Winterperiode in het Dolfinarium

Inleiding 

Het Dolfinarium is momenteel gesloten. Dit betekent natuurlijk niet dat de dieren en trainers stilzitten. Zeezoogdieren zijn erg intelligent en hebben ook als er geen bezoekers zijn verrijking en training nodig. Daarbij is training heel belangrijk om de dieren gezond te houden. De zogeheten gezondheidstraining is de basis van iedere dierverzorger. De dagelijkse bezigheden gaan gewoon door. Natuurlijk zijn er ook aspecten die anders zijn wanneer het park gesloten is. Benieuwd wat precies? Vandaag kijken we een dagje mee achter de schermen om te zien wat er gebeurt in de gesloten periode van het Dolfinarium!

Een groot misverstand is dat de dolfijnen tijdens de gesloten periode ook niet getraind worden. Waarom zouden ze? Er is toch niemand om het te zien? Dit is natuurlijk niet het geval. Ook als er geen publiek is moeten dolfijnen worden getraind om ze gezond en verrijkt te houden. Wel is het schema anders. Er zijn geen shows en deadlines voor deze shows. Er kan dus iets meer aandacht worden besteed aan specifieke trainingen en verrijking. Dit gebeurt dan ook meestal. Net zoals wanneer een park gesloten is, er wat meer aandacht kan worden besteed aan het renoveren en schoonmaken, maakt de gesloten periode voor de dierverzorging ook wat meer tijd en ruimte voor dingen waar normaal geen tijd voor is.

Gezondheidstraining

De belangrijkste training is de gezondheidstraining. Deze training wordt standaard uitgevoerd in vrijwel alle parken die dolfijnen houden. De gezondheidstraining is een serie van gedragingen waardoor het mogelijk wordt een dier vrijwillig te onderzoeken en zelfs te behandelen wanneer dit nodig is. Zo wordt er bij dolfijnen bijvoorbeeld gekeken naar de tanden, ogen, het blaasgat, de buikzijde, er wordt temperatuur opgenomen, het dier wordt gewogen en er wordt zelfs vrijwillig bloed geprikt. Door deze training regelmatig uit te voeren raken de dieren gewend aan deze procedures en is het makkelijk de dieren te monitoren en gezond te houden. De gezondheidstraining wordt in dierenparken bij een groot aantal soorten uitgevoerd. De gezondheidstraining van dolfijnen is echter wel de meest geavanceerde en meest stressvrije methode. Het dier werkt in direct contact met de verzorger/trainer en hoeft niet te worden verdoofd om bijvoorbeeld bloed te prikken, gewicht te bepalen of het dier te transporteren. Zelfs kleine medische ingrepen kunnen worden uitgevoerd. Het dier wordt continu beloond en koppelt dus geen negatieve ervaringen aan deze training. Deze training wordt iedere dag uitgevoerd zodat het een routine blijft voor de dieren. Ook kan hun gezondheid zo iedere dag worden bijgehouden!

Extra focus

Normaal gesproken zijn er meerdere shows per dag en is er dus weinig ruimte tussen deze shows. Dat is in de gesloten periode natuurlijk anders. De dagindeling is nog steeds druk! Vergis je niet! Er hoeft alleen een hoop minder te worden klaargemaakt voor de shows. Zo kan er extra focus worden gezet op bepaalde trainingen. Bijvoorbeeld gedragingen waar individuele dieren wat moeite mee hebben. Of het leren van een nieuwe gedraging van een dier. Natuurlijk is dit ook de tijd om een nieuwe trainer in te werken! Ook is er meer tijd om leuke nieuwe verrijking te bedenken. Zo is de dag nog steeds heel druk, met een eigen planning. Volgend jaar is het laatste jaar dat Aqua Bella te zien zal zijn. Dan moet er in de gesloten periode dus getraind worden voor een nieuwe show! Ook daar moet voldoende ruimte voor zijn. Als je bekend bent met dierverzorging dan weet je dat nooit tijd genoeg hebt! Wel neemt het een hoop druk weg als je geen shows hoeft te doen en je niet op de bezoekers hoeft te letten.