Zeehondjes Bergen aan Zee

Inleiding 

Op 22 september 2016 kwamen er twee vrouwelijke zeehonden naar Zee Aquarium Bergen aan Zee. Hiermee werd een jarenlange wens om weer zeehonden te gaan houden in het aquarium vervuld. Er was in het jaar daarvoor als deel van een grote verbouwing heel hard gewerkt aan de realisatie van een splinternieuw verblijf genaamd de "zeehondenduin" met een bassin in de duinen, achter het aquarium waardoor je de dieren onderwater kunt bewonderen. De twee zusjes Selma en Ronja genaamd kwamen allebei uit Fjord&Baelt Center, een museum, dierenpark en permanent opvangcentrum voor zeehonden en bruinvissen wat ik in 2018 ook zelf heb bezocht. Beide dieren waren net iets ouder dan een jaar bij aankomst en werden na een reis van 10 uur in het bassin gehesen door een hijskraan. Romy Majewski, de dochter van eigenaar Dirk heeft de training en verzorging van de zeehondjes op zich genomen vanaf het begin. De dieren voelden zich meteen erg op hun gemak in het splinternieuwe bassin dat wel 220.000 liter echt Noordzee water bevat en het zag er naar uit dat de dieren een mooie en lange toekomst tegemoet gingen in het Zee aquarium. Op 10 januari 2019 sloeg echter het noodlot toe. Die donderdagochtend troffen de verzorgers zeehondje Ronja dood aan in het verblijf. Dit kwam geheel onverwacht. Ronja was de brutaalste en meest speelse van de twee en leek de dagen ervoor in prima gezondheid te verkeren. Er waren geen tekenen van ziekte of andere signalen dat er iets niet goed was. Hierdoor kwam Selma dus ongepland alleen te zitten. Gelukkig kwam daar op 13 juni van hetzelfde jaar al verandering in; Mannelijke zeehond Tjark kwam vanuit de dierentuin Pairi Daiza in Belgie naar Bergen aan Zee. Na een periode van wennen zijn de twee dieren goed aan elkaar gewend en telt het aquarium dus weer twee Gewone Zeehonden! De twee dieren zijn makkelijk uit elkaar te houden en zijn allebei heel anders van karakter. Vandaag gaan we kennis maken met ze!

                                                                    Selma
Selma is de jongste van de twee en dus één van de twee originele dieren die vanuit Fjord&Baelt Center in Denemarken naar Bergen aan Zee kwam. Ze werd in Fjord&Baelt Center geboren op 21 juni 2015. Haar moeder is Tulle, die oorpspronkelijk uit het Nordsøen Oceanarium in Denemarken komt en haar vader is Svante, die oorspronkelijk uit Giotto Zoo komt. Beide ouderdieren kwamen naar Fjord&Baelt Center in 2001. Tulle vanuit het het Nordsøen Oceanarium en Svante vanuti Aquario di Genova. Selma en Ronja waren halfzusjes. Ronja's moeder is Naja, die in de Odense Zoo van Denemarken werd geboren. Ook zij kwam in 2001 naar  Fjord&Baelt Center. Selma heeft het rustigste karakter van de twee en is een beetje verlegen en terughouden vergeleken met Tjark. Ze is ook een stuk donkerder en heeft grotere vlekken, ze is daardoor makkelijk uit elkaar te houden met Tjark. Vooral in haar gezicht zijn grotere, donkere vlekken en ze is wat minder speels dan Tjark.

                     
                                                                   Tjark

Tjark werd geboren op 8-7-2012 in het Westküstenpark en Robbarium in Duitsland. Zijn moeder is Paula en zijn vader Sammy, twee van de originele groep dieren die in 2003 naar het Westküstenpark kwamen, (Floh Paula, Sine, Charly en Sammy.) Op 12 november 2012 verhuisde hij naar Pairi Daiza om deel te vormen van een groep jonge zeehonden. Op 13 juni 2019 verhuisde hij vervolgens naar Bergen aan Zee om Selma te vergezellen. Tjark is een stuk speelser dan Selma en erg nieuwsgierig. Ook is hij erg mensgericht. Hij komt vaak bij het glas kijken en zwemt dicht langs het glas af. Selma is wat afstandelijker en blijft vaker achter in het bassin. Tjark is een heel stuk lichter dan Selma met een veel lichter gekleurde snuit en buik als grootste herkenningspunt. Beide dieren zijn inmiddels al helemaal aan elkaar gewend. Dankzij het fokken en uitwisselen van deze diersoort onder Europese dierentuinen is het mogelijk om een goede match te maken en dieren naar de juiste locatie te kunnen sturen om daar deel uit te maken van een geschikte groep of koppel. Zo heeft Tjark nu zijn plek zo snel zijn plek kunnen vinden en heeft Selma maar een korte tijd alleen hoeven verblijven. Hopelijk gaan de twee dieren een lange en gezonde toekomst tegemoet!