Oceanica de nieuwe show in het Dolfinarium

Introductie 

In de kerstvakantie kon je al try-outs zien van de nieuwe show van het Dolfinarium: Oceanica. Na jaren is het tijd voor een vervangende show. De voorgaanger: Aquabella, was een prijswinnende, maar gedateerde show die onlangs delen educatie en een prachtige boodschap, toch net niet voldeed aan het steeds moderner wordende beeld van educatieve shows en presentaties. Nu men kritischer kijkt naar het houden van dieren, met name dolfijnen en orka's is er ook vaak kritiek op de hoeveelheid vermaak versus educatie in shows. Klassieke dolfijnenshows hebben harde muziek, effecten, en de trainers gaan op de dieren staan en worden door de dieren in de lucht gegooid. Dit beeld is aan het veranderen. Ook Oceanica wordt educatiever, rustiger en de trainers stoppen met verschillende aspecten van waterwerk. 

Dit draagt bij aan het steeds educatiever wordende beeld van dierenparken, waarin volgens veel mensen dierenshows eigenlijk geen plek meer hebben. Vroeger was het in dierenparken vrij normaal om shows te zien met olifanten, apen, beren en paarden. Zelfs hier in Nederland! Ook wilde dieren in circussen zijn inmiddels verleden tijd. Waarom zijn bijna al deze shows verdwenen behalve de dolfijnenshows? Om dit te kunnen begrijpen zul je je eerst moeten verdiepen in het houden van zeezoogdieren. Dolfijnen zijn ontzettend intelligente dieren die in het wild bijna de hele dag bezig zijn met het zoeken en jagen naar voedsel. Hierbij gebruiken ze heel veel fysieke én mentale energie. In gevangenschap hoeven de dolfijnen niet op jacht. Om ze toch verrijkt te houden en te voorkomen dat ze zich gaan vervelen is er daarom training bedacht. De dolfijnen als het ware laten werken voor hun voedsel, net zoals in het wild. Zowel fysiek en mentaal worden de dieren uitgedaagd als ze een opdracht krijgen en daar vervolgens een voedselbeloning voor krijgen. Zo blijven de dieren verrijkt en fit. Shows zullen daarom nooit helemaal verdwijnen. Ook als er geen publiek is worden dolfijnen getraind om verschillende gedragingen te laten zien. Wat vroeger gebruikt werd als vermaak, wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt als educatie. Ook zie je dat veel oude gedragingen zoals het springen door een hoepel etc. plaatsmaken voor natuurlijke gedragingen met als doel te laten zien waar deze dieren de gedraging voor gebruiken in het wild.


Oceanica

Bij de vorige twee shows, "Droomwens" en "Aquabella"  waren er verbouwingen en/of grote aanpassingen aan het decor. Dat is dit keer niet het geval. Bij de verbouwing van Aqua Bella is expres voor een scherm gekozen waar in de toekomst ook nog mee gewerkt gewerkt kon worden. Doormiddel van projectie kun je dit scherm als het ware als decor gebruiken. Oceanica maakt slim gebruik van de projecties op het scherm en de verschillende licht-effecten in en om het bassin. Na een pakkend intro begint de show met een educatief stukje over de evolutie van dolfijnen en andere walvisachtigen, walvisachtigen in het algemeen en de verschillende lichaamsdelen van dolfijnen en waar deze voor worden gebruikt. Denk aan echolocatie, jagen etc. Vervolgens wordt er aandacht gevraagd aan natuurbehoud en het feit dat er de laatste decennia al tientallen soorten dieren zijn uitgestorven. Verschillende bedreigingen waaronder de plasticsoep komen aan de orde. Deze worden afgewisseld met gedragingen van de dolfijnen. De boodschap luidt: "Ontdek, beleef en bescherm". Deze boodschap wordt tegenwoordig door meerdere dierenparken gebruikt en wil zegen dat je door de dieren te ontdekken en te beleven in gevangenschap, de neiging ontwikkeld om deze dieren te beschermen in hun natuurlijke leefgebied. Door deze dieren van zo dichtbij te zien in dierenparken ga je om ze geven en wil je ze beschermen. Hoewel dit natuurlijk nog de try-outs zijn en de show ook in het nieuwe seizoen nog gestaag ontwikkeld gaat worden, is dit een leuke en frisse show vergeleken met Aqua Bella. Het is heel educatief, maar door de hoge kwaliteit van het scherm en het gebruik van geluid, beeld, belichting en de gedragingen van de dieren is het absoluut  niet minder spectaculair. Voor mij persoonlijk is het een hele verbetering, al zal het voor veel mensen ook erg wennen zijn! Het feit is dat entertainment op steeds meer plekken plaats maakt voor educatie en dat moeten we naar mijn mening met zijn allen omarmen!