Hoe is het met dolfijn Anke?

Inleiding 

Dolfijn Anke werd al snel een publieksfavoriet toen zij op 28 september 2008 naar het Dolfinarium in Harderwijk verhuisde. De zeer herkenbare vrouwtjestuimelaar speelde graag met bezoekers en heeft een aandoenlijk uiterlijk; haar onderkaak staat scheef waardoor ze haar bek niet helemaal kan sluiten. Dit is het gevolg van een gebroken kaak die zij opgelopen had in het verleden. Anke kwam naar het Dolfinarium in kader van het Europese fokprogramma. Ze heeft twee keer een jong gekregen en beide zijn snel overleden. Daarom is zij op 19 maart 2012 weer teruggekeerd naar Tiergarten Nürnberg. Hoe is het nu met Anke?

Anke werd in 1983 geboren in de Verenigde Staten. Op 18 januari 1985 verhuisde ze van het  Marine Life Oceanarium in Mississippi naar het Dolfinarium samen met Nynke en Maaike. Op 16 juli 1987 verhuisden Anke en Nynke naar Allwetterzoo Münster in Duitsland. Op 28 december 1990 verhuisden de twee dames vervolgens naar  Tiergarten Nürnberg. Op 18 mei 2006 kreeg ze hier haar eerste kalf. Dit kalf stierf echter dezelfde dag nog aan longproblemen. Anke is een zeer sociale dolfijn en is gek op jonge dieren! Ze vervult heel graag de tante positie en zwemt graag met kalfjes. Dit ging op 24 juli 2006 mis. Er is toen een gevecht ontstaan tussen Anke en Nynke vanwege Nynke's kalf (dat één dag eerder was geboren). Het kalf is hierbij overleden aan een klap tegen het hoofd en Anke is gewond geraakt aan haar kaak. De overblijfselen hiervan kun je nog steeds zien aangezien Anke haar bek niet helemaal dicht kan doen. Anke is naast haar scheve bek te herkennen aan haar vele krasjes en littekens, donkere ooglijn en zwarte snuitpunt. 

In het Dolfinarium

In het Dolfinarium vond Anke al snel haar plaats in de groep, evenals Nynke en Naomi, de andere dolfijnen die samen met haar uit Tiergarten Nürnberg kwamen. Het doel van de verhuizing was dat de vrouwtjes jongen konden krijgen en grootbrengen in het Dolfinarium. Dit omdat het fokken met deze specifieke dieren in Tiergarten Nürnberg nooit echt succesvol was gelukt. De eerste periode in het Dolfinarium werd Anke in de kraambaai geplaatst met drachtige vrouwtjes en vrouwtjes met jongen. Zo kon ze leren hoe de verzorging van een kalf er aan toe gaat. In het wild leren dolfijnen het moedergedrag ook van elkaar. Het idee was dus ook dat een periode in het Dolfinarium om te kijken naar het gedrag van andere moeders de vrouwtjes goed zou doen. Al snel werden de jonge dolfijntjes Rif, Lelie en Luna geboren. Anke was gek op Rif! Zodra hij niet bij zijn moeder zwom was Anke altijd bij hem in de buurt. Haar sociale karakter maakt Anke tot een ideaal moederdier en dat was goed te zien aan haar gedrag naar Rif en de andere jonge dieren. Het was dan ook geweldig nieuws toen in 2009 bekend werd gemaakt dat Anke drachtig was. Haar hele dracht én die van Nynke en Naomi (ja, alle Duitse vrouwtjes waren succesvol drachtig geworden!) was te volgen op de toen populaire website kraamkamer.nl. Op 18 maart 2010 beviel Anke midden in de nacht van haar kalf. De geboorte was op de webcam van kraamkamer.nl te volgen. Hier was goed te zien hoe haar jong werd geboren en hoe dolfijn Liya heel nieuwsgierig was naar het jong. Helaas was het geluk maar van korte duur. Al snel draaide de webcam ineens weg; er was iets aan de hand. Het jong van Anke was zwak en trainers moesten ingrijpen om zijn leven te redden. Er werd een poging gedaan het diertje met de hand te ondersteunen en te voeden, maar helaas overleed hij dezelfde dag nog. Er was grote verslagenheid onder het team en Anke trok meer dan ooit op met Rif en de andere jonge dieren. Een jaar later werd Anke opnieuw drachtig, helaas kreeg ze dit keer een doodgeboren kalf. Hierna werd gestopt met het fokken van Anke. Helaas zal ze nooit haar eigen jong hebben, maar ze is wel een zeer goede 'tante' voor alle jonge dieren om haar heen. Ook was ze altijd heel speels en sociaal naar mensen. Anke was in Harderwijk een echte publieksfavoriet vanwege haar herkenbare, grappige uiterlijk en haar speelsheid. Op 19 maart 2012 is ze weer teruggekeerd naar Tiergarten Nürnberg. 

