Mundomar Benidorm 

Inleiding 

Mundomar is een dierenpark gelegen in Benidorm, Spanje. Hoewel het woord 'Mundomar' eigenlijk letterlijk "De wereld van de zee" betekent, kun je er met name allerlei vogels en kleine exotische zoogdieren zoals primaten vinden. Ik vind het daarom persoonlijk een beetje een aparte naam, want met zo'n titel verwacht je eigenlijk een park vol zeedieren. Er is slechts een klein aquarium met tropische vissen in het park aanwezig naast de zeezoogdieren. Die zeezoogdieren hebben ze dan wel meteen een hoop in Mundomar, namelijk: gewone zeehonden, Californische zeeleeuwen, Patagonische zeeleeuwen en tuimelaars. Met deze dieren worden ook shows gegeven. Het park werd geopend in 1996. De eerste dolfijnen arriveerden op 11 januari, 1996. De eigenaar van Mundomar is de Santa-Maria-groep, die onder andere ook eigenaar is van een waterpark genaamd Aqualandia en een pretpark genaamd Terra Mitica (beide gevestigd in Benidorm). Dit maakt Mundomar tevens één van de weinige Spaanse dolfinaria die niet vallen onder  het bedrijf Aspro ocio. Het park bestaat uit 60.000 vierkante meter en er leven ongeveer 80 verschillende diersoorten. De meerderheid hiervan zijn vogels en kleine exotische zoogdieren. Ik bezocht Mundomar in een periode dat het park eigenlijk gesloten was, maar heb toch achter de schermen kunnen gaan en het hele park kunnen zien. Het was een donkere, winterdag in Spanje wat het een hele uitdaging maakte om mooie foto's te schieten. Ondanks het weer had het park echt een prachtige uitstraling! Mundomar is heel mooi ingericht en heeft een unieke uitstraling met met weelderige vegetatie en tropische landschappen, rustiek ogende gebouwen, rotspartijen, grote watervallen en leuke interactieve verblijven zoals grotten en verblijven met verschillende lagen. Ik had op zo'n toeristische plek als Benidorm verwacht dat het park een stuk 'goedkoper' zou ogen, maar niets is minder waar! Het deed me qua uitstraling een beetje denken aan een kleinere versie van Loro Parque. Met name door het landschap waarin je rondloopt, met rustieke paden omhoog bekleed met palmbomen, kleurrijke bloemen en andere tropische planten. De verblijven waren, mooi, ruim en schoon. Ik heb verschillende vormen van verrijking gezien bij alle diersoorten en ook de verzorging was van een hoog niveau. Zo vliegen alle showdieren uit de vogelshow iedere dag vrij rond en hebben de verzorgers ontzettend veel kennis en expertise! Ik was echt positief verrast. Met name omdat dierenparken en dolfinaria in toeristische gebieden vaak wat slechter bekend staan, al helemaal als er ook een pretpark of waterpark bij betrokken is. Ik was dus positief verrast! Dit park is wat mij betreft een volwaardige dierentuin met een professionele uitstraling, kundig personeel en een plek die ik zeker aan zou raden om te bezoeken. Ik wil er zeker nog eens terug als bezoeker.

 Boven: De donkere winterdag tijdens de gesloten periode was een hele uitdaging voor het fotograferen, toch ben ik heel blij met de fotoresultaten!

