van dit aquarium. Grote ruimtes en een heel hoog plafond groeten je. Je kunt hier meteen je kaartjes kopen, kijken in het winkeltje of meer informatie vragen voor je het aquariumgedeelte betreed. Wanneer je dan eindelijk naar binnen gaat kom je meteen in een enorme hal, bekleed met rotsen, kliffen, bomen en andere planten. Het is er echt enorm! Helaas is het plafond niet aangekleed en dat stoorde mij in het begin enorm. Het vormt zo namelijk niet één geheel. Als je verder op de route komt stoor je je hier echter minder aan. In dit eerste gebied dat  'La Jungla' heet, worden verschillende landschappen nagebootst die iets te maken hebben met het aquatische klimaat. De route is mooi, groot en interessant. Je waant je door kliffen, gebergte, over een loopbrug en gaat zo steeds verder naar beneden. Je komt langs prachtige verblijven en aquaria met ontzettend helder water en zeer interessante, mooie en kleurrijke soorten. Later op de route doorkruis je dit gebied opnieuw, maar via een andere weg.

Langzaam maar zeker wordt je ondergedompeld in de wereld van de zee tot je bij het volgende gedeelte komt dat 'Arrecife' heet. Je begint hier vrij hoog, bij een klein lijkend bassin met een eilandje. Wanneer je verder daalt blijkt echter dat dit de bovenkant was van een werkelijk enorme cilinder die vol zit met vissen en koralen. Je cirkelt meerdere keren om deze cilinder waarbij je alle lagen van het ecosysteem tegen komt. Ook hier is de schaal van alles weer immens. De ruimte om je heen is donker, waardoor je ongestoord naar het zeeleven kunt kijken zonder lichtreflecties. Na deze ervaring stuit je op een kleine bar, waar je iets te drinken kunt kopen. Ook kun je er fruit of een gebakje krijgen. Er is helaas verder geen restaurant of eetgelegenheid in Poema del Mar. De weg vervolgt door zowel donkere gedeelten als terug in het jungle gebied. Buiten dat er tientallen prachtige aquaria te vinden zijn in en dat het geheel spectaculair gepresenteerd wordt aan de bezoekers is een van de meest opvallende ruimtes het aquarium aan het einde van de route. Dit enorme haaienaquarium bestaat uit het grootste gebogen glas ter wereld welke 140 ton weegt, 36 meter lang is en zeven meter hoog is! Dit is ook meteen de finale van de route. Het is niet de bedoeling dat je omdraait en alles nog een keer bekijkt, dus geniet sowieso van alle verblijven en neem je tijd!

 

Dieren

Er zijn ongelofelijk veel verschillende dieren te vinden in Poema del Mar. Ik kan ze uiteraard niet eens allemaal benoemen. Wel kan ik je mijn persoonlijke hoogtepunten geven. Dit zijn onder andere de Siddderaal, Afrikaanse maanvis, Siam krokodil, Gezadelde kwastvinsnoek, de hamerhaaien, de Port Lincoln haaien, Olmen, de Grote Rafelvis, het aquarium met regenboogvissen en mijn persoonlijke favoriet is de brakwater combinatie die ik in mijn eigen woonkamer ook heb! Namelijk zilverbladvissen, argusvissen en kogelvissen in één bassin. Er is echter voor ieder wat wils! Ben je een van haaien, reptielen of zelfs standaard aquariumvissen? Van grote, gevaarlijke dieren of juist van kleurrijke of schattige dieren? Poema del Mar heeft ze allemaal. Denk aan koraalvissen, zeebaarzen, schildpadden, haaien, kwallen, zeepaardjes, zeesterren, krabben, kreeften, salamanders, roggen, krokodillen etc. Dit maakt het ook voor iedereen leuk om hier een dagje te spenderen. Het is ook heel leuk om te zien hoeveel bewondering de bezoekers hebben voor alle dieren en prachtige verblijven. 

