Orka's van Marineland

Inleiding 

De orkagroep van Marineland  heeft ook dit jaar weer te maken nieuwe gebeurtenissen, trainingen en uitdagingen. Zo wordt het bassin binnenkort gerenoveerd en loopt er een belangrijk onderzoek naar orka Wikie. Hoe is het inmiddels met de vier dieren? Wat zijn de toekomstplannen voor deze groep? Gaan de trainers eigenlijk nog ooit het water in met de orka's in Marineland? Lees alles over Wikie, haar broer en haar twee zoons! Ik blog regelmatig over de orka's van Marineland. Dit zijn de eerste orka's die ik ooit in het echt zag. Ze zijn daarom heel erg belangrijk voor mij en hebben een plekje in mijn hart. Helaas hebben we nu Freya en Valentin verloren. Twee iconische dieren die veel te vroeg moesten gaan. Ik schreef al eerder over Freya's overlijden. Valentin is kort daarna overleden aan een maagtorsie. Er is een vermoeden dat dit door de recente overstromingen komt. In het wild bestaan orkagroepen met name uit vrouwtjes met hun jongen.Nu leeft Wikie, samen met haar broer en haar jongen in Marineland. Een vrij natuurlijke samenstelling dus, al is de groep nu erg klein en is Wikie het enige vrouwtje.

Het gaat heel goed met de groep orka's in Marineland. Wikie is overduidelijk de baas en de andere dieren hebben dit allemaal geaccepteerd. Momenteel ligt de focus op het trainern van de twee jonge dieren Moana en Keijo. In kleine en soms grotere stappen leren zij alle gedragingen die de volwassen dieren ook kunnen. Ook wordt er gewerkt aan nieuwe, high-energy gedragingen om de dieren fit en verrijkt te houden. Binnenkort wordt het orkabassin gerenoveerd. Dit betekent dat het water een langere tijd lager moet gaan staan. Om ongelukken te voorkomen dragen de trainers dan harnassen. Dit wordt nu al geoefend zodat de orka's niet bang worden van de veranderingen. Veel dieren zijn erg gevoelig voor verandering en vinden nieuwe dingen eng. Een heel interessant onderzoek wordt momenteel utigevoerd met orka Wikie. Zij kan namelijk menselijke geluiden imiteren en begrijpt de betekenis daarvan! Zo kan ze bijvoorbeeld tellen en haar trainers begroeten. De conclusie van dit onderzoek zal worden gepresenteerd op de eerstvolgende IMATA conferentie!


Inouk

Inouk werd op 23 februari 1999 geboren. Hij was hiermee het tweede jong en de eerste zoon van Sharkan. Inouk is vroeger altijd vrij klein geweest voor zijn leeftijd en geslacht en was soms wat moeilijker uit elkaar te houden met Wikie. Met het overlijden van Valentin is Inouk nu het enige volwassen mannetje en heeft hij ruimte gehad om uit te groeien. Het resultaat is hiervan is erg goed zichtbaar! Inouk is enorm! Hij is echt de grote man van de groep met zijn enorme formaat en omgebogen rugvin. Hij doet me heel erg denken aan zijn vader Kim, vooral als ik hem op recente foto's bekijk. Inouk is iets terughoudender dan Wikie in karakter en leert minder snel wanneer het aankomt op de trainingen. Inouk is onder andere te herkennen aan de twee sproetjes op zijn keel aan de linkerkant van zijn lichaam. Zijn linker oogvlek is ook erg karakteristiek met drie uitstulpingen aan het einde, dicht achter het oog. Inouk is een kalm en zacht dier, ondanks zijn steeds groter wordende formaat en zijn daarmee imposante uiterlijk. Hij is letterlijk een grote vriendelijke reus.


