Aquazoo Düsseldorf

Inleiding 

We starten 2018 met heel goed nieuws! Na jaren is het Aquazoo Löbbecke Museum in Düsseldorf eindelijk weer geopend! Het museum was dicht vanwege een renovatie die met name achter de schermen plaatsvond. Als klein kind kwam ik hier al heel graag en keek ik mijn ogen uit. Vooral het grote potvisskelet kan ik me nog goed herinneren. Aquazoo Löbbecke is een leuke combinatie tussen een aquarium en een museum. Het huisvest ontzettend veel verschillende diersoorten waaronder veel vissen, vogels, reptielen en insecten. Sinds de heropening staan er soms rijen van 4 uur lang voor de deur! Reserveer dus van te voren als je wil gaan. 

Aquazoo Löbbecke museum Düsseldorf is een museum, educatiecentrum en aquarium in Düsseldorf, Duitsland. Hoewel de titel het misschien doet denken, heeft dit niets te maken met de Aquazoo in Leeuwarden. Het gaat hier enkel op dezelfde term in de titel. Net zoals dat niet alle Marinelands en Seaworlds over de hele wereld bij elkaar horen. In Aquazoo kun je een indrukwekkende verzameling vissen, reptielen, insecten en zelfs vogels bekijken. Zo hebben ze pinguïns en papegaaiduikers. Naast het leven in de zee en andere wateren kun je er ook leren over de evolutie van dieren, mineralen en het ecosysteem. Er leven ongeveer 450 verschillende soorten dieren. Zeewater, zoetwater, tropen, reptielen en insecten hebben een eigen gedeelte. Je loopt een vaste route.  Aquazoo Löbbecke is jarenlang dicht geweest in verband met een grote verbouwing. Veel van de dieren verbleven toen tijdelijk in andere dierenparken, ook in Zoo Duisburg. Dit jaar is het aquarium heropend en dit is tot nu toe een groot succes! Er staan iedere dag lange rijen voor de deur. Als je wilt gaan kun je het beste vooraf een kaartje kopen en online een tijdsvak reserveren.  

Hoogtepunten

Wanneer je de Aquazoo betreed is het eerste wat je ziet een enorm potvisskelet. Dit is één van de compleetste skeletten in Europa. Aan de rechterkant is ook meteen het verblijf van de papegaaiduikers. Deze soort zie je wat minder vaak in dierenparken. Het eerste gedeelte van de route gaat vooral over de evolutie van dieren. Door zowel borden, displays en aquaria wordt dit weergegeven. Één van de hoogtepunten in dit deel van de route is de octopus. Dit dier is niet altijd even goed te zien, maar wanneer hij dat wel is kun je echt prachtige foto's maken. Ook is hij heel interactief. De route vervolgt zich door zowel zoet als zoutwatergedeeltes. De grote tropenbak met kogelvissen en het koraalaquarium met verschillende soorten haaien is echt een punt waar je even bij stil kunt staan. De Parelhoen kogelvis en de Nijlkogelvis zijn ook leuke interactieve dieren die echt op je reageren. In het midden van het complex is ook een tropische kas met onder andere kaaimannen en schildpadden. De route vervolgt zich door een gedeelte met reptielen en daarna insecten. Ook een educatieve ruimte over de oceaan en haar bedreigingen komt aan bod. Aan het einde van de route vindt je de Gundis (Aquazoo is de stamboekhouder) en het pinguïnverblijf.

 

Aquazoo Löbbecke is perfect voor de aquariumenthousiast of iemand die op zoek is naar een leuk en leerzaam dagje uit. Daarnaast steun je Aquazoo ook in haar projecten voor natuurbehoud, zoals de herintroductie van de Elft in de Rijn. Aquazoo heeft ook een amfibiebeschermings- en kweekstation dat wordt gefinancierd door de stad Düsseldorf , waar verschillende bedreigde dieren worden verzorgd en waarvan sommige al met succes zijn gereproduceerd. De medewerkers publiceren hun ervaringen over het houden en kweken van zeldzame amfibieën in hun eigen monografieën. Je bent er geen hele dag, dus het is goed te combineren met een dagje uit in het centrum van Düsseldorf of een andere attractie in de buurt. Het Aquazoo Löbbecke Museum is de meest bezochte buitenschoolse leerlocatie in en rond Düsseldorf.Dit jaar alleen al hebben meer dan 17.000 mensen, waaronder 10.000 schoolkinderen, gebruik gemaakt van de milieueducatie die het instituut biedt. Zeker een bezoekje waard dus!