In Tiergarten Nürnberg

In Tiergarten Nürnberg werd Anke herenigd met de groep waar ze vandaan kwam. Dit waren de vrouwtjes Jenny, Sunny en de mannetjes Noah en Moby. Deze groep had jaren zo geleefd, eerst nog met Anke, Nynke en Naomi erbij en toen die drie dieren in 2008 naar het Dolfinarium verhuisden waren er verder jarenlang geen veranderingen in de Nürnberg groep. Met de terugkeer van Anke kwamen een aantal verhuizingen op gang om de groep opnieuw vorm te geven. In 2013 verhuisden Kai, (het in 2010 geboren jong van Nynke) en Rocco tijdelijk naar het park vanuit het Dolfinarium. Rocco verhuisde niet snel daarna door naar Selwo Marina, een park in Spanje. Een jaar later op 6 mei 2014 kwamen de dames Dolly en Donna uit Zoo Duisburg ook naar de groep toe. In datzelfde jaar werd Nami geboren. Een jong van Sunny en Noah. Op 26 november 2016 verhuisden Kai en Noah naar Rancho Texas op het Canarische eiland Lanzarote. De groep bestond toen dus alleen nog uit vrouwtjes op het oude mannetje Moby na. Dit jaar overleed helaas Moby, de oudste mannetjesdolfijn ter wereld op een leeftijd van 58 jaar oud! Een enorme leeftijd voor een dolfijn. Hij heeft 48 jaar lang in de dierentuin geleefd en vele kinderen verwekt. Momenteel leeft er dus een vrouwelijke groep in Nürnberg. Dit is vrij uniek; alleen in Canada leeft ook een vrouwengroep tuimelaars in een dierenpark. Meestal bestaan groepen tuimelaars in gevangenschap uit familiegroepen of mannengroepen, net zoals in het wild. Anke lijkt haar plek te hebben gevonden terug in haar thuisgroep. Ze ziet er ook erg goed uit en heeft veel minder littekens dan voorheen. Ook lijkt haar kaak iets rechter te zijn dan eerst, al blijft ze makkelijk herkenbaar. Het nieuwe jong Nami is een ongelofelijk stevig en verwend dolfijntje dat kattenkwaad uithaalt met alle andere dieren in de groep. De groep socialiseert goed en alle dieren zwemmen met elkaar. Ook in de shows kun je alle dieren gedragingen zien doen. 

Tiergarten Nürnberg

Tiergarten Nurnberg opende in 1912 op het terrein van de voormalige landententoonstelling uit 1906. De dierentuin wilde Tierpark Hagenbeck in Hamburg imiteren door natuurlijke omgevingen te maken voor de dieren in plaats van simpele traliekooien.  In 1934 moest de dierentuin wijken voor de aanleg van de Reichsparteitagsgelände. De dierentuin werd verplaatst naar een apart, heuvelachtig gebied met rood zand in de buurt van Schmausenbuck en werd bijna 70 hectare groot. In februari 1939 werd de oude dierentuin gesloten en in mei 1939 werd de nieuwe dierentuin geopend. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden veel gebouwen en verblijven vernietigd door luchtaanvallen. Pas in de jaren 1950 was alles weer opgebouwd. In 1971 opende het dolfinariumgebouw. Naast Zoo Duisburg was dit het enige dolfinarium in Duitsland. Aangezien Duisburg honderden kilometers ver weg lag werd dit park niet als concurrentie gezien. De originele groep tuimelaars waren Eva, Andrea, Calypso, Marina, Moby, Max, Moritz, Plusch en Plum. Twee jaar later overleden Max, Moritz, Plusch en Plum. In 1977 ontving het park een mannetje en vrouwtje uit Dinnes Rockport in Texas de Verenigde Staten. Dit waren de tuimelaars Lola en Mel. Beide dieren waren voorheen gestrand en kwamen naar Nurnberg voor permanente opvang. In datzelfde jaar ontving delphinarium Nurnberg zeven costerodolfijnen genaamd Inez, Rosita, Juan, Evita, Coca, Paco en Sabu. Deze soort is niet veel in gevangenschap gehouden. Drie van deze dieren verhuisden later naar Alwetterzoo Munster, waar Paco tot 2009 heeft geleefd. In 1978 overleed Calypso, één van de originele negen dieren. Door de jaren heen zijn er veel jongen geboren in Nurnberg, een groot aantal daarvan overleed echter snel. Enkele tuimelaars die in Nurnberg zijn geboren zijn Neike, Nemo, Nando, Naomi en Noah. Drie van deze dieren leven nu in het Dolfinarium in Harderwijk. Naast tuimelaars worden er nog drie andere zeezoogdieren gehouden; de gewone zeehond, de Californische zeeleeuw en de lamantijn. Dit zijn echter niet de enige soorten waarvoor je kunt afreizen naar deze speciale dierentuin. Nurnberg is enorm soortenrijk en huisvest veel zeldzame diersoorten! 

Het delphinarium van Nurnberg werd gebouwd in 1971. Het was hiermee één van de eerdere Europese dolfinaria. De eerste dieren die naar het dolphinarium kwamen waren de tuimelaars Eva en Andrea vanuit Societe Biologique de Caraibes in Curacao, Marina en Calypso uit Spanje en de mannetjes Max, Moritz en Moby uit Zoo Duisburg.  Moby leefde tot dit jaar in het park, Eva is in 2009 overleden. Zij zijn de stamvader en moeder van vele dolfijnen in Europese dolfinaria. Moby is tevens de oudste mannetjesdolfijn van Europa. Tot en met nu leefden de tuimelaars van het park in het oude dolfinariumgebouw. Daar is nu verandering in gekomen in 2012 toen de nieuwe dolfijnenlagoon opende. Dit is het huidige verblijf van de dieren. Het oude dolfinariumgebouw wordt nog gebruikt als achter de schermen gedeelte.