 

Voor en Nadelen

Voordelen:

 • De bereikbaarheid is heel goed. Het lig in de haven van Gran Canaria, waar alle cruiseschepen ook aanmeren. Op een steenworp afstand van het  winkelcentrum 'El Muelle'. Er gaan verschillende bussen van en naar het plein langs Poema del Mar en aangezien het midden in het toeristische centrum van Gran Canaria ligt is er heel veel te doen.
 • Prachtige thema gebieden en aquaria, zelfs als je geen fan ben van vissen/dieren is alles indrukwekkend en een lust voor het oog.
 • Het is erg groot voor een aquarium en je spendeert er over het algemeen een stuk meer tijd dan de meeste aquaria. Zeker een halve dag tot een dag vermaak. In tegenstelling tot enkele uurtjes.
 • Als liefhebber van zeldzame soorten kun je je hier ook goed vermaken! Met name de olmen en Port Lincolnhaaien waren ontzettend gaaf om te zien, maar overal vindt je wel 'pareltjes'.
 • De finale van de route, de enorme haaientank is het alleen al waard. Wat een gigantisch aquarium! Je kunt er uren naar kijken!
 • Poema del Mar doet heel veel aan educatie en natuurbehoud. Wat het dus niet alleen een leuk dagje uit maakt, maar ook een leerzaam dagje en je draagt bij aan natuurbehoud als je een kaartje koopt!
 • Poema del Mar is op dit moment één van de grootste, modernste en beste aquaria ter wereld en dus een absolute must-see, al helemaal als je al interesse hebt in aquaria/dierentuinen/zeedieren.
 • Omdat het zo groot is, is het zelfs bij drukte goed te doen. Omdat je één route afloopt sta je elkaar ook niet in de weg. Omdat de verblijven zo groot zijn is er ook veel plek om te kijken.

Nadelen:

 • Ik vond het persoonlijk heel jammer dat het dak gewoon een kale fabriekshal is en de rest heel mooi aangekleed. Dit haalt je erg uit de beleving. 
 • Op een kleine bar na is er geen restaurant of andere eetgelegenheid in Poema del Mar. Terwijl je er toch een behoorlijke tijd kunt spenderen. Ook zijn er weinig WC's.
 • Omdat je maar één route loopt en het niet de bedoeling is dat je omdraait kan het zijn dat je bepaalde dingen mist. Je kunt niet later nog eens terug om iets nog een keer te bekijken.
 • Je kunt en mag niet overal foto's maken. Dit is natuurlijk erg jammer als je graag foto's maakt van je bezoekjes. Soms zijn de omstandigheden niet goed om te fotograferen, maar er zijn ook soorten waarbij het gewoonweg niet mag. 
 • Bij drukte kun je niet lang spenderen bij ieder aquarium omdat iedereen graag wil kijken en foto's wil maken. Je kunt dan besluiten te wachten, maar als iedereen dit doet ontstaat er een opstopping bij de verblijven die aan paden liggen. (Bij de grote verblijven is vaak genoeg ruimte).
 • Er speelt over het hele aquarium vrij harde, klassieke muziek. Je moet er van houden en wanneer je dat niet doet dan ben je er na een tijdje wel klaar mee.

Conclusie

Poema del Mar is een prachtig aquarium met een enorm formaat en aanbod. Voor vrijwel iedereen is er wat te beleven en de thematisatie en prachtige verblijven dompelen je onder in de wereld van de zee. Je spendeert er veel meer tijd dan in een gemiddeld aquarium en er zijn ongelofelijk veel grote en unieke verblijven te vinden. Naast dat het een harstikke leuk uitje is, is het ook leerzaam en draag je bij aan natuurbehoud wanneer je een kaartje koopt. Dit is het in mijn ogen alleen al waard. Zelfs als je niet gek bent op vissen of dierentuinen is er genoeg om te zien, doen en je te vermaken. Er zijn veel soorten te zien die je niet overal tegenkomt en het aanbod is indrukwekkend, mooi en kleurrijk. Ook is het prima te combineren met uitjes in de omgeving. Ik raad dit aquarium absoluut aan! Voor hele jonge kinderen is het misschien geen goed idee, omdat er geen restaurant is en bijna geen speelmogelijkheden. Vanwege het formaat moeten ze dan dus heel lang hun aandacht bij alle aquaria houden. Voor alle andere doelgroepen is er echt voor iedereen wel iets te zien en te beleven!