De dolfijnen van Aqualand

Inleiding 

Aqualand Costa Adeje is een waterpark op het Canarische eiland Tenerife. Naast zwembaden en glijbanen heeft Aqualand ook een dolfinarium. Dit dolfinarium heeft in de afgelopen jaren een aantal zeer succesvolle fokresultaten behaald. Ook kun je er meedoen aan een uitgebreid interactief programma met de dolfijnen. Aqualand is vrij onorthodox voor Europese standaarden. De rand van het showbassin is erg laag zonder duidelijke barriere, bezoekers mogen in het water met de dieren na minimale desinfectiemaatregelen en doen zelfs mee met het waterwerk in de show! Ook moet er worden betaald om de dieren te kunnen bekijken via de glaswand die onder het showbassin aanwezig is. Toen ik dit park voor het eerst bezocht wist ik op sommige momenten letterlijk niet wat ik zag! Toch wordt het park geprezen voor haar fokresultaten en heeft de dolfijnenshow meerdere prijzen gewonnen. 

Het is hier erg ongewoon, maar in toeristische, warme Europese landen zoals Spanje, Portugal en Italië erg poulair: Waterparken met een dolfinarium. Ik ben zelf niet zo'n fan van het feit dat de dolfijnen dan deel zijn van een waterpark of pretpark. Naar mijn idee moeten dieren zoals dolfijnen namelijk in een dierenpark of andere Zoölogische instelling worden gehouden en niet deel zijn van een attractieaanbod. Dit zegt overigens niets over de kwaliteit van het dolfinarium in Aqualand of andere waterparken, maar is puur mijn mening. De show van Aqualand is erg gericht op entertainment, al is wel een heel klein deel educatie in de vorm van een spreker die wat informatie geeft. Ook wordt er aan het einde een trainer omhoog gehouden door de dolfijnen met de boodschap "save the sea". Toch doet het meer aan als een show voor vermaak dan voor educatie of een boodschap. Tijdens de show worden meerdere bezoekers mee in het water genomen. Iets wat in de meeste parken absoluut "not-done" is. Tijdens mijn bezoek werd een meisje zelfs samen met een trainer omhoog gelanceerd door de dolfijnen! Heel apart! Ook kun je na de show op de foto met de dieren, daar recht op de slide-out van het showbassin met normale kleding of zwemkleding die in contact komt met het water. 

De dolfijnen

 Cande

Cande is één van de originele vijf dieren die naar Aqualand kwamen voor de opening. Zij en de drie anderen komen uit Acuario Nacionale in Cuba. Cande is een lichtgrijze vrouwtjesdolfijn met duidelijke donkere markeringen. Ze is het beste te herkennen aan haar witte snuit. Ze heeft al meerdere jongen gekregen waaronder Sacha die helaas is overleden, Sacha II en Stella (inmiddels allebei verhuisd naar Marineland Mallorca). Haar jongste telg "Calima" werd op 14 april 2012 geboren en woont nog samen met Cande in Aqualand. Cande is een eigenwijze en nuchtere dolfijn met een eigen karakter. Ze is erg gesteld op Calima en de twee zijn vaak samen in de shows te zien.

Yaiza

Yaiza is net als Cande één van de originele vijf dieren die naar Aqualand kwamen voor de opening. Zij en de anderen komen uit Acuario Nacionale in Cuba. Yaiza is een lichtgrijze dolfijn met een dunne, puntige snuit. Uit haar "lip" is een klein hapje weg. Ze heeft een roze buik en kleine, zwarte oogjes. Ze is een energieke en dominante dolfijn met een ondeugende uitstraling. Ze heeft al meerdere jongen grootgebracht waaronder Yemayá en Orión (helaas zijn zij inmiddels overleden en Cris (die nu in Palmitos Park woont). Yaiza is een vrij dominante dolfijn met een 'gebruiksaanwijzing' volgens haar verzorgers.

Gara

Ook Gara is één van de originele vijf dieren. Het enige dier wat niet meer leeft van deze groep is dolfijn Amy. Zij overeed in 1999 aan longontsteking en een bacteriele infectie. Verder is de groep van Aqualand al deze tijd een hechte familigroep gebleven bestaande uit de vier eerste dieren en hun jongen op één uitzondering na (Cira). Fokresultaten zijn zodanig goed geweest door de jaren heen dat veel parken in Europa dolfijnen hebben die in Aqualand zijn geboren. Aqualand was in de jaren 90' en vroege jaren 2000' dan ook één van de meest succesvolle Europese dolfinaria wanneer het om fokken ging. Hier zijn zij nog altijd heel trots op. Gara is het donkerste vrouwtje van de groep met een duidelijk contrast tussen haar donkere en lichte delen met dikke, duidelijke lijnen op haar hoofd. Ook Gara heeft jongen gekregen waaronder Waka (overleden), Roque (nu in Palmitos Park) en Hector, die nog altijd samen met haar in Aqualand woont. Ikka is haar jongste kalf, zij werd op 9 mei vorig jaar geboren.


Oscar

Oscar is het enige mannetje van de originele vijf dieren en vader van een hoop van de jongen die geboren zijn in Aqualand. Oscar is een grote robuuste dolfijn. Duidelijk groter en steviger dan de vrouwtjes. Hij heeft een groot voorhoofd en in proportie vrij grote vinnen. Ook zijn zijn oogjes heel klein en lijken vaak dichtgeknepen te zijn tot spleetjes. Oscar kan het heel goed vinden met Hector en samen vormen zij een groot deel van de "high energy" gedragingen in de show. Ook doen zij veel waterwerk met de trainers. Oscar is ondanks dat hij het dominante mannetje is zeer vriendelijk naar Hector en de jonge dolfijnen. Hij heeft een groot rond gezicht wat makkelijk te herkennen is. Oscar is een leuke en vriendelijke dolfijn om te zien en wordt ook op veel promotionele afbeeldingen van Aqualand gebruikt. Bijvoorbeeld op de bus die naar het park rijdt, in het logo en op verschillende producten in de winkel.


