Rivierdolfijn Baby uit Zoo Duisburg Overleden

Inleiding 

2020 was voor velen een dieptepunt. Een verwoestend jaar vol natuurrampen en als klap op de vuurpijl een pandemie. Dankzij het coronavirus konden we veel dierenparken een groot deel van het jaar niet bezoeken en moesten we onze geliefde dieren missen. Sommige dieren zien we hierdoor helaas niet meer terug. Helaas sluiten we 2020 af met zo'n geval.. bijzonder triest nieuws; Rivierdolfijn Baby uit Zoo Duisburg is overleden. Hij gedroeg zich al een aantal dagen anders dan normaal en accepteerde zijn eten niet meer van zijn verzorgers. Dit is bij zeezoogdieren vaak een slecht voorteken. Baby werd gescheiden en onderzocht door een dierenarts. Er bleek sprake te zijn van een wondinfectie en hij kreeg hiervoor een antibioticum, ook kreeg hij extra vocht toegediend om uitdroging te voorkomen. Helaas bleef zijn situatie verslechteren en is er helaas voor gekozen om hem humaan te laten inslapen. Hierdoor verdwijnt deze soort volledig uit dierenparken in Europa.

Er leeft nog één andere dolfijn van zijn soort (Boto) in menselijke zorg in Zuid-Amerika. Baby was een boto of orinocodolfijn die gehuisvest werd in de dierentuin van Duisburg in Duitsland. Dit is erg speciaal, aangezien Baby de enige rivierdolfijn was in Europa. Baby werd in 1974 gevangen tijdens een expeditie naar Venezuela die speciaal werd gehouden om de collectie van het dierenpark aan te vullen. Het was in deze tijd nog vrij normaal om zeezoogdieren uit het wild te vangen en dit werd door veel partijen zelfs aangemoedigd. Zo werden dergelijke expedities vaak gesponsord door de staat of door externe partijen. Uiteindelijk werden er vijf dieren gevangen. Een volwassen mannetje genaamd "Vater" (vader), een volwassen vrouwtje "Mutter" (moeder) met haar zeer jonge kalf  "Baby" en een juveniel dier "Halbstarker" (tiener). Er werd ook een zeer oud albino vrouwtje gevangen, maar dit dier werd eigenlijk vooral als curiositeit meegenomen vanwege haar aparte kleur en ook vanwege het feit dat ze al op leeftijd was. Er was namelijk vraag naar een skelet van deze diersoort. De dieren werden in een tijdelijk bassin geplaatst in Venezuela en vervolgens kwamen zij allemaal levend aan in het park op 14 maart 1974. Vater en Baby hebben samen geleefd tot 2006, toen Vater stierf. Sindsdien leefde Baby alleen.

                                                                     Baby
Baby was ondanks zijn hogere leeftijd erg speels en actief. Hij werd ontzettend geliefd door vaste bezoekers en mensen over de hele wereld. Omdat hij nog erg jong was toen hij in gevangenschap werd gebracht was hij zeer gewend aan mensen en niet bang van zijn verzorgers. Baby leefde sinds 2006 in een tropische hal genaamd "Rio Negro". In dit habitat leven verschillende diersoorten waaronder vogels, vissen, kleine primaten en reptielen. Dit was een ongelofelijke verbetering met zijn oude verblijf dat veel, maar dan ook veel kleiner en sterk verouderd was. Hoewel dolfijnen vaak sociale dieren zijn is het voor mannelijke boto's vrij natuurlijk om solitair te leven. Wel werd er gezorgd voor genoeg verrijking en interactie door zijn verzorgers. Baby was een ontzettend apart, fascinerend en leuk dier in een prachtig verblijf. Zoals jullie weten is Baby heel dierbaar voor mij geweest en hebben we vele avonturen beleefd samen. Baby was al jaren mijn favoriete dier en was zo ontzettend leuk van karakter en apart. Hem hanteren en met hem om gaan was altijd interessant vanwege zijn koppige karakter. Er wordt verslagen gereageerd op zijn overlijden door verzorgers en bezoekers. Wel moet worden stilgestaan bij de geweldige leeftijd die Baby heeft behaald.