Wikie

Wikie werd geboren op 6 januari 2001. Ze was meteen een grote publiekslieveling en werd geprezen als "Baby star Wikie" door het park. Wikie is een vrij stevige orka met een groot hoofd in verhouding tot haar lichaam. Ze zwemt bijna altijd met haar twee jongen in sleeptouw. Wikie is speels, eigenwijs en neemt sneller initiatief dan de andere jonge orka's. Ze is ook gek op speeltjes en jaagt regelmatig op meeuwen die op de bassinrand lopen. Hierbij gebruikt ze vaak een stukje vis of een ander lokmiddel. Dit "baiting" wordt ook gedaan door orka's in Seaworld en is een bewijs van de intelligentie van deze dieren! Wikie is te herkennen aan haar oogvlekken. Deze zijn puntig en aan het einde zijn duidelijke stipjes te zien. Inmiddels heeft ze twee zonen genaamd Moana en Keijo. Ze heeft na de dood van Freya de leidende rol in de groep overgenomen en is nu de matriarch. Haar gedrag is hierin ook erg aangepast en ze is veel dominanter dan ze voorheen was en over het algemeen heel anders. Ook naar de trainers toe! Ze heeft volgens haar verzorgers echt een gedragsverandering gehad nu ze de matriarch is. Sinds een tijdje wordt er gewerkt aan een onderzoek waarbij Wikie leert om menselijke geluiden na te doen en deze te koppelen aan woorden. Zo kan ze "Hallo" zeggen en tot drie tellen. De conclusie van dit onderzoek komt binnenkort uit op de IMATA conferentie!

Moana

Moana werd op 16 maart 2011 geboren in Marineland. Zijn moeder is Wikie, die in 2001 zelf in Marineland werd geboren. Zijn vader is Ulises, een mannetje dat in Seaworld San Diego leeft. Wikie is bevrucht doormiddel van K.I. en heeft Ulises dus nooit ontmoet. K.I. bied een uitkomst in situaties waar dieren in één bepaald park allemaal verwant zijn. Het is zo toch mogelijk voor de dieren om jongen te krijgen en hun natuurlijke gedrag te uiten zonder inteelt te hoeven gebruiken of de dieren te moeten verplaatsen uit een vertrouwde groep of hierarchie. Er werd eerst gedacht dat Moana een vrouwtje was. Dit werd zelfs al naar buiten gecommuniceerd naar het park en is ook de reden dat het jonge mannetje "Moana" werd genoemd, wat eigenlijk een vrouwelijke naam is! Toen later werd ontdekt dat hij toch een mannetje was hebben ze de naam zo gelaten. Moana is een groeiend jong mannetje en ook hij neemt zichtbaar toe in formaat. Hij is volop in training en leert bijna maandelijks nieuwe dingen. Moana is een orka die het moeilijk vindt om iets nieuws te doen en moet op een bepaalde manier worden getraind om succes te hebben. Hij is ook erg gesteld op één trainer. Moana vind het moeilijk om de waterwerk sessies te oefenen. Trainers oefenen namelijk regelmatig het scenario waarbij er iemand in het water valt of op een andere manier het water betreed met de orka's. Zo zijn de dieren gewend aan mensen in het water, mocht er een keer iets misgaan. Waterwerk stopte in Marineland in 2008.

Keijo

Keijo werd op 20 november 2013 geboren in Marineland. Zijn moeder is Wikie en zijn vader is de overleden Valentin. Keijo is echt de baby van de groep! Hij is erg klein vergeleken met zijn grote broer Moana en zelfs nog heel licht geel, waar normale orka's wit zijn. Dit is een kenmerk van jonge orka's. Zij worden erg donker geboren, waarbij de witte delen oranje of bruin zijn en ze worden steeds lichter naarmate ze groeien. Keijo is een stuk gevoeliger dan zijn broer Moana en blijft nog veel bij Wikie. Hij is ontzettend speels en gek op spelen door het raam met zijn trainers. Hij is erg schattig om te zien en steekt graag zijn tong uit naar bezoekers om een reactie uit te lokken. Keijo is begonnen met de basis training, waarbij hij met name zijn moeder kopieert. 

 

Foto's