Ecomare

Inleiding 

Zoals ieder jaar stond ook Ecomare weer op de planning. Dit kleine maar zeer interessante opvangcentrum, ( én museum én aquarium) op het Waddeneiland Texel is het thuis van bruinvissen Michael en Dennis. Ecomare is sinds 2012 een permanente opvang voor deze diersoort. Michael en Dennis komen oorspronkelijk uit het wild. Zij zijn in het verleden opgevangen door SOS Dolfijn en konden niet terugkeren naar het wild. Zij leven nu samen in één verblijf bij Ecomare. Het houden van bruinvissen is niet simpel; er komt veel bij kijken en er zijn weinig parken die eraan beginnen. 

Bij Ecomare worden al sinds 1952 zeehonden opgevangen. Meestal zijn dit de zogeheten 'huilers'. Jonge zeehonden die ziek, zwak of verdwaald zijn. Doordat gewone zeehonden in de zomer worden geboren en grijze in de winter, zitten er bij Ecomare bijna jaarrond zeehonden in de opvang. Af en toe worden ook andere zeehondensoorten opgevangen zoals de ringelrob en de klapmuts. Het hele opvangtraject is er te volgen: van de quarantaineruimtes binnen tot de groepsbassins buiten. Als de dieren zo’n 30 kilo wegen worden ze weer vrijgelaten in de Waddenzee. Verder zijn er ook een aantal zeehonden die niet langer kunnen worden uitgezet, die Ecomare opvangt. Wat speciaal is aan Ecomare is dat je dieren van heel dichtbij kunt bekijken. De zeehondenbassins hebben geen hekken en Ecomare is de enige plek in Europa waar je bruinvissen zowel boven als onderwater kunt bekijken!

Uitstraling

Ecomare is een klein, maar zeer dagvullend opvangcentrum gelegen in een prachtig duingebied. Hoewel het doel van Ecomare strikt informatief is, is er veel moeite gedaan om je bezoek leuk te maken. De displays en aquaria zijn mooi en speels opgemaakt wat het ook voor kinderen leuk en interessant maakt. In Ecomare wordt op een interactieve manier gewerkt aan educatie. Zo zijn er verschillende dingen die je kunt aanraken, aaien of zelf kunt doen. Ook zijn er verschillende presentaties per dag en leuke bezigheden waarbij je zelf aan de slag gaat. De uitstraling van de aquaria is ook heel mooi. Geen enkele bak is dezelfde vorm en alles is mooi en interessant ook al heeft alles een Noordzee thema. Hoewel Ecomare een zeer educatief doel heeft en een groot gedeelte van het gebouw bestaat uit een museum is het absoluut niet kaal, saai of ouderwets. Zo'n beetje alles wat in de ruimtes staat nodigt uit tot onderzoeken. De walviszaal is het pareltje van het museum, waar je op maar een paar centimeter afstand staat met enorme en zeldzame walvisskeletten. Borden, schermen en modellen nodigen je uit om meer te leren over deze intrigerende zeedieren. Door het slimme gebruik van belichting krijg je de indruk dat je onderwater bent en schijnen de schaduwen van de skeletten op de silhouetten boven zich. Zo krijg je ook meteen een beeld van hoe deze dieren er levend uit zien.  

Faciliteiten

Ecomare beschikt over een uitgebreide entree met souvenirwinkel, verschillende kassa's en desks, een wc en toegang naar een zaal, waar soms een tijdelijke tentoonstelling wordt gegeven. Wanneer je vervolgens een kaartje koopt treed je binnen in het museumgedeelte. Hier begin je je pad met verschillende stukken uit de oertijd en ijstijd. Wanneer je verder loopt kom je in het heden terecht. Hier is vanalles te leren over het leven in de zee, met name onze eigen Noordzee. Alles is speels en visueel mooi opgezet. Je kunt je weg vervolgens vervolgen naar het buitenterrein of naar het aquariumgedeelte. De aquaria zijn zeer goed opgedeeld en hebben allemaal een andere vorm en andere diersoorten. Je kunt hier dieren bekijken en leren op twee verdiepingen. Het hoogtepunt is het onderwaterraam van de bruinvissen. Nergens anders in Europa kun je bruinvissen onderwater zien zwemmen! Het andere hoogtepunt is uiteraard de eerder besproken Walviszaal en het buitenterrein. Buiten zijn verschillende bassins te vinden met dieren die zijn opgevangen of in permanente opvang leven. Je kunt er momenteel Gewone zeehonden, Grijze zeehonden, Ringelrobben, Bruinvissen en verschillende zeevogels vinden. De dieren die in permanente opvang leven hebben allemaal eigen bassins waar je heel dichtbij kunt komen en de dieren goed kunt bekijken. Er worden verschillende presentaties gegeven over deze dieren, ook voederingen zijn dan te zien. Aan de andere kant van het terrein zijn de opvangbassins. Hier krijg je als bezoeker een kijkje achter de schermen te zien van hoe het er aan toegaat bij de opvang van dieren uit de Noord en Waddenzee. De dieren die je hier ziet zullen ook vrijwel allemaal terugkeren naar het wild! Verder kun je de duinen op wandelen om een beter uitzicht te krijgen van de omgeving. Ecomare beschikt over een ruim restaurant waar je onder andere drankjes, broodjes en gebak kunt krijgen. Ook buiten is een optie om dit te bestellen en het te nuttigen op het terras.