                                                              Park

Mundomar ligt in de toeristische stad en badplaats Benidorm, waar veel mensen op zonvakantie gaan of komen om te overwinteren. De ligging van het park is dus heel strategisch, want er is veel toerisme in de omgeving. Op hetzelfde terrein ligt het waterpark "Aqualandia". Hier loop je eerst tegenaan als je vanaf de parkeerplaats komt. Een stukje verder loop je een prachtig begroeid stukje tegemoet via een trap, hier wordt je begroet door vijf plastic dolfijnen en de woorden "Mundomar". Links van de trap kom je dan bij de echte ingang. Zoals ik al zei is Mundomar een park met prachtige begroeiing en thematisatie. Je wordt dan ook meteen begroet door flamingo's in een groot en indrukwekkend bedrijf. Aan de andere kant kun je ook zadelbekooievaars bewonderen. Er loopt een gevarieerde route door het park waarbij je langs allerlei prachtige volières en verblijven komt. Het grootste gedeelte van de collectie bestaat uit vogels (met name kromsnavels zoals papegaaien, lori's en parkieten, maar ook verschillende watervogels, roofvogels en uilen) en kleine zoogdieren zoals stokstaartjes, stekelvarkens, kleine primaten en otters. Wat mij opviel was hoe netjes en schoon het park en de verblijven waren, terwijl ik dus tijdens de gesloten periode in het park was. Alle dieren hadden vormen van verrijking en ruime, goed uitgeruste verblijven. Veel dieren hadden zelfs beschikking tot een warmtelamp voor deze 'koude' (20 graden) winterperiode. Voor ik het dolfinarium bezocht had ik een ontmoeting met team vinpotigen. De mannelijke Californische zeeleeuwen leven apart van de vrouwtjes. In hetzelfde bassin leven twee mannelijke gewone zeehonden. De Patagonische zeeleeuwen leven apart. Daarna was het tijd voor het vogelteam en ik was heel blij om te zien dat alle showvogels iedere dag vrij vliegen in het park! Dit geldt voor zowel de papegaaiachtigen als de roofvogels en uilen. De training van deze dieren is dus van ontzettend hoog niveau. Veel van de vogeltrainers hadden al overal ter wereld in verschillende parken gewerkt. Hetzelfde gold trouwens voor de dolfijnentrainers. Wat mij vooral opviel onder de trainers en verzorgers was de enorme liefde voor de dieren. Zelfs als we in een verblijf met 30 lori's of 15 primaten waren wisten de verzorgers individuele dieren meteen te herkennen. Ook tijdens het praten over de dieren, verzorging en vanalles en nogwat merkte ik dat zij heel veel kennis en expertise hadden. Omdat ik in de gesloten periode in het park was kan ik weinig zeggen over de faciliteiten zoals de restaurants, winkeltjes etc. Wel lag het er allemaal zeer netjes bij.

 Boven: Mundomar heeft mooie beplanting en thematisatie door het hele park heen. Het park bestaat voornamelijk uit volières en verblijven met glaswanden. Daarbij zijn er verschillende verblijven voor zeezoogdieren. Alles is mooi aangekleed, ook in de verblijven zelf.

Dolfinarium

Het dolfinarium van Mundomar is een redelijk jong dolfinarium vergeleken met veel andere dolfinaria in Europa. Dit omdat de meeste dolfinaria in Europa zijn gestart in de jaren 60', 70' of begin jaren 80'. De eerste dolfijnen van Mundomar kwamen aan op 11 januari 1996. Dit waren twee dieren uit Tierpark Hagenbeck in Hamburg genaamd Marleen en PeeWee. Beide dieren hadden al in verschillende dolfinaria geleefd, waaronder de verdwenen Nederlandse dolfinaria "Dolfirodam" en "Dolfirado". Ik heb in het verleden wel eens verhalen gehoord over Marleen. Zij was klaarblijkelijk één van de grootste al dan niet de grootste tuimelaar in een Europees dolfinarium en haalde een lengte van 4 meter! Of dit echt zo was of lichtelijk overdreven kan ik helaas niet bevestigen, maar ze was in iedergeval een enorm dier. Marleen en PeeWee werden later vergezeld door vijf dieren uit Cuba; Eduardo, Farah, Camino, Maya en Aqua. Van deze originele groep dieren leven Eduardo, Camino en Aqua vandaag de dag nog steeds in Mundomar, samen met Jade en Nilo, twee jongen die in Mundomar geboren zijn. Eigenlijk heeft Mundomar altijd een vrij kleine groep dolfijnen gehad met de originele groep dieren uit Hagenbeck en Cuba en daarbij vele geboortes. Er zijn ontzettend veel jongen geboren door de jaren heen in Mundomar die inmiddels in de vele dolfinaria in Spanje, maar ook daarbuiten leven. Pas Eind 2021 kwamen daar nog wat nieuwe dieren bij: Beauty, Bahia en Bélize. Dit zijn drie vrouwtjes die uit Parc Asterix naar Mundomar zijn gekomen omdat Parc Asterix haar dolfinarium permanent heeft gesloten. Omdat het park gesloten was heb ik de show niet kunnen zien, maar wel een training voor de show. Wat ik vooral heel interessant vond was het gebruik van targets aan de zijkant van het verblijf om de dieren te laten stationeren. Het laten stationeren op een vaste plek is bij vinpotigen een veelgebruikte techniek. Bij dolfijnen had ik dit nog niet vaak gezien. Daar worden de dieren veel vaker aan de hand van een trainer gestationeerd. Ik heb verschillende sprongen en gedragingen uit de show mogen bewonderen. Veel gedragingen zijn spectaculair en "high energy", in de show van Mundomar wordt ook gebruik gemaakt van waterwerk. 

 Boven: Een selectie van de training van de dolfijnen in Mundomar met verschillende gedragingen. Ook wat interacties met de dolfijnen door de glaswand.