 Héctor

Héctor (eigenlijk Héctor II, vernoemd naar zijn vader) werd geboren in Aqualand op 26 april 2000. Zijn moeder is Gara, die nog steeds in Aqualand woont. Héctor is een fijn en betrouwbaar dier volgens de trainers met een gouden karakter. Dit is waarschijnlijk ook waarom hij al die jaren in Aqualand is gebleven. Normaal verlaten mannetjes hun groep namelijk als ze ouder worden. In de natuur worden ze dan verjaagd door de vrouwtjes, in gevangenschap verhuizen de parken de dieren rond deze leeftijd. Meestal als er irritaties in de groep ontstaan. Héctor is echter nog steeds in zijn familiegroep en kan het zelfs heel goed vinden met het dominante mannetje Oscar. Zij zijn samen echt een duo en zijn vaak samen in de show te zien waar ze gecombineerde gedragingen laten zien. Hector heeft grote sprekende ogen, een roze buik met duidelijke vlekjes en sproetjes en een gele snuitpunt. Het is een elegante dolfijn, maar duidelijk robuuster dan de vrouwtjes. 


Calima

Calima werd op 14 april 2012 geboren in Aqualand. Haar moeder is Cande en haar vader is Oscar. Calima is nog erg klein vergeleken met de volwassen dieren, maar wel al erg stevig. Ze is makkelijk te herkennen aan haar formaat aangezien de andere twee jonge dolfijnen nog veel kleiner zijn dan haar en de volwassenen veel groter. Ze heeft een dunne snuit met licht-gele punten. Ze is nog puntgaaf en heeft bijna geen krasjes of wondjes. Ze is gek op spelen en ondeugend doen zoals proberen op de rand van het bassin uit het water te komen. Haar moeder blijft regelmatig nog dicht bij haar en corrigeert haar dan. Ze is kort en heeft vrij grote borstvinnen in verhouding met haar lichaam en lijkt daardoor nog een beetje uit proportie. Calima doet al mee met de shows en fotomomenten, maar wel nog met mate en met kleine, minder ingewikkelde gedragingen.


Ayla

Ayla werd op 7 juni 2013 geboren en haar moeder is Cira en haar vader is Oscar. Enkele (half)broertjes en zusjes van zowel Ikka als Ayla zijn naar andere parken verhuisd. Zo zijn Sunset, Sargon, Roque, Naye en Cris in 2010 naar Palmitos Park verhuisd en Stella en Aitami naar Marineland Mallorca verhuisd. Dit om plek te maken voor de jongen in de toekomst. Aqualand is namelijk heel succesvol met het fokken van tuimelaars en al sinds de jaren 90' worden er heel veel jongen geboren. Ayla is van de jonge dieren het dominanste type. Ze is altijd heel aanwezig en eist graag alle aandacht op. Ze is te herkennen aan de kenmerkende markeringen op haar hoofd. De jongen doen nog niet veel mee in de shows en zijn dus beter te bekijken in de onderwaterrruimte.


Ikka

Ikka werd op 9 mei 2013 geboren, haar moeder is Gara en haar vader Oscar. Ikka en Ayla zijn in hetzelfde seizoen geboren en samen opgegroeid. Je ziet dan ook voornamelijk samen zwemmen. Zij zijn de twee grootste jongen en vinden het leuk om met de kleintjes te stoeien en kattenkwaad uit te halen. Bij interacties tonen zij ook vaak het iniatief. Ikka en Ayla zijn makkelijk te onderscheiden van de jongere dieren door hun formaat. Ikka is de grootste vanhet duo en heeft kleine, donkere ogen die verder uit elkaar staan dan bij Ayla. Ook heeft ze een grotere snuit.


Barbie

Barbie werd in 2015 geboren. Zijn ouders zin Yaiza en Oscar. In een eerste opzicht lijkt het misschien raar dat ze een mannetje "Barbie" hebben genoemd. Hier zit echter een verhaal achter. Dit dier is vernoemd naar Jose Luis Barbero. Een voormalig trainer van Aqualand. Deze man kwam in 2015 veelvuldig in het nieuws toen er beelden vrijkwamen waarin hij scheldend te zien was. Ook leek hij dolfijnen te slaan en schoppen. Er waren al snel twee partijen: Mensen die zeiden dat de beelden duidelijk bewerkt en versneld waren en mensen die geloofden wat er op de beelden te zien was. Na verschillende openbare verwijten heeft hij zichzelf van het leven beroofd. Aqualand heeft altijd achter hem gestaan en als eerbetoon het eerstvolgende jonge dolfijntje Barbie genoemd naar zijn achternaam "Barbero". 


Anay

Anay werd op 4 juni 2017 geboren. Zijn ouders zin Cande en Oscar. Anay is de jongste en dus ook de kleinste van de groep jongen, wat het makkelijkste kenmerk is om hem te herkennen. Ook is hij vrij donker. Anay speelt al mee met de rest, maar is een stuk schuwer en soms een beetje verlegen. Zijn snuit is dun en hij heeft erg donkere lijnen op zijn voorhoofd. Het blijft echter vrij moeilijk om de jongen op deze leeftijd goed uit elkaar te houden. Met name omdat ze allemaal dezelfde vader hebben. Het beste kun je een park gewoon veel bezoeken om de dieren te leren kennen, dan ga je de gezichten vanzelf herkennen in plaats van op kleine kenmerken te letten!