Dieren

Bij Ecomare kun je drie verschillende vinpotigen bekijken. De Gewone Zeehond, de Grijze zeehond en de Ringelrob. Die laatste is best wel speciaal! Deze dieren komen oorspronkelijk uit Burger's Zoo en er is maar één ander park in Europa dat deze dieren houdt. Wat zo speciaal is aan Ecomare is hoe dichtbij je kunt komen. Je kunt op enkele centimeters afstand zijn van een zeehond of een bruinvis. De zeehonden kunnen zelfs hun bassins verlaten als ze willen. Dit schijnen ze ook regelmatig te doen als het park gesloten is om bij elkaar op bezoek te gaan! De bruinvissen zijn voor mij de absolute favoriet. Ook deze dieren kom je niet veel tegen in dierenparken terwijl ze zo leuk en speciaal zijn. In Ecomare leven twee mannetjes: Dennis en Michael. Beide dieren zijn op jonge leeftijd gestrand en opgevangen door SOS Dolfijn op hun toenmalige locatie in het Dolfinarium in Harderwijk. Zowel Michael als Dennis hebben kort in Harderwijk geleefd voor ze naar Ecomare kwamen. Hier leven ze nu in permanente opvang. Michael is het oudste dier, hij is makkelijk herkenbaar aan zijn donkere hoofd en rug. Dennis is de lichtste en stevigste van de twee. Dennis is een stuk speelser dan Michael. Naast de zeezoogdieren zijn er ook verschillende soorten zeevogels te zien zoals meeuwen, jan van genten en aalscholvers. De meeste dieren zijn opvangdieren of dieren die permanent een plekje hebben gevonden in Ecomare. In het aquariumgedeelte zijn ook nog veel verschillende Noordzeedieren te vinden. Sommige mag je zelfs aanraken. Ik blijf erbij dat Noordzee aquaria ontzettend leuk en leerzaam zijn omdat we er 'onze' eigen dieren in kunnen zien zwemmen.

 

Voor en Nadelen

Voordelen:

 • Ontzettend leuk dagje uit als je in de omgeving Texel/Den Helder bent, helemaal in thema ook!
 • Leerzaam op een leuke manier, ook leuk voor kinderen!
 • Interessante combinatie of mengelmoes van een museum, aquarium, opvang en dierenpark.
 • Het restaurant heeft goede kwaliteit eten en veel keuze, ook ruime plaatsen om te zitten.
 • Zeer grote, zeldzame en goede kwaliteit skeletten in de Walviszaal, een pareltje voor liefhebbers.
 • Leuke evenementen en extra tentoonstellingen. Ook als je een tweede keer bezoekt zie je dus extra dingen. Bijvoorbeeld het in elkaar zetten van het potvisskelet. 
 • Goed bereikbaar met zowel de bus, auto als fiets. Ligt op een toeristische route.
 • Mooie omgeving. Omringt door duinen, heide en natuur. Prachtige flora en fauna, met name in de zomer/lente.

Nadelen:

 • Het is niet groot. Als je niet van plan bent alles te bekijken en lezen is het niet dagvullend.
 • In de koude seizoenen en periodes met veel wind en regen is het buitenterrein niet heel toegankelijk. Het is niet prettig om in de regen naar de dieren of presentaties te kijken.
 • De bassins van de dieren zijn net als die van de opvangdieren kaal en klein vergeleken met echte dierenparken. Verwacht geen rotsformaties, ruime verblijven etc, maar opvangbakken.
 • In de zomer is het erg toeristisch en dus ook erg druk. Houdt hier rekening mee gezien de grootte van het terrein. Ook de hete zon kan een obstakel zijn buiten.
 • Presentaties zijn alleen in het Nederlands. Dit kan dus een nadeel zijn voor de vele Duitse en Engelssprekende bezoekers. Geen audiobooks verkrijgbaar.
 • De entreeprijs kan aan de hoge kant worden ervaren voor het formaat van Ecomare. Al is het stukken goedkoper dan een dierenpark of pretpark.
 • Het wekt bij sommige mensen de verwachting van een volwaardig dierenpark of aquarium, terwijl het eigenlijk een opvangcentrum van origine is, war vanuit daar verder is uitgebreid.

Conclusie

Ecomare is eigenlijk een opvangcentra met extra's. Het is geen aquarium, dierenpark of groot museum, maar een beetje van allemaal. Houdt hier rekening mee wanneer je een bezoek brengt. Educatie is er in overvloed en op hele leuke, speelse en mooie manieren gepresenteerd. Wanneer je op vakantie bent of een dagje weg valt dit prima in het thema strand en Noordzee. Ook voor kinderen is het leuk en leerzaam, maar de allerjongsten vinden hier misschien niet veel te beleven omdat alles vooral op educatie is gefocust boven vermaak. Als liefhebber van zeedieren breng ik hier prima een dagje door. Als je alle presentaties bekijkt en alle borden leest, alles bekijkt etc. kom je hier ook een heel end mee. Realistischer is het ongeveer een halve dag vermaak. Alles is schoon, ligt er goed bij en de omgeving is prachtig!